Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A rájátszásnál jár az NHL, a címvédő Pittsburgh a Washingtonnal játszik, és a párharc harmadik meccsén a pingvinek legjobbját, Sidney Crosbyt úgy leütközte bottal Matt Niskanen, hogy a center élettelenül terült el a jégen. Agyrázkódást szenvedett.

Természetesen a 4. meccset ki is hagyta a Penguins kapitánya, amelyet ugyan megnyert a Pittsburgh és összesítésben 3–1-re vezet, ám ennél fontosabb Crosby aggasztó állapota. Az alapszakasz gólkirálya, a kétszeres MVP ugyanis agyrázkódás miatt 2011 és 2013 között (két és fél szezon) mindössze 58 meccset tudott játszani. Szóval súlyosan visszaeső.

A mostani fejsérülése után megszólalt Charles Tator, a Kanadai Agyrázkódás Centrum igazgatója, Paul Echlin, az Agyrázkódás a Jégkorongban orvosi kongresszus elnöke, és Keith Primeau korábbi játékos, aki négyszer szenvedett agyrázkódást. És aggasztó a véleményük.

Tator kíméletlenül őszinte volt:

Ha valakinél több agyrázkódás történik, akkor egy enyhébb újbóli eset is súlyos következményekhez vezethet. Ezért mindenkinek segítünk elkerülni, hogy másodszor vagy harmadszor ugyanilyen sérülést szenvedjen el.

2011-ben egy évet hagyott ki, tavaly októberben két hetet, de az csak fél éve volt, ami ebben az esetben rövid időnek számít.

Echlin szerint Crosby élete fontosabb, mint a hoki:

A hosszú távú hatásokat kell figyelembe venni Crosbynál, ami nála egyre rosszabb lehet, függetlenül attól, hogy az első két agyrázkódása évekkel ezelőtt volt.

Keith Primeau, a Detroit és a Philadelphia korábbi játékosa 16 évet töltött az NHL-ben, és négy agyrázkódás miatt rengeteg meccset kihagyott. Utoljára 2006-ban próbált visszatérni, több mint egy év kihagyás után, de végül orvosi tanácsra felhagyott a játékkal. Primeau egyértelműen fogalmazott:

Ha tudtam volna, hogy ezek a sérülések mivel járnak, hamarabb befejeztem volna. De hogyan győzhetsz meg valakit, aki játszani akar? Sehogy.

(Forrás: Jégkorongblog)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.