Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A svájci teniszzseni megszerezte a 20. Grand Slam győzelmét, pedig olykor Maric Cilic kezében volt az AusOpen döntője.

Roger Federer a huszadik., Marin Cilic a második GS-címéért szállt harcba vasárnap Melbourne-ben. Ahogy Goran Ivanisevic mondta a meccs előtt, ha Fed ezt is behúzza, minden idők egyik legnagyobb sportolója lesz, sportágtól függetlenül is.

Nem vagyunk biztosak abban, hogy Federer pályafutásán egyetlen meccs mennyit változtat még, mindenesetre megtette, amit előtte senki:

A meccs

A jós, Ivanisevic most csak néző volt, egy másik horvát, Ivan Ljubicic viszont Federer edzőjeként, egy harmadik, Cilic pedig ellenfeleként döntőzött.

Cilic beragadt a rajtnál, az első szettet simán vitte Federer, de 4:0 után a horvát játékos is mutatott életjeleket.

A második játszmában Federer három játékban is bréklabdához jutott, de egyet sem tudott kihasználni, és pont a játszma vége felé esett vissza picit a játéka, el is vesztette a rövidítést az akkor éppen nagyon összeszedett Cilic ellen.

Hasonlóan szorosan alakult a harmadik szett is, csak ennek a felénél Federer megcsinálta a bréket, és végig is vitte azt.

A negyedik játszma elején ismét Federer került fogadóelőnybe, de Cilic hamar visszajött, sőt fordított.

De Federer fejben roppant erős volt: előbb hozta az adogatását, majd Cilic minden egyes hibáját kihasználva brékelt, onnantól kezdve pedig már nem adott esélyt, 6:1-es szettel zárta le a meccset.

Örömkönnyek

Azért HÚSZ Grand Slamet nyerni kicsit még Federernek is szokatlan lehet.

Ki gondolta volna tavaly ilyenkor, hogy Fed megnyeri a tornát, majd behúzza Wimbledont, aztán megvédi a címét Melbourne-ben. Az utolsó öt GS-tornából hármat Federer nyert meg, a hatodik AusOpen-győzelmével pedig beérte az örökranglista élén Roy Emersont és Novak Djokovicsot.

Vagy nézzük ezt a statot: Federer most már annyi Grand Slamet nyert, mint Pete Sampras (14) és Boris Becker (6) együtt. Pedig az amerikai és a német a saját jogán is ott van a legnagyobbak közt.

Vagy nézzük Federert, és örüljünk, hogy nézhetjük. Jellemző a státuszára, hogy az elsők közt gratulált neki a negyeddöntőben általa legyőzött Tomas Berdych, ahogy több más pályatárs is.

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.