Ha már megnéztél háromnál több focimeccset életedben, akkor biztosan láttál pályára egy lábon beszökdelő, keresztet vető vagy épp tetoválást csókolgató futballistát. A legtöbb játékosnak ugyanis van valami babonája, ami nélkül nem érzi kereknek a pályafutását. De vajon befolyásolnak ezek bármit is?

Tudományosan nem tudjuk bizonyítani, hogy egy soha ki nem mosott, vagy mindig fordítva hordott alsógatya mennyit segít egy csatáron, azonban a fociban is, mint minden más sportágban rengeteget jelentenek a lelki tényezők. És a babona ilyen, ha valami bejött, vagy úgy hiszi az adott focista, hogy attól ő jobb, fókuszáltabb, szerencsésebb, akkor mentálisan erősebbnek érzi magát. Ha viszont elmaradna a rituáléja, egészen biztos, hogy bizonytalanabbá válik.

De milyen babonákat, furcsa szokásokat ismerünk?

Van néhány nem igazán különös, ám mégis feltűnő szokása a legnagyobbaknak is. Cristiano Ronaldo például minden körülmények között ragaszkodik ahhoz, hogy neki kell elsőként kifutnia a pályára. Luis Suárez jobb kézfeje mindig be van kötve, Gerard Piqué meg csak hosszú ujjú dresszben hajlandó játszani.

De volt olyan is, akinek az ellenkezője volt fontos, mint CR-nek: Kolo Touré egyszer azért nem lépett időben pályára a 2009-es Roma elleni Bajnokok Ligája-meccs második félidejében, mert neki mindenképp utolsónak kell a gyepre érkeznie – márpedig csapattársa, William Gallas egy kisebb sérülés miatt késett a második félidőről. Touré kapott is egy sárgát, mert engedély nélkül tartózkodott a pályán kívül, amíg várta Gallast. Gyanús, hogy neki így is megérte.

Daniele De Rossi is mesélt karrierje fura szokásairól: „Minden alkalommal, amikor egy nehéz meccsen lépek pályára, a találkozó előtt van néhány babonás szokásom, amelyeket megismétlek. Ilyen például, hogy háromszor felugrok, majd háromszor térdre ereszkedek.”

Ennél azért jóval súlyosabb esetek is vannak.

A legendás angol csatár, Gary Lineker meg a bemelegítéseknél nem rúgott kapura, mert: „A gólokat a meccsre tartogatom, ezért nem rúgok kapura a kezdő sípszó előtt” – vallotta. Ha meg véletlenül nem talált be az első félidőben, a szünetben mindig mezt cserélt. Valamelyik bejött neki, mert közel 300 gólt szerzett pályafutása során.

Neymar a labdát csókolgatja

Az 1990-es vébén az argentin válogatott kapusának lett bizarr szokása. Sergio Goycochea a jugoszlávok elleni tizenegyespárbaj előtt a szabályok értelmében már nem hagyhatta el a játékteret, így nem tudott elszaladni az öltözőbe vizelni. Kénytelen volt a pályán könnyíteni magán. Ezután két tizenegyest is kivédett, amivel az elődöntőbe juttatta a csapatát. Mivel az olaszok ellen ismét tizenegyesekre került sor, sejtheted, Goycochea mit tett rituálészerűen, mielőtt belevágtak. És megint bejött neki, védéseivel a döntőbe jutottak. Ezután az argentin kapus teljesen rászokott a tizenegyespárbajok előtti pályára pisilésre.

Iker Casillas, a spanyolok legendás kapusa sokáig kifordítva hordta a zokniját, amiről a Mourinho-éra alatt állítólag leszokott, arról viszont nem tudott, hogy az új kapusmezeinek ujját minduntalan levágta.

„Borsodi Szitu, amikor bejön a babona”

Keresd a 6 limitált csomagolású Borsodit, amikkel még nyerhetsz is! És még az is lehet, hogy ezzel vonzod be a csapatod győzelmét. Szurkolj, pattints egy Borsodit és nyerj akár egy Opel Crosslandet!

A leghíresebb és legjobb példa talán két franciához kötődik.

Persze nemcsak a kirakatban volt szeánsza a franciáknak, hanem arra is kínosan ügyeltek, hogy a meccsek előtt, a stadionba vezető úton mindenki mindig ugyanoda üljön a buszon. Az öltözőben pedig Gloria Gaynor I Will Survive című slágerét hallgatták, amely a francia válogatott nemhivatalos himnuszává is vált.

Meg is nyerték az 1998-as vb-t a franciák. Véletlen lenne? Ki tudja?!

Ezek a hiedelmek, rítusok tökéletesen beágyazódtak a sportágba, ennél fogva alighanem a teljesítményre is hatással lehetnek, amit – a részben budapesti rendezésű – Európa-bajnokságon is megfigyelhetünk.

A cikk elkészülését a Borsodi támogatta.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.