Három találattal a góllövőlista élén lehet állni, kilenc kapura lövéssel tovább lehet jutni és a futball őshazájában passzolnak a legkevesebbet. Összeszedtük és megrajzoltuk nektek az Eb-csoportkör statisztikáját.

A lengyel-ukrán rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság eddig lejátszott 24 mérkőzése után mazsoláztunk kicsit a száraz számok között és emészthetőbbé tettük egy érthető és látványos grafikával.

A legkevésbé meglepő adatokat Spanyolország szolgálta: a selección lőtte a legtöbb gólt, hatot, a legtöbb kapura tartó lövés vagy fejes is Torreséktől érkezett (39), 26 szögletet rúgtak és természetesen Xaviék passzolták a legtöbbet, szám szerint 2411-et. Apropó, Xavi! A Barcelona kiváló irányítója két rekordot is megdöntött az írek elleni meccsen az Európa-bajnokságok történetében: ő passzolt a legtöbbet egy meccsen, és szintén ő adta a legtöbb jó passzt egy meccsen - összesen 136 passzolási kísérlete volt, és mindössze 9-szer hibázott. A korábbi rekordot egyébként Ronald Koeman tartotta, aki 1992-ben 117-szer passzolt a dánok ellen.

A góllövőlista élére nem tudtak odaérni, Fernando Torres csak kétszer talált be, ám három gólpasszal David Silva az asszisztkirály Andrej Arsavin és Steven Gerrard társaságában. A legtöbb gólt, hármat két Mario, a német Gómez és a horvát Mandžukić, valamint Alan Dzagojev lőtte.
A legtöbb kapura tartó lövés vagy fejes meglepő módon Cristiano Ronaldo nevéhez fűződik, a portugál támadó 13-szor próbálkozott és ebből kettő gólt lőtt. A legnagyobb lúzer, az amúgy nem rosszul játszó Alekszandr Kerzsakov volt, aki 11 kaput elkerülő lövéssel/fejessel simán nyerte ezt a kategóriát. Meglepő a legtöbb elkövetett szabálytalanság-verseny nyertese: 14 faulttal Milan Baroš áll az élen, aki középcsatár. Hiába, mindig mondjuk, hogy a védekezés a támadó harmadban kezdődik... A legtöbb elszenvedett szabálytalanságot Jorgosz Karagunisz és Robert Lewandowski szenvedte el, fejenként 16-ot.

Csapatszinten akad még néhány döbbenetes adat - leginkább Görögország továbbjutása, a hellének 9, azaz kilenc kapuralövéssel próbálkoztak a három meccsen! És ebből három gólt lőttek. Hatékonyak, mint 2004-ben. A legkeményebb ütközet a Csehország–Lengyelország (1–0) volt, 42 szabálytalanság miatt kellett sípolnia a sporinak. A legtöbb kapura tartó lövés/fejes 24 darab volt, ez a Spanyolország–Írország 4–0-ra végződő alázáson történt, hát ezen nem lepődtünk meg. Mint ahogy azon sem, hogy a legtöbb kaput elkerülő lövés/fejes a Portugália–Hollandia találkozón volt (21), hisz Cé és Robben azonnal durrant, amint a labda közelébe kerül.

A Player All Star-csapata

A Premier League-ből és a Bayern Münchenből érkezett a legtöbb játékos az Eb-re. Nézd meg az előző infografikánkat!

(fotó: tumblr.com)

És ezt olvastad már?
Nehezen megmagyarázható dolgok történtek a Bundesliga II-ben