Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A sport történetének egyik legfájdalmasabb, legkeserűbb jogi csatározása zajlik Nemzetközi Atlétikai Szövetség és Semenya között. Most részleteket közöltek a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a februári ítéletéből.

Az olimpiai bajnok atléta interszexuálisnak számít, de önmagát nőnek tartja. Semenya és az IAAF azon pereskedett, hogy lehet-e nő, indulhat-e a nők között.

A sportoló váratlanul elvesztette a Nemzetközi Atlétikai Szövetség ellen indított perét a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) előtt. Semenya az IAAF azon határozatát támadta meg, ami szerint a hozzá hasonlóan interszexuális atlétanők csak abban az esetben indulhatnak női versenyeken 400 méter és 1 mérföld közötti távokon, ha gyógyszeres hormonkezeléssel egy bizonyos határérték alá csökkentik a tesztoszteron-szintjüket.

A most kiadott iratok szerint a nemzetközi szervezet férfinak tartja őt.

Az IAAF kijelentése teljesen összetörte a magát nőnek tartó futót.

– válaszolta Semenya, akinek megkérdőjelezték női mivoltát.

Az ítéletének értelmében tehát hormonkezelés nélkül nem versenyezhetett, de az ítéletet a svájci legfelsőbb bíróságnál megfellebbezte, ami hatályon kívül is helyezte azt, így. A végső bírósági ítélet az ügyben tehát folyamatban van, így jelenleg indulhatna a nők között.

A papírokból kiderül, hogy 10 éve vizsgálja az IAAF Semenyát, és megállapította, hogy

XY kromoszóma-összetétellel született, szexuális fejlődése eltért a normálistól, férfi biológiai tulajdonságokat kapott, pubertás kora után férfiakra jellemző tesztoszteronszinttel, így sportszerűtlen előnyhöz jutott a többi atlétanővel szemben

– írja a New York Times.

A futónő maga mondta el, hogy az IAAF 2010 és 2015 között különböző hormonális szerek szedését javasolta neki, ha szeretne továbbra is futni. Így aztán néhányat kénytelen volt kipróbálni – ezektől hányt, belázasodott és hízni is kezdett.

Aztán végül ki is tiltották a női élsportolók közül, és ahogy írtuk, 400 méter és 1 mérföld közötti távokon csak kezeléssel indulhatna a CAS-határozat szerint.

A bajnoknő kedden kijelentette, hogy ő egy kísérleti alany volt, de

Májusban talán utoljára állhatott úgy rajthoz, hogy nem kellett kezeltetnie magát, az akkori győzelme után ezt mondta:

„Tudom, hogy sokan vitatkoznak rólam, megértem ezt a helyzetet. A karrieremről viszont ember nem dönthet, csak Isten. Ember engem nem tud attól visszatartani, hogy ne fussak. Semmi mást nem tudok ehhez hozzáfűzni.”

(Forrás: Index, NY Times; fotó: Francois Nel/Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.