Oroszországban nagy port kavart Sztanyiszlav Csercseszov kirúgása, úgy érzik, kapkodott a Fradi. Pedig csak a nagyobb képet kellene nézni.

Miután a Fradi szerdán szégyenteljes, 3–0-ás vereséget szenvedett a feröeri Klaksvíktől és kiesett a Bajnokok Ligája-selejtező első fordulójában, az elnök azonnal elküldte az edzőt.

Kirúgták Csercseszovot

A Fradi edzője belebukott a feröeriek elleni kínos vereségbe.

A moszkvai Szport Ekszpressz sportlap véleménycikket írt az esetről az orosz válogatott korábbi sajtóreferense szerzői rovatában. A cikk írója szerint sokkot váltott ki a Fradinál a vereség, valamit „az elvesztett hipotetikus bevétel a Bajnokok Ligájában”. De szerinte elkapkodták.

De az ilyen érzelmi állapotban hozott döntések általában rosszak. A karddal vágni könnyű. A kérdés az, hogy mi lesz ezután. Új élvonalbeli edzőt kell keresni, Kubatov biztosan nem dolgozott ki B-tervet erre a szezonra. Kártérítést kell fizetni a távozott edzőnek, stábtagjainak, a csapat depressziós.

Ez utóbbi szerintem közel sem biztos, említsük csak meg a kirúgás után megszólaló Alekszej Popovot, az Amkar korábbi kazah válogatott védőjét:

„Természetesen meglepett a menesztése. De az emberek nagyjából egy évig elviselik a módszereit, aztán minden egyre rosszabb lesz. Csercseszov bebizonyította azt, hogy az ő húzásai hosszú távon nem hoznak jó eredményeket. Kirúgták Lengyelországból, kirúgták a Szpartaktól és kirúgták most is.”

Persze ez csak egy kivételes vélemény, a többi megszólaló mind isteníti a Fradinál nem sokat mutató edzőt. De térjünk vissza a cikkhez, amely már azt latolgatta, hova igazolhat ez a kivételes szakember:

„Először is le kell zárni az ügyeket a Ferencvárossal. Aztán levegővétel, és a további út kiválasztása, amelyik a leghelyesebb lesz Csercseszov számára. A Klaksvíkkel vívott meccs utolsó sípszója után Kubatov megkérte Csercseszovot, hogy menjen fel hozzá, és amikor belépett, azonnal bejelentette a menesztést. Semmi sem történt volna, ha szerda este helyett csütörtök reggel születik meg az ítélet.”

Ha innen nézzük, akkor elkapkodott döntésnek születik, ha viszont a nagyobb képet néznék az oroszok, akkor arról kellett volna cikkezniük, hogy az a csoda, hogy idáig kihúzta Csercseszov.

Az elmúlt bő félévben ugyanis katasztrófa volt a Fradi focija, semmiféle előrelépés, sőt semmilyen tudatosság nem volt felfedezhető.

Február és április között volt egy tízmeccses széria, amikor egyet nyert csak meg az FTC, majd májusban három vereséggel zárta a bajnokságot.

De legalább minden vereség után fel volt háborodva a mester, ha kérdeztek tőle bármit. Bár igazából mindig pipa volt, amikor nyilatkoznia kellett, elképesztően arrogáns fickó. Pedig ezeket az idei eredményeket nehéz a sérülésekre és a kettős terhelésre fogni, itt komoly szakmai hiányosságok voltak, de több jel utalt arra is, hogy az öltözőt sem tartotta kézben az edző.

Most a Konferencia-liga selejtezőjében folytathatja a Fradi, melynek második fordulójában az ír Shamrock Roversszel játszik. Immár Máté Csaba vezetésével.

Véleményünk a Fradiról és Csercseszov munkájáról:

Nem Csercseszov a kulcsa a Fradi Európa-liga-menetelésének

Ilyenkor mindenki élteti az edzőt, aki idáig vezette a csapatot, de szerintünk elsősorban valaki másra kellene vetülnie a dicsfénynek.

A vasszigor volt a legfontosabb erény a Fradi edzőkeresésénél – De ez tényleg elég lesz Csercseszovtól?

Kissé ellentmondásos figura az erős kezű oszét szakember, de az biztos, hogy nála alibizés nem lesz.

(Fotó: MTI; forrás: Csakfoci)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában