Gyarmati Panka nem az a síakrobata, aki remegő lábakkal csúszkál egyik faltól a másikig, mint egyesek. Mondjuk ő nem is jutott ki az olimpiára... Panka klasszis a maga nemében, elvégre a világ fölé is képes volt nőni. Most véleményezte Swaney jelenlétét.

Pankáról 2016-ban készítettünk egy nagyon anyagot, ott akadnak olyan mondatok, amik most lettek igazán fontosak, most, hogy Erzsi, a Sas a félcső tetejéről köpött a magyar sísportra.

Pankának alapesetben heti hat edzése van, magánélete zéró, még egy sima péntek esti fröccsözést is őrületes kiváltságnak tart. Ja, és persze az esések miatti konstans fájdalomhoz már szinte hozzászokott. Nemrég épp a vállából műtöttek ki nyolc csavart, a varrat nyoma még látszik is.

Feltehetnénk kérdést, pláne annak tükrében, amit a honosított síelőnk művelt, hogy vajon mennyi volt az esélye annak, hogy Magyarországról indulva bárki fel tud nőni a világ élmezőnyéhez és snowboard világkupát nyer. Panka megcsinálta.

(Gyarmati Panka / Facebook)

Swaney Elizabeth persze nem snowboardozik, nyilván nem is merne, de ettől még Gyarmati abszolút autentikus személy, hogy véleményt formáljon a kínos síakrobata-ügyben.

Azt írja a Facebookon, hogy sokáig gondolkodott, írjon-e bármit is. Meglepte, mikor megtudta, hogy indulni fog Elisabeth, akit, bar nagyon pici a téli extrémsport világ, mégsem ismert. Majd picit utánajárt, és már akkor meglepődött a teljesítményén.

Több barátnőm is van, aki hobbiszinten freestyle síel, de mar évekkel ezelőtt is többet láttam tőlük. Sosem fordult meg a fejükben, hogy megpróbálják az olimpiát, reálisan mértek fel a helyzetet, nem gondoltak, hogy ki tudnának állni a világ legjobbjai ellen.

A szocsi olimpiára kvalifikáló versenyek során több "freeskis" fiúval utazott együtt Anna, akik "nagyon keményen dolgoztak, ott voltak az összes versenyen, és bár büszkén képviselték volna hazájukat, mindezt támogatás nélkül tették. Sajnos lecsúsztak a versenyről,ezt követően pedig abba is hagytak a versenyzést."

A hazai freeski társadalom sem tudott róla, hogy van egy kvótánk, nekik meg sem adtak az esélyt a kijutásra.

Sokaknak álma az olimpia. Az út azonban végeláthatatlan edzésekkel, csalódásokkal,sérülésekkel és könnyekkel tarkított. 4 éve egy hellyel maradtam le az olimpiáról. Idén a sípcsonttörésem miatt, kvalifikációs versenyek kihagyása miatt nem jutottam ki.

Aztán a végén egy nagyon elgondolkodtató eszmefuttatás és kérdés zárja írását.

A téli olimpián ennyit talán sosem hallottak Magyarországról. Ezzel azonban nemcsak önmagát hozta kellemetlen helyzetbe, hanem, bár egy szót sem beszél, de hazánkat, és a freestyle sportágat is.

Nem szeretnem támadni, hiszen úgy gondolom, egyrészt ő megkapta azt a támogatást, amit anno a többiek nem, ő volt az, akit a szövetség kiválasztott, segítettek, hittek benne. Ő csupán nem gondolta át, de legalább megpróbálta, neki sikerült, és talán még példát is tud mutatni, hogy semmi sem lehetetlen.

Emellett ez az eset a szervezők számára is jó tanulópénz, és 4 év múlva, a kvalifikáció megregulázása után talán egy ennél is jóval színvonalasabb versenyt hathatunk... az egyetlen kérdés, hogy ilyen áron megérte?”

Gyarmati Panka

Tegnap felrobbant a facebook es a nemzetkozi media az olimpiai noi freeski felcso kvalifikacio utan. Sokaig gondolkoztam,hogy irjak-e barmit is. Termeszetesen ez szamomra is elgondolkodtato dolog...

(Fotó: Donkó Péter)

És ezt olvastad már?
Fantasztikus hangulat és holland tarolás a Hungarian Darts Show-n
Budapest legközpontibb terasza úgy újult meg, hogy azonnal a törzshelyed lesz!