Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Árulónak és amatőrnek tartják a Győri ETO norvég beállósát, mert az életet választotta a munkája helyett. Vajon meddig tart még a nők csépelése a szülés miatt?

Az alaphelyzet az, hogy a Győr előző BL-meccse előtt váratlanul jött a hír, hogy Heidi Löke nem játszik már a szezonban, mert teherbe esett. A CSM Bucuresti ellen már nem is volt a pályán, bár így is nyert az ETO. Az érkező gyermek apja a szintén norvég Björn Vestrum Olsson, aki a csapat masszőre. Egyelőre nem tudni, a következő szezon hol éri a zseniális játékost, marad-e Győrben vagy hazaköltözik Norvégiába. Egyesek szerint csak ki akart lépni a szerződéséből, de összeesküvésekről később...

Miután Görbicz Anita is megkapta a magáét az internet névtelen, mindentudó kommentelőitől a terhessége miatt, amin én nyilvánosan is meglepődtem, már azt hittem, ebben a témában nem tudnak újra annyira felkorbácsolódni az indulatok, az emberek lassan elfogadják, hogy a profi női sportolók NŐK is.

Persze az egész 'szülés', 'mikor szülés', 'anyai érzés' kérdéskör meglehetősen szenzitív, és valóban akadnak morális és erkölcsi kérdések is ebben az esetben, hiszen szezon közben vagyunk, Löke pedig egyéves szerződést írt alá. (Miért írta volna alá, ha tudta, hogy novemberre állapotos lesz? Nehéz elhinni, hogy csak a szerződés-hosszabbítás miatt titkolta el...)

Ráadásul az egyszeri drukker leginkább azt akarja, hogy a csapata nyerjen, lehetőleg mindig, és győri kézidrukkerként ez a Bajnokok Ligája. És azt meg sokkal nehezebb megnyerni a világ legjobb beállósa, sőt, minden idők talán legjobb beállósa nélkül.

És ezért sokan úgy érzik, elárulta őket Heidi Löke.

Annyira, hogy ezeket az indulatokkal nicknevekkel vállalva be is írták, és mindenféle összeesküvés-elméletek gyártottak, ízléstelenül mocskolódtak, születést szabályoztak, és megírták, kit kellene Győrbe igazolni, mert őt úgysem csinálja fel senki.

Mondom, hogy ízléstelenül is:

Sőt, volt olyan, aki szerint a szurkolóknak kellett volna megszavaznia, mikor jöjjön a gyerek:

Hazudnék, ha azt mondanám, meglepődtem, ugyanakkor 2016-ban már elvárnám, hogy a nő ne állatként legyen kezelve, ha állapotos lesz hirtelen / véletlenül / vagy akár tervezetten, ne legyen megbélyegezve, ne mocskolják és ne árulózzák le csak azért, mert szezon közben jelenti be, hogy babát vár.

Főleg ne egy olyan sportolót, aki minden másodpercben meghalt a csapatért, a profi jelző tökéletes definícióját róla lehetne lejegyezni, imádja a kézilabdát, állítólag senki sem gürizik annyit edzéseken, hogy mindig jobb és jobb legyen, mint ő. Ne egy olyat, aki BL-t nyert a csapattal, kétszer, aki öt éve győri már.

És főleg ne olyanok, akik írni sem tudnak.

Igen, nyilván 2016-hoz hozzátartozhat az is, hogy felelősen, orvos által megfelelően koordináltan tervezzen be egy gyermeket egy profi sportolónő, hiszen egy nő két dolgot akar igazán (és ezt nők mondják): hogy legyen gyermeke, és hogy ne legyen gyermeke.

De emberek, van bármi jogunk, és közünk ahhoz, hogy ki miért és mikor vállal gyereket? Lehetünk-e annyira frusztráltak, sikertelenek, hogy egy fiatal nő méhében turkáljunk?

Naná, hiszen (még) mindig akad egy rakás sértett, irigy, rosszindulatú, kiégett bunkó, aki úgy érzi, mindenhez joga van, mi ez a kérdés!

De ettől még szerintünk, és még sokan mások szerint is Heidi Löke nemcsak egy profi sportoló, hanem – akárcsak Görbicz Anita – egy nő is.

(Fotó: Europress/AFP)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.