Joan Laporta már régóta el akarja küldeni a holland edzőt, csak épp nincs meg az utódja.

A Barcelona elnöke már a nyáron el akarta volna küldeni Ronald Koemant, de nem talált megfelelő edzőt, vagy ha talált, akkor az nem vállalta el a nem épp optimális körülmények miatt (nincs pénz, csak hatalmas adósság, a keret nem elit, új csapatot kell építeni). A Bayern München és a Granada elleni kilátástalan játék után ismét felerősödött az edzőcsere hangja.

Az gyakorlatilag már a Granada elleni bajnoki estéjén eldőlt, hogy nem akarják tovább Koemant a csapat élén látni, már a 23-i Cádiz elleni bajnokin sem ő ült volna a kispadon, ha sikerült volna találni valaki a helyére. És itt van egy gigantikus HA, ami miatt azóta már arról jelentenek a klubhoz közeli források, hogy Laporta és Koeman nyugodtan trécseltek a repülőúton, és az elnök biztatta az edzőt, hogy nyugodtan készüljön a Levante elleni meccsre.

Merthogy nincs kit odaültetni a helyére.

Két jelölt maradt: Laporta a belga válogatott szövetségi kapitányát, Roberto Martínezt szeretné, a testület többsége viszont a klublegendát, Xavit preferálja,

aki ugye tökéletesen ismeri a Barcelonát, azonnal adaptálódni tudna, és visszatérhetne a Camp Nou a klub filozófiája is. Lassítja a folyamatot, hogy Laporta semmiképp nem akar már beugró edzőt, hosszútávú megoldást szeretne.

Mivel nincs döntés, megállapodást pedig végképp, ezért van egy harmadik opció: marad Ronald Koeman, és úgy csinálnak, mintha mi sem történt volna.

A holland már szívfájdalom nélkül égeti fel maga mögött a hidakat – nem hajlandó nyilatkozni a sajtótájékoztatón, nyilvánosan üzenget az elnöknek, mi több kritizálja.

Egyelőre nem tudják elmozdítani, mert azon kívül, hogy a fenti két trénerrel sehova se jutottak, a korábban kézenfekvőnek tűnő megoldást, a B-csapat tapasztalt, igazi Barca-DNS-sel bíró edzőjét, García Pimientát elküldte Laporta. A helyére ültetett Sergi Barjuán pedig eddig semmit se mutatott, ő szóba sem kerülhet.

Ezek miatt ma már azt írja Fernando Polo, hogy tudomása szerint Laporta megenyhült a Xavi-kérdésben, a katalán legenda visszatérése esélyesebb, főleg hogy a jelzések szerint az Al Sadd nem feltétlenül állna az útjába.

Percről percre szivárognak a hírek, vagy inkább nevezzük őket pletykának. A fentieken túl például az, hogy az öltöző nyilvánosan még mindig kiáll Koeman mellett, mivel a holland is ezt teszi velük, ám a négy fal között már elveszítette a bizalmat, nem látják, hogy vele ki tudna kászálódni ebből a rémes állapotból a csapat – az előző öt meccsen csak egy győzelmük van, és maga a játék is teljesen kilátástalan.

Ami egyelőre biztos, hogy most még Koeman az edző, és alighanem a Levante ellen is ő irányítja a csapatot. És lehet, hogy egyszer csak elhal minden szál és ő fejezi be a szezont.

(Fotó: Miquel Benitez/Getty Images)

És ezt olvastad már?
Megnyomta a pánikvásárlás gombot a Manchester United