Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ez nem a játékvezetők hétvégéje volt, elképesztő ítéletek születettek, ráadásul nagyon komoly, fontos meccseken. Az NFL-ben egyre csak duzzad a botrány, a Barcelona-meccsen meg egyszerűen csak nem értjük, mit csinált a spori.

Az NFL-rájátszás eddigi legvitatottabb bírói ítélete a Green Bay Packers–Dallas Cowboys utolsó negyedében született, amikor a cowboysos Dez Bryant elkapását elvették a bírók, és ezzel a Green Bay Packers játszik majd a Super Bowl-részvételért. (Végeredmény: Green Bay Packers–Dallas Cowboys 26–21)

A Packers 26–21-re vezetett, amikor a dallasi Tony Romo eleresztett egy zseniális passzt Dez Bryant irányába. Bryant meg összeszedte, és az elkapása elsőre eléggé szabályosnak tűnt, az endzone előtt egy yardra ért földet. Meg is adták, de a Dallas bedobta a piros zászlót, hogy challengeljen. A bírók visszanézték az esetet, és végül úgy döntöttek, jöhet a Packers, nem birtokolta a labdát az elkapó.

A szabályügyekben az NFL talán legbefolyásosabb alakja, Mike Pereira, azt nyilatkozta, hogy a játékvezetők jó döntést hoztak, mert a labdát a mozdulatsor végéig birtokolni kell. A szurkolók nem így látták, és hát a lassítás alapján erősen vitathatónak tűnik az ítélet. (Ez itt az a TD, ami a precedenst teremtette, és ami miatt született az amúgy nem túl egyértelmű, kicsit puha szabály. De eszerint jó a döntés, csak baromságnak tűnik, nehéz eldönteni, mi számít birtoklásnak, és mi számít a mozdulatsor végének.) Mellesleg a Dallas épp egy hasonló ítélet miatt jutott tovább az előző körben.

A Primera Divisiónban is volt egy fura meccs, a Barcelona a címvédő Atléticóval játszott rangadót, de a bíráskodásnak nem sikerült felnőni a színvonalhoz. Pláne nem a most tényleg remeklő Messi, Neymar, Suárez trióhoz. A meccset Alberto Undiano Mallenco vezette, gyanítjuk, egy ideig nem kap ilyen szintű küldést.

Először Neymar szétrúgásánál maradt néma a sípja.

Ő nem látta, hogy szabálytalanság történt, pedig ez még ilyen távolságból is egyértelmű volt. José María Giménez nyújtott lábbal érkezett a lőni készülő Neymar elé, ami még akkor is fault, ha nem éri el a brazil lábát. De elérte.

A véres zoknit látva vélhetően Mallenco is belátta magában, hogy nagyot hibázott, szabadrúgás és sárga lett volna a helyes ítélet, de hogy ez befolyásolta-e a következő esetnél, nem tudni. Csodálatos gólt lőtt a Barcelona, Messi húzott el a fél madridi védelem mellett, majd Suáreznek adott gólpasszt. Kár, hogy előtte kézzel vette át a labdát.

Egy-egy tévedés mindkét oldalra, azonban sajnos ez nem úgy megy, hogy ütik egymást és minden oké. A Barcelona győzelme (3–1) teljesen megérdemelt volt, de Mallenco pihentetése is az lesz.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.