Borics Ádám hétvégén a világbajnoki címért fog meccselni, a legmagasabban jegyzett magyar MMA-harcos a sportág egyik legendája ellen írhat történelmet, és emelkedhet olyan magasságba, ami magyar ketrecharcos számára még ismeretlen.

Az MMA-ban egyértelműen az Ultimate Fighting Championship, vagyis a UFC a legismertebb szervezet, és összességében az sem kérdés, hogy a világklasszis bunyósok nagy része ott harcol. Az MMA azonban közel sem egyenlő a UFC-vel, több meghatározó szervezet van még az Egyesült Államokban, Ázsiában, Oroszországban, de most már Csehországban és Szlovákiában is. Hivatalosan nyilván nem lehet megmondani, hogy melyik a második legerősebb promóció, de általában ezt a Bellatorra szokták rásütni. Arra a Bellatorra, amelynek a versenyzője Borics Ádám, aki túlzás nélkül a magyar MMA úttörője. Borics karrierje legnagyobb lehetősége előtt áll, hétvégén a pehelysúlyú világbajnoki címért fog meccselni. Az ellenfele a Bellator történelmének talán legnagyobb klasszisa, a brazil Patrício Freire, vagy ahogy MMA berkekben ismerik, Patrício Pitbull lesz.

Sirokról a világbajnoki címeccsig

Borics Ádám pályáját évek óta követjük itt a Playeren, 2019-ben interjút is készítettünk vele, akkor addigi karrierje legfontosabb meccsére készült, a küzdősportok Mekkájának tartott Madison Square Gardenben lépett ketrecbe az óriási tehetségnek tartott Aaron Pico ellen. Azt a meccset TKO-val megnyerte, és az a győzelem a karrierjét is új szintre emelte.

„Kezdetben nyilván nehéz volt, középiskola után rögtön elköltöztem a szüleimtől, masszőrként dolgoztam, közben edzettem. Azért költöztem Egerbe, hogy lehetőségem legyen fejlődni. Az elején különösen nehéz volt, mert Európában és főleg Magyarországon gyerekcipőben jár az MMA. Nem volt menedzserem, kevés volt a meccslehetőség. Az első profi meccseim úgy néztek ki, hogy hétfőn szóltak, hétvégén Bécsben vagy Boszniában kellene bunyózni”

– nyilatkozta nekünk három éve Borics Ádám, aki egy Eger melletti faluban, Sirokon nőtt fel.

Egy magyar kistelepülésről a küzdősportok Mekkájáig – Borics Ádám-interjú

Borics Ádámmal, a jelenlegi legjobb magyar MMA-harcossal beszélgettünk az amerikai kalandról.

Néhány évvel ezelőtt kiköltözött az Egyesült Államokba, és a világ egyik legismertebb csapatban kezdett el edzeni. Egy későbbi interjúban elmondta, az elején nagyon nehéz volt, az edzőteremben takarított, sérülések is hátráltatták, de szerinte ezek még erősebbé tették.

A Pico elleni meccset követően indult be igazán a karrierje, a Bellator pehelysúlyú tornáján legyőzte a korábbi világbajnok Pat Currant, a torna negyeddöntőjében azonban kikapott a szintén korábbi világbajnok Darrion Caldwelltől – ez eddigi az egyetlen veresége.

A Caldwell elleni vereség után pontozással legyőzött két viszonylag ismeretlen ellenfelet, majd tavaly áprilisban azzal a Jeremy Kennedyvel bunyózhatott, aki korábban a UFC versenyzője volt, és a szervezetnél egyedül a jelenlegi világbajnok Alexander Volkanovski győzte le. Borics Kennedyt magabiztosan megverte, majd egy hivatalos kihívói meccs következett számára Mads Burnell ellen, aki korábban szintén megfordult a UFC-ben. Borics az idén márciusi meccsen is egyhangú pontozással nyert, ezzel első számú kihívói pozícióba került a Bellatornál. Olyan magasságba jutott, amely magyar MMA-harcos számára ismeretlen: egy topszervezetnél szerezheti meg a világbajnoki övet.

Borics Ádám mérlege: 18 győzelem és egy vereség

Egy többszörös világbajnokot kell legyőzni a vb-övért

Borics Ádám ellenfele a hétvégi gálán a Bellator pehelysúlyú világbajnoka, a brazil Patrício Freire lesz. A Pitbull becenevű bunyós a Bellator történetének egyik legfontosabb alakja, jelenleg a szervezet súlycsoportoktól független listája szerint ő a Bellator legmagasabban rangsorolt versenyzője. Korábban a pehelysúly mellett könnyűsúlyban is nyert világbajnoki címet, és nagyjából egy évtizede a Bellator egyik legfontosabb versenyzője. Legalább ennyire fontos, hogy folyamatosan meg tudott újulni, legutóbb például azt az AJ Mckee-t győzte le, akitől korábban kikapott. 33 győzelme van, ebből 11 alkalommal kiütéssel, 12-szer kopogtatással és 10 alkalommal pontozással nyert, ötször győzték le, egyszer kapott ki KO-val. Az elmúlt években számos meghatározó nevet legyőzött, többek között a jelenleg a UFC-ben bunyózó Michael Chandlert is.

A szervezet történetének egyik legkiemelkedőbb alakja, ezt bizonyítja:

  • három olyan Bellator-versenyző van, aki ugyanabban a súlycsoportban háromszor is világbajnok lett, ő az egyik;
  • egyike annak a két bunyósnak, aki egyidőben két súlycsoportban is világbajnok volt;
  • a 27. meccsére készül a szervezetnél, 15. alkalommal lesz a tét a világbajnoki cím, mindkettő rekord;
  • 11 győzelme van vb-meccseken, szintén rekord;
  • 20 meccset nyert meg a könnyűsúlyban, ez is Bellator-csúcs

Nem Borics a favorit, de ez már korábban is bejött

Magyarország az MMA globális térképén nem meghatározó, és csak azért nem teljesen láthatatlan, mert van a magyar MMA-nak egy Borics Ádámja. A magyar bunyós az elmúlt években rendre megmutatta, hogy ott van a világ élvonalában, ennek ellenére az amerikai sajtó rendre leírja. Ami egyrészt annak is köszönhető, hogy az USA-ban ugyan nőtt az ismertsége az elmúlt években, de össze sem hasonlítható például a mostani ellenfelével. Ez is közrejátszik abban, hogy a szakértők és az oddsok alapján is Freire a favorit, és nyilván az eddig elért eredményei miatt is a brazil az esélyes. Borics számára azonban nem rossz előjel, hogy őt tartják a kevésbé esélyesnek, Pico ellen ugyanez volt, de az utolsó két meccsén is így volt – ezeket a meccseket magabiztosan nyerte.

Borics Ádám tehát egyetlen lépésre attól, hogy a Bellator pehelysúlyú világbajnoka legyen. Egyetlen lépésre attól, hogy teljesen új magasságba emelje a pályafutását, és elérje a magyar MMA-történelem legnagyobb eredményét.

A Bellator gáláját magyar idő szerint vasárnap hajnalban rendezik meg, az Aréna 4 élőben közvetíti az eseményt.

(Fotó: Getty Images; Bellator)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Fordulat Liverpoolban, Hollandiából érkezhet Klopp utódja

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés