Néhány meccsel már elkezdődött az NBA-szezon, de az igazán nagy kérdésekre értelemszerűen még nem kaptunk választ. Összeszedtük, miért vártuk az új idényt, és miért gondoljuk, hogy ez a szezon is izgalmas lesz.

Curryék rámennek az ötödikre

A Golden State Warriors az előző szezonban ismét az NBA topcsapatai között volt, olyannyira hogy végül a Steph Curry vezette Warriors megnyerte a bajnokságot. Így az új idénynek a Steph Curry, Klay Thompson, Draymond Green, Andre Iguodala négyes úgy megy neki, hogy együtt az ötödik bajnoki címükért fognak harcolni. A csapatban igazán komoly változások nem voltak, így ha egészséges lesz a Warriors, akkor az új idényben is a liga egyik elitcsapata lesz. Persze Curryéknek már nem az alapszakaszon van a hangsúly, a rájátszásra kell formába lendülnie a társaságnak, és akkor teljesen reális esélye van a Golden State-nek a címvédésre.

Fura leírni, de abban az érában, amikor LeBron James két évtizedet lehúzott a ligában, egy másik sztár, Steph Curry lehet az, aki bajnoki gyűrűk tekintetében megelőzi Jamest. Persze ez egyelőre egy elég nagy ha, de azzal nem vállalok őrült kockázatot, ha azt mondom, a bajnoki címre a Warriorsnak fényévekkel több esélye van,  mint a Los Angeles Lakersnek. Még úgyis, hogy a szezon előtt volt egy komoly balhé, Draymond Green egy edzésen csúnyán kiütötte Jordan Poole-t. Úgy tűnik azonban, hogy házon belül megoldotta a konfliktust a Warriors, ebben döntő része volt annak is, hogy Poole aláírta az új 140 millió dolláros szerződését.

Annyira begőzölt a négyszeres NBA-bajnok, hogy edzésen kiütötte a csapattársát

Ez nem egy átlagos arcoskodós, lökdösődős sztori, Draymond Green csúnyán kiütötte a csapattársát.

LeBron James pontrekordja

Miközben Curry az ötödik gyűrűjére hajt, addig LeBron James maximum egy NBA-rekordot érhet el. A maximum nagyon idézőjeles, hiszen a 20. szezonját taposó 37 éves James az idei szezonban minden bizonnyal megdönti az NBA pontrekordját. A jelenlegi első a már évtizedek óta visszavonult Kareem Abdul-Jabbar, a korábbi legendás center 38 387 ponttal fejezte be pályafutását. Jamesnek 37 093 pontja van, és ha nem sérül meg, akkor szinte biztosan átveszi az első helyet – az előző szezonban úgy dobott 1695 pontot, hogy egy ideig sérült is volt.

James tehát nagy valószínűséggel megdönti az egyik legfontosabb NBA-rekordot, és valószínűleg ez lesz a Király szezonjának csúcspontja. Mert arra kevés az esély, hogy a mostani Los Angeles Lakers ismét bajnokságot nyer.

37 évesen a 20. NBA-szezonjában is nagyon tud zsákolni LeBron James

Látványos zsákolással kezdte a 20. szezonját az NBA-ben LeBron James.

Visszatér az NBA egyik legizgalmasabb játékosa

Az egyik legizgalmasabb és leglátványosabban játszó kosarasa, az a Zion Williamson, aki az előző szezont teljes egészében kihagyta sérülés miatt. A New Orleans Pelicans erőcsatára igazi erőgép, fizikailag páratlan a ligában, de sajnos rendkívül sérülékeny. Már egyetemista korában folyamatosan téma volt a súlya, és ez azóta sem változott meg, hogy bekerült az NBA-be. Nyáron aláírt egy ötéves, 193 millió dolláros új szerződést, amelynek az egyik pontja kimondja, hogy a játékos súlya nem haladhatja meg a 129 kilogrammot. A pletykák szerint az előző idény előtt 140 kg körül mozgott a testsúlya, ami nyilvánvalóan messze van az ideálistól, ezért került be az új szerződésbe a súlylimit.

A profizmusával kapcsolatban tehát vannak kérdőjelek, azzal kapcsolatban azonban nincsenek, hogy támadóoldalon az egyik legdominánsabb és leglátványosabban játszó kosárlabdázója az NBA-nek. Ha egészséges.

Történelmi verseny az utolsó helyekért

Az NBA-ben nem igazán van középút. A csapatok vagy nagyon jók akarnak lenni (vagy úton efelé), és ebben az esetben a bajnoki címért harcolhatnak, vagy nagyon rosszak, ebben az esetben pedig a drafton minél előkelőbb helyen választhatnak. A tankolás – vagyis a minél gyengébb rekord elérése – teljesen megszokott, de olyan szintű verseny talán még soha nem volt az utolsó helyekért, mint lesz idén.

Az ok pedig az, hogy a következő drafton elérhető lesz a 220 centi magas Victor Wembanyama, akit minden idők legnagyobb draftra jelentkező tehetségének tartanak.

„Ő minden idők legnagyobb tehetsége, aki NBA-draftra fog jelentkezni. Az egyik csapatvezető azt mondta nekem, hogy potenciálisan 500 millió dollárral nőhet annak a franchise-nak az értéke, amelyben játszani fog”

– az egyik leghíresebb NBA-szakíró, az ESPN-nél dolgozó Adrian Wojnarowski jellemezte így Wembanyamát. A francia játékos néhány hete felkészülési meccseken játszott az Egyesült Államokban, a szakírók és a szurkolók mellett az NBA-sztárokat is lenyűgözte.

Itt írtunk erről bővebben:

Új szupersztár születik?

Igazi szupersztárja kevés van az NBA-nek, és itt a liga legjobb öt, maximum tíz játékosára gondolok. Persze mindig vannak olyan főleg fiatal játékosok, akik egyetlen lépésre, egy szintugrásra vannak attól, hogy a közvetlen élvonalba kerüljenek. Jelenleg is fel lehetne sorolni több nevet, ezek közül a legkiemelkedőbb Anthony Edwards.

A Minnesota Timberwolves játékosa két éve került a ligába, első választott volt a drafton, majd az év újonca lett. Tavaly hosszú idő után a Wolves a rájátszásba jutott, Edwardsnak volt több jó teljesítménye is. Mindkét szezonjában fejlődött, de a benne rejlő potenciált még közel sem pörgette csúcsra. Karrierje harmadik szezonjában minden adott arra, hogy új szintre lépjen, és már ne csak az egyik legjobb fiatal kosarasa legyen az NBA-nek, hanem az egész liga egyik legjobbja.

Mi lesz veled, Brooklyn?

A Nets az elmúlt években az NBA legutáltabb csapata lett. A Brooklyn megszerezte Kevin Durantet, Kyrie Irvinget és James Hardent, két korábbi MVP-t és egy korábbi bajnokot. A nagy hármas azonban minimális mennyiségű játékpercet töltött együtt a pályán, Irving a szezon meghatározó részében nem játszott, mert nem oltatta be magát, Durant egy ideig sérült volt, végül pedig James Harden cserét kért. Elcserélték a Philadelphiához, a helyette érkező Ben Simmons azonban sérülés miatt kihagyta a teljes tavalyi szezont. Jött aztán a rájátszás, ahol a későbbi döntős Boston Celtics kisöpörte Durantéket.

Kevin Durant nyáron cserét kért, de a Nets nem talált olyan csapatot, amely a Brooklyn számára megfelelő ellenértéket kínált volna. Itt tart jelenleg tehát a Nets, van egy sztárjátékosa, aki menni akart, egy másik (Irving), aki a liga problémás játékosainak egyike, még egy másik (Simmons), akit egész Philadelphia megutált, és Steve Nash, aki edzőként próbálja összetartani ezt a bomlásnak induló csapatot. Van néhány olyan csapata az NBA-nek, ahol a Most vagy soha! lehet a mottó, de ezt egyetlen öltözőben sem írják fel nagyobb betűkkel a táblára, mint Brooklynban.

Ez is érdekelhet:

Kobe Bryant földön csúszva mutatott példát, és vezette csúcsra a megalázott Team USA-t

A The Redeem Team nem az új The Last Dance, nem is annak készült, de így is érdemes megnéznie még azoknak is, akik nem napi szinten követik a kosárlabdát.

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A Fradi lilára verte az Újpestet

A Liverpool egy 120 perces dráma legvégén nyerte meg a Ligakupát

Gazdag a 93. percben mentett pontot csapatának

További cikkeink a témában