Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ma választanak elnököt USA-ban, és ez bizony rendkívül fontos esemény, nemcsak ott, hanem az egész világon. Így aztán a sportolók sem maradnak ki a kampányból, meg vannak itt bizonyos szabályok is.

A hírességek ott mind kiveszik részüket a kedvencük harcából, a legtöbb színész, énekes és sportoló leteszi a voksát egy demokrata vagy egy republikánus mellett, és bizony szót is emel, kampányol, pénzt ad, befolyásol.

A sportolóvilág is megosztott, de érdekes, hogy sportága válogatja. Mert például az NBA-ben, vagyis a kosárlabdások között szinte egyáltalán nem találni Trumpért szorítót, a profi kosárasok között szinte csak Clinton-támogató van. Ennek persze lehet az az oka, hogy a játékosok nagy része színesbőrű, Trump pedig nem titkoltan rasszista hajlamú, idegenellenes.

Clintonra szavaz például a háromszoros olimpiai bajnok Carmelo Anthony, aki a legeredményesebb férfi kosárlabdázó az olimpiák történetében, tehát van szava, de a leghíresebb, legbefolyásosabb NBA-sztár, LeBron James is Hillary mellett tette le a voksát, olyannyira, hogy kampányolt is a választási kulcsállamnak számító Ohióban.

(AFP)

A tulajdonosok között nem ennyire egyértelmű a helyzet, a legérdekesebb most is Mark Cuban. A Dallas Mavericks roppant izgalmas és megosztó tulaja először örült, hogy az üzleti életből induló Trump beleállt a politikába, ám ahogy egyre többet hallgatta az őrület határát súroló jelöltet, megijedt, és végül Clinton mellé állt.

Az NFL jóval megosztottabb, sőt, az megosztott. A fehér játékos főleg Trumpot, a feketék pedig Clintont támogatják, a tulajdonosok is inkább a republikánus politikust adományozták meg: a Houston Texans és a NY Jets tulajdonosa, valamint a Tampa Bay Buccaneers társtulajdonosa is szponzorálta a fura fazont.

A leghíresebb amerikaifocista, a Patriots irányítója, Tom Brady nyilvánosan nem kampányolt, de állítólag Trumpra szavazott, és örülnek, ha a cimborája nyerne. A Seattle QB-je, Russell Wilson viszont Clintonra szavaz.

(AFP)

fociválogatott is megosztott, Geoff Cameron elmondása szerint csapaton belül rendszeresek a politikai viták. A Stoke játékosa Donald Trumpot támogatja, ám ezzel kisebbségben van az öltözőn belül, amely inkább liberális.

Összességében egyébként Clintonnénak nagyobb a támogatottsága a sportvilágban, az ezt számoló Wikipedia-oldal szerint Hillarynak 110, míg Trumpnak csak 56 híres támogatója van.

De ez mind nem számít a „Redskins-szabály” miatt: a washingtoni NFL-csapat 1940 óta szinte pontosan meg tudta jósolni a elnökválasztás végkimenetelét. A szabály szerint, ha a Washington megnyeri a választások előtti utolsó hazai mérkőzését, akkor a már addig is hatalmon lévő párt kerül újból nyeregbe. A Redskins most 27–20-ra legyőzte az Eaglest, a szabály szerint tehát a mostani elnököt adó párt jelöltjének, vagyis Hillary Clintonnak kellene nyernie.

Kitalálod, melyik celeb szavaz Clintonra és melyik Trumpra? Könnyebb, mint hinnéd

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.