Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Hányszor halljuk, hogy ezért vagy azért érdemes focistának menni – egy sorsdöntő gól, egy első válogatott mérkőzés, vagy épp a himnusz végighallgatása a nemzeti csapat meccse előtt mind-mind előhozza ezt a közhelyet a játékosokból. De a legtöbb közhely igaz, és ezeket hatványozottan alátámasztja, sőt, megerősíti egy klubcsapat himnusza, amit a szurkolók egy emberként énekelnek teli torokból. Futballhimnuszok, melyek garantáltan meghozzák a kedved, hogy a helyszínen nézd a meccset. Libabőr és párás tekintet, nem csak focirajongóknak. Hangerőt fel!

Liverpool

Rögtön a közepébe csapunk, a legerősebb tagja a mezőnynek a Liverpool és annak szurkolói. A híres The Kop – vagyis az ottani B-közép – a legfanatikusabb ultracsoport egyike, ám az Anfield Roadon nem csak miattuk elképesztő a hangulat. Az NB I-es meccsen szocializálódott egyszerű magyar lelkünknek kissé meglepő lehet, hogy mindenki, tehát mind a 45 ezer (!) néző énekli a You'll Never Walk Alone-t.

Egy kis bónusz az angolok focihoz való hozzáállásáról – Rafa Benítez menedzsert anno szinte kiutálták a csapattól, ám érdemeit nem feledik soha (BL-siker 2005-ben). Így fogadták az Anfield Roadon, amikor visszatért:

Barcelona

Éles bevetésen készült felvétellel borzoljuk tovább a kedélyeket, a Barcelona 2010 novemberi Real-verésén (5–0) mutatjuk meg a Barca-himnót. Nézőtéri felvétel, feltolt hangerővel teljesen olyan a fíling, mintha a Nou Campban megjelent 98 255 szurkoló egyike lennénk. Igen, annyi, jól látod!

Aki szeretné tisztán, nézők nélkül is meghallgatni, mi több, érteni is a szöveget, annak itt az induló magyar felirattal.

Real Madrid

Ha már megmutattuk a Barcelonát, illik a Real Madrid indulóját is kilistázni. Bizonyára sikerül jó néhány blanco-rajongót magamra haragítani, de jól tudjuk, a Bernabéu közönsége kicsit olyan, mintha egy operaelőadásra érkeztek volna – ülnek, néha tapsolnak. De van indulójuk.

Atlético Madrid

Mielőtt elmegy a kedvünk a steril himnuszoktól, sétáljunk át Madrid másik kerületébe. Az Atléticónál is szeretik a csapatot és ott bizony el is éneklik meccs előtt, közben és után a lelkesítő dalt. Itt a matracos fanatikusok a Villarreal elleni meccsen dalolnak nekünk.

Real Betis

Kénytelen vagyunk Spanyolországban maradni, a Real Betisért meghalni képes ultrák is imádnak indulót üvölteni, ami vájt fülűeknek fájhat ugyan, de azért mi szívesen ott lennénk Sevillában egy ilyen meccsen.

Chelsea

Vissza a szigetországba, azon belül pedig Londonba. Az ottani ultrák hírhedten őrültek, filmet is láthattunk már a West Ham szurkolóiról. Ők például nem annyira szeretik a Chelsea kékjeit, akik viszont nagyon is kedvelik elénekelni a Blue is the Colour című indulójukat. Szerencsére felvételünk is van róla, sőt, felirat is.

AC Milan

Az tény, hogy csökkenő tendenciát mutat a Serie A stadionjainak látogatottsága, az is, hogy Milánóban is kevesebben mennek ki egy-egy bajnokira, de azért egy Inter elleni derbire megtelik a nyolcvanezres San Siro. És olyankor a hangulatra sem lehet panasz, a Milan himnusza jól cseng ennyi ember torkából.

Ha nem ismertél rá, itt egy másik verzió.

Hajduk Split

Gyönyörű város, mediterrán klíma és egész jó kis csapat: ez Split és a Hajduk. A dalmát város klubjának ultráitól Európa-szerte rettegnek, a Torcida a legdurvábbak közé tartozik, hiába, a délszláv vér... Ám ahol ennyire rajonganak a csapatért, ott a hangulat sem síri, nézd csak, mi zajlik egy Hajduk-meccsen:

Fenerbahce

Ha kedves az életünk, messzire elkerüljük a török stadionokat, ám ha igazi futballfan vagy, vedd fel a bakancslistádra valamelyik török élklub meccsét. A Fenerbahce indulója, himnusza nem túl izgalmas, ellenben, ami a stadionban zajlik, az maga a focimennyország. Őrület, hogy mit tolnak ott keleten.

Ferencváros

Persze mi is szeretjük a focit, csak épp nem annyira jó, hogy a helyszínen szenvedjük végig. Ám amikor összefújt a szél néhány ezer Fradi-drukkert, akkor volt hangulat az Albert-stadionban. A Groupama még (?) nem lett letesztelve. Íme egy kis ízelítő a B-közép énekléséből:

A teljes verziót is megnézheted.

#Bónusz – HardChorus

Ha már foci és éneklés, nem hagyhatjuk ki nagy kedvencünknek, a Puma Valentin-napra összerakott reklámját, amikor is spontán összeálltak a pubban a srácok egy dal erejéig. Love football.

(fotó: live4liverpool.com, welcome-to-barcelona.com)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.