Meghatározó időszakhoz érkezik lassan a 2021–22-es FPL-szezonja, ugyanis egy-két fordulón belül több élcsapat sorsolása is megváltozik. Így sokan úgy vélik, már a hetedik fordulóban eljött a megfelelő idő az első wildcard ellövésére. De vajon tényleg elérkezett? Ezt járjuk most körbe.

Először is összegezzük néhány pontban az előző fordulókat, meg úgy az idei FPL-szezont.

 • Mohamed Szalah (12,6 m) továbbra is az FPL királya – legtöbb pont eddig a játékban –, rajta kívül viszont alig van más értékelhető középpályás 7 millió font felett;
 • A nagy igazolások és az ígéretes szezonkezdet ellenére a Manchester United játéka egyre darabosabb;
 • A Leeds eddig alulteljesít, de a sérülékeny Raphinha (6,5 m) továbbra is tartja magát;
Raphinha a West Ham ellen is betalált, majd lesérült – pont, mint előtte a Newcastle-ben
 • A Brentford eddig üde színfolt: szervezett védekezés, hatékony kontrák;
 • Bruno Fernandes (11,9 m) megérzi Cristiano Ronaldo (12,7 m) árnyékát; Ronaldo pedig nem ott folytatta, ahol tizenkét éve abbahagyta, de még mindig egy gólgép;
 • Romelo Lukaku (11,7 m) továbbra is szenved a nagycsapatok ellen;
 • A Chelsea és a Manchester City védelemében érdemes bízni;
 • A tavalyi év csodaduója, a Kane–Szon (12,1 m és 10,0 m) páros idén használhatatlan, főleg Harry Kane;
 • Egy Antonio mind felett – szinte minden tekintetben ő az idei év legjobb csatára;
 • Megcinkelték a Pep-rulettet, Jack Grealish kirobbanthatatlannak tűnik;
 • Adama Traoré egy csapda, amibe büszkeség volt belelépni;
 • És Arsenal: van élet az első fordulók után?

Wildcardozzunk-e a 7. fordulóban?

Már év elején is lehetett látni, hogy a 8. forduló kiváló alkalom lehet az első wildcard ellövésére. Azonban sokaknál már most, a 7. forduló előtt is áll a bál: Callum Wilson már régóta sérült, időközben Dominic Calvert-Lewin és Richarlison is kidőlt, majd az a Patrick Bamford is, akit sokan az előbbiek pótlására hoztak. És a védelemben is akadnak gondok: Luke Shaw, Reece James és minden bizonnyal Trent Alexander-Arnold is kidőlt, Vladimír Coufal hétvégi játéka kérdéses, Luke Ayling nem bevethető; egyik kedvenc középpályásunk, Raphinha pedig idén általában sárga, mint az aranyló búzaföld, de remélhetőleg újfent összedrótozzák a hétvégi meccsre.

Ahogy azt már megszokhattuk, Callum Wilson idén is kidőlt pár fordulóra

Akik pedig a Traoré-csapdába léptek, szomorúan vonták le a tanulságot, hogy az öt forduló alatt összeharácsolt kerek tíz pont és félmillió sikeres csel után babaolajos hősünk legutóbb már a kezdőből is kiszorult, hozzá hasonlóan a sokak által megváltóként hozott Ferran Torres vagy a titkos lehetőségnek vészmegoldásnak tűnő Billy Gilmour is. Így nagyon érik már most sok FPL-menedzsernél a következő fordulóra tervezett wildcard. És mivel csak egyetlen forduló választ el minket az optimálisnak mondható nyolcadiktól, olyan sok minden nem változhat addig. Vagy mégis?

Érdemes várni, de ha ég a ház, meneküljünk

Általában egy forduló alatt nem fordul olyan sokat a világ, hogy ne lehessen ellőni egy wildcardot egy gameweekkel hamarabb, azonban úgy fest, ezúttal kicsit más a helyzet – már amennyiben nem füstöl a pajtánk teteje, mert akkor tényleg érdemes lehet menekülni.

A maradásra mi öt jó indokot hoznánk fel: Cristiano Ronaldo formája, Trent Alexander-Arnold sérülése, a Liverpool–Manchester City, a válogatott szünet rizikója és a lekésett áremelkedések.

A Man. City, a Soton, az Arsenal és a Chelsea sorsolása kiváló a 8. és a 20. fordulók között

Először is a liga legjobb védelmével rendelkező Manchester City a 8. és 20. fordulók között talán a legjobb sorsolással bír, ez így nagyon erős kombó, most viszont egy irtó nehéz meccs vár rá a pokoli Anfielden. Így talán nem optimális az amúgy sok pontra hivatott, stabil játékpercekkel bíró Cancelót vagy Diast – esetleg mindkettőt – már most a csapatunkban tudni, hiszen sok pénzt kötünk le velük egy olyan meccsen, amin jó eséllyel gólt kapnak; és amin valószínűleg Alexander-Arnold sem lesz – így talán két, esetleg három drága védőnk mehet is erre a fordulóra a levesbe.

Aztán ott van Cristiano Ronaldo, aki tegnap ismét betalált a BL-ben, ráadásul utolsó perces győztes gólt lőtt. Eddig öt meccsen öt gól a mérlege, és bár a szervezett védekezésű, jó formában lévő Everton nem lesz könnyű dió a felforgatott védelemmel felálló manchesterieknek, Ronaldo kiváló opció lehet még erre a hétvégére akár kapitányjelöltnek is.

Amennyiben Lukaku és Ronaldo is nálunk van, ebben a fordulóban még egyszer csatába engedhetjük őket abban a reményben, hogy olyan együttes teljesítményt hoznak össze ezeken a hazai meccseken, mint a 3. fordulóban.

Aztán pedig – ha úgy óhajtjuk – nyugodt szívvel szállhatunk ki a rossz sorsolás elé néző Ronaldóból, és állhatunk át akár az egypémiumos csatárjátékra, az álomsorsolás elé néző Lukakuval a főszerepben.

Cristiano Ronaldo eddig öt meccsen öt gólt szerzett, hármat a PL-ben, kettőt a BL-ben

Beszélnünk kell Trent Alexander-Arnoldról is, aki – a játék legdrágább és legtöbb pontot hozó védőjeként – kardinális pontja a legtöbb FPL-csapatnak, és akinek erősen kérdéses a hétvégi játéka a City ellen. Azt viszont továbbra sem tudjuk, hogy mennyire komoly a sérülése. Az jelzésértékű, hogy a jelenleg szintén sérült Shawhoz és Reece Jameshez hasonlóan nem kapott behívót az angol válogatottba, viszont két hét alatt így is rendbe jöhet. Ha viszont a Watford ellen sem tud a 8. fordulóban pályára lépni, majd harmadik majrés meccsnek odavesszük a 9. fordulós, United elleni derbit, akkor akár azt is mondhatjuk, hogy erre a három fordulóra akár ki is hagyhatjuk ezt a nagyon drága játékost a wildcardos csapatunkból, és addig ezt a pénzt máshová öntjük.

Ha viszont a 8. fordulóra felépül, abban biztosak lehetünk, hogy az akkor wildcardozó csapatok többségében ott lesz a Liverpool szélső irányítója.

És talán mi is ott akarnánk őt a saját csapatunkban.

Az FPL legjobb védője, Trent Alexander-Arnold

A legnagyobb rizikó viszont így is a kéthetes válogatott szünet jelenti, ami a 7. forduló után jön, és sok jót nem tartogat számunkra.

Főleg annak függvényében, hogy a napi esetszámok gyarapodnak, és számolnunk kell azzal, hogy a 7. fordulóban összeállított csapatunk egy-egy játékosa talán fertőzött lesz, és kidől talán néhány hétre, esetleg „csak karanténba” vonul mondjuk tíz napra, vagy netán megsérül a válogatott szünet alatt.

Áremelkedések

Érdemes beszélnünk még az áremelkedésekről is: a wildcardot optimális esetben – amennyiben előre betervezzük – érdemes már a forduló elején aktiválni. Egyrészt a javunkra válhat az a plusz néhány nap, amit a játékosok feltérképezésével tölthetünk; másrészt a hétközi áremelkedésekből profitálhatunk, ha az általunk is figyelt népszerű játékosokat még áremelkedés előtt behozzuk a csapatunkba.

Allan Saint-Maximin élete formájában focizik, ez pedig sok FPL-játékost megihlet

Nos, ha erre rá akarunk gyúrni egy 7. fordulós wildcarddal, akkor ezzel kicsit elkéstünk. Szombat óta többek között olyan népszerű játékosok árai nőttek, mint Cancelo, Lukaku, Gallagher, Alonso, Sarr, Rüdiger, Saint-Maximin, Benrahma vagy Antonio, így ha volt közöttük olyan, akit szívesen láttunk volna a hetedik fordulós wildcardos csapatunkban, jobban jártunk volna, ha már szombaton aktiváljuk a wildcard gombot, és mihamarabb leigazoljuk őket.

Persze az nem szolgálhat önmagában érvként egy wildcard ellen, hogy már drágábban kell behozzuk ugyanazokat a kiszemelt játékosokat, mint mondjuk pár napja,

ha egyszer szükség van rájuk. Azaz ne azzal próbáljunk legitimálni egy most meghozandó kevésbé jó döntést, hogy az kedvező esetben megszépítheti „visszafelé” a múlt balul elsült eseményeit.

Ha menni kell, hát menni kell

Másrészt az FPL-menedzserek többsége nem egy előre megírt forgatókönyv, hanem az elmúlt napok során regisztrált sérülések miatt fanyalodna egy mostani wildcardra. Az viszont biztos, hogy a következő bő két hétben is lesznek olyan játékosmozgások, amelyekből profitálhatunk, ha már most szombaton, a 7. forduló lezárása (deadline) után aktiváljuk a 8. fordulóra a wildcardot, és figyeljük a játékosár-változásokat. De persze ha három-négy alapemberünk alatt is rezeg a léc sérülés, fogyatkozó percek, rossz sorsolás vagy forma miatt, és van még egy Traorénk is, azaz valóban füstöl a pajtánk teteje, akkor már most mentsük, ami menthető, és meneküljünk (bele egy wildcardba). Mert ha ilyen állapotban várunk még egy fordulót, talán az egyik végtagunk odabent ég.

A folytatásban azt járjuk körbe, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a nyolcadik fordulós wildcard összerakásánál.

Egy hónapja még ez volt a helyzet:

Aki rókát akar lőni, nem pengeti íját – gondolhatta Antonio, majd ismét ránk borította az ajtót

A West Ham csatára az elmúlt két forduló abszolút győztese, de van még rajta kívül néhány név, akit érdemes közelebbről is megvizsgálnia a fantasymenedzsereknek.

(Forrás: Fantasy Football Hub, Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés