A bajnokságot csúcskülönbséggel megnyerő, magyar viszonylatban csúcsgazdag és méregerős játékosállományú Ferencváros teljesen lenullázódott egy albán kiscsapat ellen. Csak a játékosok a hibásak?

Szerintem nem.

Annak ellenére sem, hogy látható, képességekben egyértelműen fölényben volt a Fradi, hisz tele volt Eb-t megjárt válogatottal, Copán járt légiós is van, meg németek. És költségvetésben is bőven fölényben volt, nem lehet a pénzzel takarózni, ám az, hogy ez a különbség nem jött ki a pályán, nem lehet, hogy ne legyen az edző hibája is.

Az nem lehet véletlen, hogy egymás után harmadik évben ég meg a Fradi a nemzetközi mezőnyben ugyanazzal az edzővel.

Elmondom, szerintem hol hibázott Doll.

Igazolások

Gyakorlatilag minden átigazolási szezonban mellényúl, ami nyilván közös felelősség Orosz Pállal, de mégiscsak ő a szakma képviselője. Korábban olyan remek játékosokat sikerül idecsábítani, mint Kukuruzovic, Havojic, Lauth (ő tényleg jó játékos volt. Volt.), Bönig, Haraszti, Ugrai, Nalepa vagy épp Bosnjak.

Most meg itt van egy Stanislav Sesták, aki szlovák válogatott ugyan, de nem fér be a Fradiba, joggal, mert semmi olyan pluszt nem tud, amit ne tudna bárki a keretben. Sőt, néha kifejezetten béna. Ott van egy német, Florian Trinks, de még nem látjuk, mi az a fícsőr, amiért ő lett kikiáltva Hajnal utódjának. A srác nem irányít, nem lő, nem gyors, nem ad kulcspasszokat. És elfárad. És legfőképp nem jobb, mint a 21 éves magyar, Nagy Dominik. Tehát minek?

Érkezett a nyáron egy másik német, Oliver Hüsing, aki pokoli nagy öngólt vágott tegnap, folyamatosan bizonytalan, ám legalább a levegőben tényleg úr. Na meg az a Marco Djuricin, aki bántóan ügyetlen, minden érintése után sír a labda. Nem tudja levenni, nem tudta továbbpasszolni, nem találja el a kaput, és látható, hogy óriási a meccshiánya, ami miatt pláne zavarja a labda. És nyilván a legjobban keresők egyike a keretben.

Az ő érkezésük, és a velük nem érkező minőségért Doll is felelős.

A meccselés

És ha már Djuricin. Tegnap a Partizani elleni visszavágón vele kapcsolatban négy komoly szakmai hibát követett el Doll, ami szerintem a továbbjutásba került, ami meg sok-sok millióba:

  • Először is becserélte egy óra játék után, 1–1-es állásnál, ami még nem jelentett kiesést, ellenben az utolsó cseréje volt Dollnak, holott ekkor azért benne volt a pakliban, hogy lesz még egy óra játék, csere nélkül. Kockáztatott, de talán korán.
  • De legfőképp azzal, hogy az osztrákot hozta be, mégpedig egy középpályás helyett (Trinks), aki nem játszott ugyan jól, de igazából lefelé sem lógott ki, viszont így szerkezetileg teljesen szétesett az FTC. Kettő középpályás maradt, a 37 éves, hullafáradt Gera, és a rutintalan Nagy, és volt fent négy támadó (Lovrencsics, Böde, Sesták és Djuricin).
  • Böde mögé érkezett Djuricin, visszavont centernek, amivel viszont azt érte el, hogy teljesen elszívta a levegőt a magyar gólkirály elől, később gyakorlatilag nem is találkozott a labdával Böde, nem maradt területe. Djuricin friss volt és agilis, ezért mindent labdát elkért, majd vagy eladta, vagy ellőtte a lelátóra. Az érkezése után a helyzetek eltűntek.
  • És végül, ha már mindenképp cserélni akart harmadszor is Doll, és a támadósort akarta felturbózni egy visszavont centerrel, akkor felmerül a kérdés: miért nem Radó jött? A fiatal támadó gyors, ügyes, jól cselez, és passzolni is tud, vagyis mindent, amit Djuricin nem. Radó tökéletes választás egy betömörülő, ám lomha, magas védelem ellen, tud cikázni közöttük, és vagy rúg egy gólt, vagy ad egy jó passzt Bödének, vagy felrúgják a tizenhatoson belül. Ehelyett Djuricin töketlenkedését kellett néznünk.

Ami még elgondolkodtató a meccseléssel és a taktikával kapcsolatban az az, hogy már az 1–1 is továbbjutást ért, aztán az 1–0 már egy biztos alap volt: nem lett volna érdemesebb kicsit visszaállni, kontrázni, hátrébb húzni az amúgy is labilis, pocsék védelmet? Nem szép, lehet, hogy nem is illik otthon egy gyengébb csapat ellen, ám itt komoly cél volt, tovább kellett volna jutni egy harmatgyenge csapat ellen. Felállt védelemmel szemben ezek az albánok az életben nem jutottak volna Dibusz kapujának közelébe se. A fürgébb Fradi-támadók viszont kontrából simán eldönthették volna a továbbjutást, de ha más nem, megmaradt volna az egygólos előny.

Motiváció

Doll a meccs végén azt nyilatkozta, hogy "néhányan nagyon félve játszottak, ami nagy kár egy ilyen meccsen. Nem volt élet, nem volt tűz bennünk. [...] Néhány játékosnak 180 fokot kell fordulnia, különben nehéz helyzetben lesz."

Itt csak néhány kérdésem lenne:

– Kinek a dolga feltüzelni a játékosokat?
– Ha nincs lendület, kinek kell lendíteni a csapaton, akár szavakkal, akár szerkezetileg, akár bárhogyan?
– Kinek a feladata olyanokat a pályára küldeni, akik küzdenek?
– Ki igazol és játszat olyat, aki fél?

A németet amúgy remek, szimpatikus szakembernek tartom, de fel kell tenni kényes kérdéseket is, máskülönben csak a másra mutogatás és az egy helyben toporgás marad. Ennek ellenére tartom, hogy a Fradival nem történhetett jobb dolog, mint Thomas Doll idecsábítása, és folytatnia is kell. Csak épp neki is tanulnia kell a hibáiból. Sürgősen.

A Fradi kínos kiesése ezzel a panenkázással még megalázóbb volt

Legszívesebben tudomást se vennénk a Fradi elmondhatatlanul kellemetlen teljesítményéről, de a struccpolitika nem segít. Így aztán egész nap ezzel fogunk foglalkozni.

(Fotó: MTI)

A Fradi után is van élet a BL-ben. Fogadni kéne, nem?

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában