Rég látott szép eredményt ért a Ferencváros a nemzetközi kupákban, hiszen úgy élte meg a tavaszt, hogy megnyerte az Európa-liga-csoportját és kiemeltként várta a nyolcaddöntőt. Ilyenkor mindenki élteti az edzőt, aki idáig vezette a csapatot, de szerintünk elsősorban valaki másra kellene vetülnie a dicsfénynek.

A Fradi az elmúlt években hatalmasat fejlődött, öt év alatt eljutott oda, hogy ma már bármikor bejuthat valamelyik európai kupasorozat csoportkörébe és egyetlen csapat sem legyinthet, ha a zöld-fehérek ellen játszik. Az FTC 2020-ban 25 év után bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe, 2023-ban pedig eljutott addig, hogy még márciusban is nemzetközi kupameccset játszhatott. Ahhoz pedig, hogy most itt tartanak a ferencvárosiak, 2018-ig kell visszamennünk, minden akkor indult el meredeken felfelé.

Ebben az évben nevezték ki a Fradi történetének egyik legjobb edzőjét, Szerhij Rebrovot, aki alapjaiban változtatta meg a szemléletet az Üllői úton. És ebben az évben vonult vissza Hajnal Tamás az aktív labdarúgástól, akit jó érzékkel a klubnál tartottak – és a játékospolitika fejlesztésében kapott szerepet. Rebrov és Hajnal együtt olyan munkát végeztek, amivel felemelték a Fradi európai szintre.

Szerhij Rebrov egy hidegvérű, európai gyilkost faragott a Fradiból

Az FTC idén kiütötte a svéd és a skót bajnokot is a BL-ből, így már nem dughatjuk kishitűen a fejüket a homokba: ez a Fradi tényező lett. De mitől?

Az ukrán mesterről már számtalanszor megírtuk, mit adott a Ferencvárosnak: vele nem kizárólag nagyobb szakmai tudás érkezett, hanem elindított egy éles szemléletváltást vezetői szinten is. A Fradi elkezdett tudatosan csapatot építeni egy szakmailag felkészült, ambiciózus, precíz edző irányításával.

A kulcs pedig a tudatos csapatépítés, ami pedig leginkább annak a Hajnal Tamásnak a feladata, aki szerintünk a legfontosabb motorja ennek a nagyszerű menetelésnek.

Hajnal telitalált volt, a tizenhat évet külföldön légióskodó egykori kiváló középpályásnak remek kapcsolatai vannak. Hajnal rövid időn belül szemmel látható eredményeket ért el a Fradi játékospolitikájában, azon kívül, hogy egyre nagyobb megfigyelőrendszerrel dolgoznak, és egyre hatékonyabb a kiválasztás, a beválási ráta is kiváló.

Még a legnagyobb klubok is gyakran mellé nyúlnak olykor, gondoljunk csak bele, hogy például a Manchester United hosszú évekig milyen rosszul igazolt, még a legjobbnak tűnő kiszemeltek is csődöt mondtak az Old Traffordon. A Fradi is nyúlt mellé, persze, Stjepan Loncar, Roko Baturina vagy épp Giorgi Kharaishvili leigazolása nem jött be, azonban az elmúlt években mégis erőn felül teljesített Hajnal és csapata: ebből a magyaros büdzséből (ami azért nem kevés, van ott pénz, csak minden relatív) olyan játékosokat igazolt, akik jóval magasabb szinten is megállnák a helyüket.

Sőt meg is állják, a legjobb példa erre a román liga utolsó helyezettjénél, az FC Voluntarinál 2020-ban kiszúrt Aïssa Laïdouni, aki 600 ezer euróért érkezett teljesen ismeretlenként, majd idén télen kétmillióval drágábbért elment a Bundesligában szereplő Union Berlinhez. És közben a világbajnokságot is megjárta a tunéziai válogatottal.

Aïssa Laïdouni (Getty Images)

Az albán Myrto Uzuni is azon a nyáron lett kinézve, két évvel később pedig négymillió euróért a La Ligába igazolt. Persze ahhoz, hogy ilyen szintre jusson, nem volt elég kinézni és megszerezni, kiválóan is kellett teljesítenie. Uzuni pedig 67 meccsen 50 gólból vette ki a részét az FTC-ben.

A Fradi francia középpályást igazolt a román liga utolsó helyezettjétől

Egy több poszton is bevethető fiatal játékos csatlakozott a magyar bajnokhoz.

Hajnal első nagy fogása azonban Tokmac Nguen volt, akit a norvég bajnokságból szerzett meg a kapcsolatai révén. A Strömsgotsetből leakasztott kenyai-norvég támadó azóta szinte Fradi-legenda lett, igazi kupaspecialistaként játszott az elmúlt években: 12 gólt és 11 gólpasszt jegyzett Európában. És időközben a norvég válogatottban is bemutatkozott.

Annyira beindult a szekér Hajnaléknak, hogy aztán olyan játékosokat is megszereztek, mint a korábban jóval magasabb polcon lévő norvég Rosenborg egyik legjobbja, Kristoffer Zachariassen. Aki a kezdeti beilleszkedési döccenők után az idei menetelés egyik legjobbja lett, a BL-ben kettő, az El-ben három gólt szerzett.

A sportvezető aztán a Fradihoz hozta a Mmaee fivéreket is, akik csak az utolsó pillanatban maradtak le a marokkói vb-keretről. A hátvéd Samynek szintén voltak nehézségei a beilleszkedéssel, sokat belehibázott az érkezése után, ma már azonban a legbiztosabb pont hátul. Ryan pedig egy kivételes képességű csatár (68 meccsen 46 gólban volt benne), olyan, akit szintén eurómilliókért fog majd eladni a Fradi.

Zachariassen és Ryan Mmaee (Getty Images)

Szintén parádés igazolás volt a Sherifftől megszerzett Adama Traoré. A mali támadó 37 meccset játszott a Fradiban és rúgott 18 gólt. Traoré a BL-selejtezőben négy, az Európa-ligában három gólt rúgott, őt sem lesz könnyű megtartani, mert más szint, mint az NB I.

Talán Laïdouni volt a Fradi legjobbja az elmúlt két évben, de Ryan Mmaee, Tokmac, Uzuni vagy Traoré ott van szorosan a nyomában, de voltak olyan hetek, amikor épp Zachariassen húzta a csapatot. Vagyis ezek a légiósok tényleg meghatározó játékosok.

És az ilyen kiemelkedő egyéni teljesítményeknek volt leginkább köszönhető az, hogy a Fradi Európa-liga-nyolcaddöntőt játszott.

Persze ez némiképp igazságtalan a 2021. decemberében kinevezett Csercseszovval szemben, azonban a Rebrov-érához képest szakmailag, taktikailag nem igazán tapasztalható előrelépés. Kissé esetlenek a támadásvezetések és hátul sem olyan stabil az együttes, mint Rebrovval volt. A szigorú oszét mester fegyelmet tart, azonban róla még nem hallottunk olyat, mint Rebrovról, hogy a játékosai istenítik.

Komolyan mondom, soha nem volt még ilyen edzőm, aki ennyire összeszedetten elmondja, ki, mikor, hol legyen, mi a feladata. Mindegy, hogy valaki a kispadon vagy a lelátón kezd, mindenki pontosan tudja, mi a feladata és mit kell csinálnia” – Marcel Heister

Rebrov olyan nekünk, mint egy isten, meghalnánk érte. Nagyon magas szintű edzéseket tart, a legapróbb részletekbe belemegyünk és tisztelettel segít minket tanulni” – Botka Endre

Persze az eredmények őt igazolják, abban elévülhetetlen érdemei vannak, hogy nem köti gúzsba a nagyszerű képességű támadóit. Viszont amint több a sérült az elviselhetőnél – de még így is jóval erősebb a csapat, mint az NB I összes klubja együtt –, akkor kijön, hogy nemigen tud váratlant húzni. Nyilván remek edző, de a játékosok egyéni képessége vitte előre a csapatot.

Vagyis a közös az akkori és a mostani sikerekben: Hajnal Tamás és az ő sikeres játékosigazolási politikája.

A fiatal sportvezető olyan magas szinten látja el a feladatát, hogy lassan őt lesz a legnehezebb megtartani. Főnyeremény a Fradinak.

A vasszigor volt a legfontosabb erény a Fradi edzőkeresésénél – De ez tényleg elég lesz Csercseszovtól?

Kissé ellentmondásos figura az erős kezű oszét szakember, de az biztos, hogy nála alibizés nem lesz.

(Kiemelt kép: MTI)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Fordulat Liverpoolban, Hollandiából érkezhet Klopp utódja

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés