Felkészültél? Ennyit keres egy NB I-es focista

Oké, nemzetközi viszonylatban szinte sehol sincsenek az NB I-es focisták bérei, de hazai szinten egészen durva összegek repkednek.

Az UEFA (Európai Labdarúgó-szövetség) kiadta éves jelentését, az úgynevezett Benchmarking Reportot, amiből többek között azt is megtudhatod, hogy mennyit költöttek bérköltségre az európai klubok, így az NB I-es csapatok 2017-ben. Igen, jól látod, ezek nem a tavalyi évre vonatkoznak, de ennek megvan az oka*.

*A 2017-es év a 2016–2017-es és a 2017–2018-as idényből tevődik össze, ennek analógiáján számítják ki a 2018-as összegeket is, mivel viszont még tart a 2018–2019-es idény, így arról csak egy év múlva ilyenkor kapunk addatokat.

Íme a számok:

Az OTP Bank Ligában, azaz az NB I-ben szereplő 12 csapat összesen 89 millió eurós, azaz 28,3 milliárd forintos bevételt hozott össze – ezzel a 23. helyre vagyunk jók az 55 UEFA-tagország között –, ebből pedig 56 millió eurót, vagyis 17,8 milliárd forint költött fizetésekre. (Ez egyébként a teljes bevétel 63%-át teszi ki, és ez 26%-os növekedés jelent az előző évhez képest.)

Valószínűleg azzal talán nem árulunk el nagy titkot, hogy ez a 28,3 milliárdos összeg igencsak elmarad az öt topligától, vagyis az angol Premier League-től (1698 milliárd Ft), a spanyol La Ligától (921,8 milliárd Ft), a német Bundesligától (890 milliárd Ft), a olasz Serie A-tól (687,7 milliárd Ft) és francia Ligue 1-től (521,2 milliárd Ft).

Ez pedig azt jelenti, hogy egy magyar első osztályban szereplő csapat átlagosan 4,7 millió eurót, mintegy 1,5 milliárd forintot osztott szét játékosai között bérköltség gyanánt 2017-ben – sorrendben a Ferencváros, a Videoton és a Puskás áll az első három helyen.

Ha még ennél is tovább számolunk, és mondjuk 24 fős kerettel kalkulálunk, akkor azt kapjuk, hogy

– ez egészen reálisnak tűnik, persze klubtól függően lehetnek eltérések felfelé és lefelé az átlagtól.

Azt viszont azért még hozzátennénk a dologhoz, hogy a Qubit tavaly megkérdezte az UEFA-t, hogy kiket kell beleszámolni a keretbe, amire azt a választ kapták, hogy minden szerződéssel rendelkező játékost, legyen az ifista, a második csapatnál vagy kölcsönben szereplő. Vagyis így akár 40-50-es látszámmal is lehet számolni. Persze egy szerződéssel rendelkező ifista, messze nem annyit kap, mint egy első csapatos játékos.

(Fotó: molvidi.hu)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon