Négy fontos kérdés az AusOpen, az idénynyitó tenisz Grand Slam előtt.

Közel fél év kihagyás után tér vissza a teniszpályára Novak Djokovic, az AusOpen korábbi hatszoros győztese. A szerb klasszis hosszabb pihenőjét Roger Federer és Rafael Nadal hasonló kihagyása ihlette, a két veterán (elnézést, de tényleg) tavaly egymás közt osztotta le a GS-győzelmeket.

Jó formában tért vissza, de nyilván megjósolhatatlan, mire lesz képes úgy, hogy nem játszott Wimledon óta. A szervamozdulatát átalakította, hogy kímélje a könyökét, és erősödött a stábja is: Radek Stepanek lett az új edzője, de Andre Agassi sem hagyta el, akitől bármikor kérhet telefonos segítséget, továbbá statisztikákkal, taktikai tanácsokkal, az ellenfelek feltérképezésével segíti Craig O'Shannessey, a tenisz professzora.

Akár jól is elsülhet a dolog, ám gyanúsan sok a nagy akadály, a sorsolás ugyanis igencsak felemásra sikerült. Míg a felső ágon Rafael Nadal akadálytalanul hasíthat az elődöntőig, az alsón egy kupacba került Djokovic, Roger Federer, Stan Wawrinka, Alexander Zverev és Dominic Thiem is. (Persze, lesznek akadályok Nadal előtt, de a negyedik körig kell mennie John Isnerért, míg odalent Djokovic például csak 14. kiemelt, így már az első héten rangadózhat.)

Andy Murray is biztosan ezen az ágon lenne, ha nem lenne sérült. Az egykor „nagy négyesnek” emlegetett játékosok kivétel nélkül táppénzre mentek hosszabb időre, de a skót mindenkinél rosszabbul járt. Várhatóan csak a füves szezonra térhet vissza, azaz közel egy évet hagy majd ki, nemrég pedig megműtötték a csípőjét. Számára ez volt az egyetlen megoldás, ahogy elmondta:

Kik lesznek a meglepetésemberek?

Lehetnek persze meglepetésemberek, többen Nick Kyrgiostól, a forró fejű ausztráltól várnak sokat, akit John McEnroe az elmúlt tíz év legnagyobb tehetségének nevezett, ám akit egyetlen pechesen elvesztett pont is képes kizökkenteni. Mindenesetre biztató, hogy Kyrgios maga is érzi, ideje lenne leszállni a hullámvasútról, érettebb, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani. Az új generációból messzire juthat a már említett Zverev és Thiem, ahogy Grigor Dimitrov és talán Borna Coric is.

aki tavaly év végén a világcsoportba vezette a válogatottat, idén pedig döntőzött a canberrai tornán, ahol az első szett megnyerése után végül kikapott Andreas Seppitől. A nyíregyházi játékos várhatóan top 80-asként kezdi az AusOpent, méghozzá rögtön a főtáblán (életében először), a moldovai Radu Albot ellen. Bizakodó, érzi a játékot, az eddigi mérlege pedig 3-1 Albot ellen.

Érdemes lesz figyelni az időjárásra is, ugyanis míg vasárnap csak 19 fok lesz Melbourne-ben, csütörtökre már 38-at jósolnak. És végül nézzük az oddsokat:

  1. Roger Federer 2/1
  2. Rafael Nadal 7/2
  3. Novak Djokovic 7/1
  4. Grigor Dimitrov 11/1
  5. Nick Kyrgios 14/1
  6. Alexander Zverev 16/1

Alig várjuk a tornát, újra Djokoviccsal, először Fucsoviccsal, Kyrgios őrültségével, Federer és Nadal varázslataival. De olyan ünneplést úgysem kap majd a győztes, amilyen az aucklandi torna bajnokának jutott:

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon