Egyszerű diéta - szénhidrátmentesítés
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Számtalan diétáról hallhattál és olvashattál már, de most egyre több helyen üti fel a fejét a tökéletes egyszerűséget követő megközelítés, a szénhidrátmegvonás, ami tapasztalatunk szerint is jó eséllyel sikert hozhat. Kell hozzá némi önmegtartóztatás és lelkierő, de a laposabb has elérése, a sikeres fogyás talán még mindig komoly motiváló tényező.

Manapság minden egyes fogyókúrafajtával a tudomány eszközeivel foglalkoznak a szakemberek, elemzik, alátámasztják és aztán elénk tárják a tényeket. Nem könnyű kiválasztani a megfelelőt, hiszen akad különféle kalóriaszámítás, kissé kaotikus diétatáblázat, ezerféle módszer, a laikusoknak felettébb nehéz eligazodni a számok és tápanyagok sűrű erdejében. Valamit azonban sohasem szabad elfelejtened, amikor döntesz és választasz: a koplalás hosszú távon nemcsak a fizikai állapotodra jelent veszélyt, hanem a pszichédet is nagymértékben képes negatív irányba befolyásolni.

Az időszakos koplalás és a félbehagyott diéták egyik káros mellékhatása, hogy egy bizonyos idő eltelte után még többet nyomsz a mérlegen, mint mielőtt belevágtál volna az egészbe. Miért? Mert a szervezeted úgy érzi, hogy éhezik, aztán újra kap rendesen enni, majd kicsit később újra a megvonás következik. Ezért amikor ismét normálisan táplálkozol, tested úgy dönt, inkább elraktározza a bejuttatott tápanyagok jó részét, mivel azt gondolja, hogy megint egy nehéz, koplalós időszak következik, kellhet az energia. Alaposan ki van találva a szervezetünk működése, ezt sose feledd! Emiatt az időnként belevetem magam egy nagy diétába, majd újra össze-vissza eszek módszer többet árt, mint használ.

Fejben dől el

A hízás lehet genetikai hajlam is, de ez ellen is lehet, sőt kell is tenni, főleg ha pár évvel ezelőtt még normális testalkatúnak számítottál. A legtöbb esetben viszont a túlsúllyal küzdők valaminek a hiányát akarják pótolni a mértéktelen evéssel. Általában valamilyen lelki gond lehet a háttérben, és ezért nekik el kell fogadniuk, hogy az ilyen típusú, az ilyen fajta elhízás legtöbb esetben egy problémának a tünete, nem pedig az oka. Ha ezt a tényt elfogadják és tudatosítják, akkor lesznek képesek igazán arra, hogy eredményes módon tudjanak egy diétához hozzáállni, azt végigvinni. A komoly túlsúllyal rendelkezőknek tehát pláne erősen kell akarniuk a változást, és persze mindent meg is kell tenniük érte, ez lesz számukra a megoldás kulcsa.

Az egyik legjobb módszer, ha nem stresszeled magad folyamatosan, hogy mennyire kövér vagy és ezért mindenáron le kell fogynod, hanem elképzeled, hogy milyen változásokon, fejlődésen és megújuláson mész majd keresztül az elkövetkező hónapokban. Csak akkor fogod tudni könnyedén tartani a súlyodat, miután ledobtad a felesleges kilókat, ha már egyáltalán nem stresszeled magad. A siker érdekében nem szabad, hogy bármi is képes legyen negatív irányba befolyásolni.
Tudnod kell, hogy igazából mit kíván a tested és aszerint kell táplálkoznod. A különböző édességek közül egyikre sem a szervezeted vágyik, hanem te saját magad. És hogy mit kíván a szervezeted? Természetesen sok folyadékot, vitaminokat, ásványi anyagokat, rostot, enzimeket, zsiradékot és fehérjét. Ha néha mégis előbukkan egy csipetnyi kísértés egy hízást felgyorsító mézédes, habos, cukros sütemény képében, akkor tudnod kell, ezt nem a tested kívánta meg! Ha megeszed, akkor ezzel csak a pszichédet táplálod vele.

Se cukor, se liszt

A szénhidrát elhagyására, csökkentésére buzdító valóban egyszerű diéta szerint igazából csak két dolgot kell elkerülnöd, két összetevőt nem szabad fogyasztanod - mégpedig a finomlisztet és a cukrot. Annyit kell tenned, hogy ezentúl nem juttatsz a szervezetedbe egy grammot sem ebből a két alapélelmiszernek számító termékből. Egyszerűnek hangzik, ugye? Pedig elsőre egyáltalán nem lesz könnyű, erre azért készülj fel, ugyanis rengeteg hétköznapi és megszokott termékben található meg mind a két anyag - vagy az egyik, vagy a másik, vagy mindkettő -, de ha betartod ezt a módszert, akkor pár hónap alatt látványos eredményt érhetsz el.

Amire külön figyelj oda, hogy a fruktózzal édesített termékek is cukrosak, azok nem gyümölcsök. Gyümölcsből készülnek, de nem azt a hatást váltják ki szervezetedben, amit egy gyümölcstől elvárhatnál. A ma kapható kenyerek és pékárú nagy része nem tartalmaz megfelelő tápanyagot, persze a házi sütésű teljes kiőrlésű gabonából készített kenyerek kivételek. De a bevásárlóközpontokban kapható kiflik és zsömlék telis-tele vannak cukorral, melyből végül rengeteget fog a szervezeted elraktározni, amiről lehet, hogy nem is tudsz, és amitől majd később kétségbeesetten próbálsz megszabadulni.

Ennek a diétának a lényege tehát, hogy lehetőleg egyáltalán ne egyél cukrot és lisztet. Ezt a szabály szigorúan be kell tartanod a diéta időszakában, minden mást viszont nyugodtan - persze mértékkel - ehetsz. Igen, keményen hangzik, most mindenki előtt sorjáznak az ételek, amiről "le kell jönni" egy időre. De meglátod, pár hónap múlva megszabadulsz majd a felesleges kilóktól és ami még legalább ennyire fontos, hogy a közérzeted is lényegesen jobb lesz, a hasad például optikailag is jól mutat majd, laposabbá válik, nem puffadsz, komfortosabbak lesznek a mindennapok, ezt tapasztalatból mondom. A sikeres szénhidrátmegvonó fogyókúra után - amikor az optimálisnak vélt súlyunkat elértük - szükség szerint fokozatosan visszaépíthetjük az étrendünkbe a lisztet és esetleg a cukrot is. De arra vigyázz, hogy ennek mértéke sose lépje túl azt a mennyiséget, amit a szervezetünk naponta elégetni képes akár edzéssel, akár anélkül.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.