A The Times értesülései szerint az amerikai majorsportokban ismert modellt akarja bevezetni az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) az európai klubfutballban.

2010-ben került bevezetésre a pénzügyi fair play, ami papíron nagyon jól hangzott, és elvileg azt szabályozza, hogy bizonyos időintervallumon belül az adott klubok költekezései nem haladhatják meg a bevételeket. A gyakorlatban azonban minimum megkérdőjelezhető, hogy pontosan hogyan is működik és mennyire veszi komolyan az UEFA a szabályozást.

A The Times szerint az UEFA-nál is érzik, hogy a rendszer koránt sem jó, ezért teljesen eltörölnék.

A helyét pedig az amerikai majorsportokban ismert fizetési plafon venné át. A hírek szerint ez a bizonyos plafon ligánként változna, és lehetőség lenne a fizetési plafon túllépésére is, ebben az esetben kellene luxusadót fizetnie az adott klubnak.

Az UEFA illetékesei szeptemberben ülnek össze, hogy megvitassák az új tervezetet.

A pénzügyi fair play az utóbbi napokban különösen sok kritikát kapott, miután a Barcelona elveszítette Lionel Messit, az argentin pedig a PSG-hez szerződött. A párizsi klub így minden idők valószínűleg legjobb transzferszezonját tudhatja magáénak, Messi mellett ingyen igazolta le Sergio Ramost, Donnarumát és Wijnaldumot is.

A Paris Saint-Germainé minden idők legbrutálisabb transzferszezonja

Lionel Messi megszerzése után ezzel nehéz vitatkozni, ráadásul átigazolási díjakra nem is költött olyan nagyon sokat a Párizs.

(Fotó: Getty Images; via)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában