Nyíltan beszélt a visszavonulásáról a svájci teniszklasszis, aki 25 év óta először nincs a legjobb ezerben a világranglistán.

Ez nem szenzációhajhászás, nem klikkvadászat: Roger Federer teljesen nyíltan beszélt a holland Algemeen Dagblad újságnak a visszavonulásáról a napokban. Kénytelenek vagyunk azt mondani, hogy nem is lenne olyan nagy szenzáció, miután a svájci legenda több mint egy éve sérült. Federer az idei Wimbledont is kihagyta, és 1997 óta először nincs benne a legjobb ezerben a világranglistán.

Federer idén Wimbledonban – nézőként. Fotó: Getty Images

„Szeretek győzni, de ha már nem vagy elég versenyképes, akkor jobb befejezni” – kezdődik a (számunkra) szomorú nyilatkozat. Merthogy Federer számára nem annyira az: „Azt hiszem, nincs szükségem a teniszre. Örülök az apró dolgoknak, például amikor a fiam valamit jól csinál vagy amikor a lányom jó jegyet hoz a suliból.”

„A tenisz része az identitásomnak, de nem abból áll az egész.

Szeretnék sikeres lenni és maradni, sok energiát adok magamból – valószínűleg néha többet is a kelleténél, de ezt a sporton kívüli területeken is megtehetem. Nem tarthat örökké egy profi pályafutás, és ez rendben is van így.”

Federer elismerte, hogy furcsa volt nézőként jelen lenni az idei Wimbledonon, ugyanakkor élvezte a jóval nagyobb szabadságot, ami a versenyzéstől távol jutott neki. Várhatóan szeptemberben, a Laver kupán visszatér a 40 éves klasszis, majd egy hónapra rá játszik a baseli fedett pályás tornán, de az merőben valószínűtlen, hogy visszatér olyan csillagászati magaslatokba, ahol a legszebb napjain játszott.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Megnyomta a pánikvásárlás gombot a Manchester United