Ousmane Dembélé egy év alatt első számú közellenségből közönségkedvenc lett a Camp Nouban.

A Barcelona Ousmane Dembélé góljával legyőzte a Real Sociedadot a Király-kupa negyeddöntőjében, bejutott a legjobb négy közé. A francia szélsőnek kiváló meccse volt, a lefújás után a Twitteren elterjedtek azok a fotók, amelyek a barcás Ronaldinhóhoz hasonlították. Nyilván szakmai szempontból ez nem igazán helytálló, de azért a mémek azt megmutatják, hogy a szurkolóknak Dembélé teljesítményét látva a Barca történetének legnagyobb szórakoztatója jutott eszébe.

Dembélé valóban szenzációsan futballozott. A gólja mellett kialakított három helyzetet, volt négy sikeres csele, hat labdaszerzése, és egyértelműen a Barcelona legveszélyesebb, legjobb játékosa volt. A 84. percben a lecserélésekor állva tapsolta a Camp Nou közönsége, a szezonban már nem először.

A gólja: 

 

Pedig egy évvel ezelőtt még kifütyülték, a közönség első számú közellensége volt, és gyakorlatilag elképzelhetetlennek tűnt, hogy marad a Barcelonában.

A 2017-ben 120 millió euróért igazolt játékos első öt barcelonai évének a zömét a sérülések, a visszatérések és a kiegyensúlyozatlan teljesítmények jellemezték. Ehhez hozzájöttek a magatartásbeli problémák, többször elkésett, nem megfelelően étkezett, közel sem úgy élte a mindennapjait, ahogy a klub elvárta volna tőle.

Sérülések, hullámzó teljesítmények, pályán kívüli balhék – ezek jellemezték Dembélé első öt barcás évének nagy részét

A 2017-ben megkötött szerződése 2022 nyaráig szólt. Először megpróbálta eladni a Barca, de főleg a magas fizetési igényei miatt nem találtak klubot a francia szélsőnek. Akinek a távozása az elmúlt években szinte mindig napirenden volt, de végül mégis maradt.

Az előző szezont is sérüléssel kezdte – a Magyarország elleni Eb-meccsen sérült meg – a visszatérése és Xavi kinevezése után azonban minden megváltozott. Az új edző alapemberként számított rá, nagyjából egy éve Xavi azt nyilatkozta:

„A fütyülést tapssá fogja változtatni.”

Pontosan ez történt. Már tavasszal lehetett arról hallani, hogy Xavi mindenképp azt akarja, a francia szélső maradjon, és egyre inkább úgy tűnt, hogy Dembélé is ezt szeretné. Nyáron végül hosszabbított, de jól mutatja, hogy a klub mennyire nem bízott a Dembélé-projektben, hogy végül csak két évre írt alá.

Néhány hónappal később azonban már ott tartunk, hogy a spanyol és katalán sajtó egy esetleges újabb szerződéshosszabbításról ír. Nem véletlenül, Ousmane Dembélé ebben a szezonban a Barcelona alapembere, a világ egyik legjobb szélsője.

„Nem csak ma játszott kiválóan, rengeteget érett a játéka az elmúlt időszakban. A Barcelonánál nem könnyű megváltoztatni a szurkolók véleményét. Neki sikerült, örülök ennek. Hiszek benne, óriási potenciállal rendelkezik, a védők mindig szenvednek, ha ellene játszanak”

– értékelt Xavi a Sociedad elleni meccs után.

Xavi dicsérete nem véletlen, mert Dembélé valóban a világ egyik legjobbja jelenleg a posztján, és a spanyol liga egyik topjátékosa.

Ezt bizonyítja szinte az összes támadókra vonatkozó statisztika is. A La Ligában öt gólja és öt gólpassza van – utóbbi a harmadik legtöbb. A 90 percre levetített gólpasszok tekintetében az ötödik a spanyol bajnokságban, ahogy a gólok+gólpasszok 90 percre vonatkozó statisztikai mutatójában is, és ahogy a kialakított nagy helyzetek kategóriájában is.

2023 elején az Atlético ellen szerzett győztes gólt

Legalább ennyire fontos és nyilvánvalóan összefügg a jó teljesítményével az is, hogy a barcelonai karrierje során először hosszabb ideje egészséges. A Barca mezőnyjátékosai közül a negyedik legtöbb percet töltötte a pályán a bajnokságban, ez egyrészt alátámasztja azt, hogy bevethető, másrészt pedig azt, hogy Xavinál alapember.

Nem túlzás azt mondani, hogy Xavi érkezésével Dembélé újjászületett, egy olyan karrier kapott lendületet, amelyről sokan – teljes joggal – már lemondtak. Jelenleg úgy tűnik, hogy mindenki nyert. Dembélé kezd azzá a játékossá válni, akit reméltek Barcelonában, ezzel gyakorlatilag megmentette a karrierjét, míg a Barcelonának egy olyan játékos lett az alapembere, akiről korábban szinte teljesen lemondott a klub.

Ousmane Dembélé: Elpazaroltam öt évet a karrieremből

A Barcelona és a francia válogatott szélsője karrierje legjobb periódusában van. Elmondása szerint az elmúlt éveket elpazarolta, de most már megtalálta a karrierje szempontjából helyes utat.

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában