Fabrizio Romano 28 éves olasz újságíró, és gyakorlatilag a legmegbízhatóbb forrás, ha átigazolási hírekről beszélünk.

Átigazolási híreket, pletykákat követni egyszerre lehet szórakoztató, informatív, izgalmas, ugyanakkor roppant idegesítő is. A pletykák zöme általában téves információ, kacsa. Azért jön létre, mert van rá igény, a focidrukkerek imádnak az esetleges klubváltásokról beszélni, és persze ezt megpróbálja meglovagolni a legtöbb sportoldal, és olyan források által közölt híreket is lehoz, amelynek kevés a valóságalapja.

Szerencsére azonban vannak megbízható források, ilyennek számít az átigazolási hírek guruja, az olasz Fabrizio Romano. A 28 éves újságíró rengeteg fontos transzferről értesül elsőként, a forrásai megbízhatóak, mi is bízunk benne, és nem egyszer írtunk meg olyan transzfert, amit Romano hozott le, és később hivatalossá vált.

Hogy néz ki egy átlagos munkanapja?

Az átigazolási piacot egy őrült világhoz, valóságos dzsungelhez hasonlítja, ahol bármi megtörténhet. Ebben az időszakban kábé napi öt órát alszik Romano, gyakorlatilag egész nap telefonál, üzeneteket vált, és megpróbálja felkutatni a legjobb forrásokat. A telefonját a legjobb barátjának tartja, az elsődleges munkaeszköze, hiszen ezen intézi a hívásait, majd ha sikerül megtudnia valamit, akkor rögtön posztolja Twitterre, ahol most már kétmillió feletti követőtábora van.

Fabrizio Romano munka közben

Egy-egy komolyabb átigazolási hír felkutatását a gólszerzéshez hasonlította. Szerinte az a titka, hogy rengeteg emberrel tartja a kapcsolatot, bízik a forrásaiban és azok is bíznak benne. Főleg sportigazgatók, ügynökök szerepelnek a listáján, de játékosokkal is szokott beszélni.

Úgy látja, az elmúlt években sokat változott az átigazolási piac,

manapság az ügynökök irányítják a klubváltásokat, a futballisták sok esetben utolsóként tudják meg, hogy hol fognak játszani. A topügynökök ereje, szerepe egyre fontosabb, ma már nem csupán a kluboknak és a játékosnak kell megegyezniük, hanem a kluboknak és az ügynököknek is közös nevezőre kell jutniuk. Példaként Matthijs de Ligt tavalyi Ajaxból Juventusba való szerződését hozta fel. Romano szerint a két csapat hamar megegyezett, de a játékos ügynöke, Mino Raiola miatt sokáig csúszott a hivatalos bejelentés, mivel Raiola is százalékot kapott az átigazolási díjból, és úgy kellett összerakni az átigazolási kirakóst, hogy végül mindenki elégedett legyen.

A Milánóban élő Romanónak normál esetben (ha nincsenek korlátozások a koronavírus miatt) egy napja a következőképpen néz ki:

  • a város éttermeit, kávézóit látogatja
  • megpróbál összefutni egy-egy ügynökkel a friss információk reményében
  • közben folyamatosan telefonál
  • ha valami lényeges befut, posztolja a Twitter-oldalán.

Szerinte

a munkája kicsit olyan, mint a Pokémon GO,

meg kell találnia azokat a forrásokat, amelyektől megbízható és friss híreket tud szerezni. Elmondása szerint vannak olyan napok, amikor napi kilenc-tíz órát dolgozik, de semmi látható eredménye nincs, de van olyan is, hogy épp összefut Mino Raiolával, aki a király, igazi főnyeremény az ő munkájában.

A Guardiannek adott interjújában kitért arra is, hogy milyen hatással van a koronavírus-járvány a jelenlegi átigazolási szezonra. Szerinte masszívan megváltozott a piac helyzete, mozgása. Példaképp Paul Pogbát hozta fel. A forrásai szerint a Juventus készen állt egy 100 millió euró körüli ajánlatra a Manchester United számára, hogy visszaigazolja a francia világbajnokot. A járvány miatt azonban megváltozott a pénzügyi helyzet, a Man. United a leállás után remekül játszott, kvalifikálta magát a Bajnokok Ligája csoportkörébe, így a Pogba-transzfer a Juventus számára most már nem kivitelezhető.

Romano Twitter-oldala

Mára már védjegye lett a Here we go! mondás, ami gyakorlatilag szabad fordításban azt jelenti, hogy Megérkeztünk!, vagyis hivatalos az üzlet. Karrierje egyik legnagyobb sztorijának Bruno Fernandes Manchester Unitedbe való átigazolását tartja, szerinte rengeteg munkája volt abban a hírben, remek érzés volt, amikor végre hivatalos lett a transzfer.

Az átigazolási szezon ma zárul, ez jól érzékelhető Fabrizio Romano Twitter-oldalán is, hiszen gyakorlatilag a nap egészében jönnek a különböző hírek. Tehát ha valaki nagyon képben akar lenni a legfrissebb klubváltásokkal, akkor az olasz újságírót mindenképp kövesse be.

Többek között ő hozta le, hogy Cavani a Manchester Unitedben folytatja:

És ezt olvastad már?
Hogyan válassz olyan gépházat, ami bírja a strapát? Segítünk