A Valencia drukkerei rasszista rigmusokat kiabáltak Vinícius Júniornak. Nem ez volt az első eset, és érthető módon óriási a felháborodás. Közben a Liga nem csinál semmit.

A Valencia–Real Madrid spanyol bajnokin a hazai drukkerek egy része rasszista rigmusokat kiabált, többször lemajmozták a Madrid brazil szélsőjét, Viníciust.

A meccs a 73. percben félbeszakadt, Vinícius sírt, majd beszélt Ancelottival, végül folytatódott a bajnoki, de a brazilt a 97. percben sportszerűtlenség miatt kiállították.


A spanyol fociban évek óta óriási problémát jelentenek a rasszista megnyilvánulások, a meccs után a La Liga azt kommunikálta, hogy csak Viníciusszal szemben nyolc rasszista megnyilvánulás volt az elmúlt két szezonban.

A Real Madrid a meccs után a legfőbb ügyészséghez fordult, Ancelotti pedig azt nyilatkozta, hogy nem lehet a fociról beszélni akkor, amikor az egész stadion a majom szót kiabálja, neki pedig azt kell megfontolnia, hogy lecserélje-e emiatt a játékosát.

Vinícius a bajnoki után kiadott egy közleményt, amelyben úgy fogalmazott, hogy a valenciaihoz hasonló esetek nem egyediek, több spanyol városban jelen van a rasszizmus. Feltette a kérdést, hogy ezeket az embereket miért nem vonják felelősségre, és ő maga is felelősségre vonta a La Ligát.

A La Liga elnökének, Javier Tebasnak sikerült ezt követően olajat öntenie a tűzre,

és még a brazil játékost kritizálta, szerinte két megbeszélést is szerveztek a játékossal közösen, hogy a témáról beszéljenek, de egyiken sem jelent meg. Tebast érthető módon ezután rengeteg kritika érte a közösségi médiában.

Végül lépett a Liga, a Spanyol Királyi Labdarúgó-szövetség (RFEF), illetve a Játékvezetők Testületének Technikai Bizottsága (CTA) azonnali hatállyal felmentette a feladatai elvégzése alól a Valencia–Real Madrid VAR-bíróját, Iglesias Villanuevát.

Igaz, ehhez nincs köze a rasszista bekiabálásoknak. Villanuevát azért mentették fel, mert a brazil szélső kiállításánál csak azt a jelenetet mutatta meg a játékvezetőnek, amikor a Madrid futballistája megütötte ellenfelét, azt nem, amikor a Valencia védője fojtogatta Viníciust.

A szövetség és a testület eközben megvédte a meccs játékvezetőjét, szerintük De Burgos Bengoetxea tökéletesen alkalmazta a rasszista megnyilvánulások esetén előírt háromlépcsős protokollt. A Marca közben arról ír, hogy Villanueva mellett még öt VAR-játékvezetőt rúg ki a szövetség a szezon végén.

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés