Azzal nem vádolhatjuk Louis van Gaalt, hogy szimpatikus lenne, de hogy mindig karakánul beleáll a véleményébe, az biztos. És azért nem is beszél hülyeségeket.

A 69 éves holland edző a L'Équipe-nek nyilatkozott az Európa-bajnokságon szereplő, és ott némiképp csalódást okozó holland válogatottról. A helyzet azért is pikáns, mert a hírek szerint Van Gaal a legesélyesebb arra, hogy ismét átvegye a holland válogatott irányítását, miután Frank de Boer lemondott a nyolcaddöntős kiesés után.

„Amikor Ronald Koeman távozott a Barcelonához, egy szavazáson, ami arról szólt, kit akarnak a válogatott élére, a szavazatok 30 százalékát kaptam. Ez a szám most 80 százalék. Egyértelmű, hogy gondolkodni fogok a visszatérésen.

A tornákat a legjobb csapatok nyerik, nem azok, ahol a legjobb képességű játékosok játszanak. Ezt mondom már negyven éve. Hollandiának remek képességű játékosai vannak, de ebből semmi nem látszódott Csehország ellen. Ugyanez volt Franciaországgal és Portugáliával is. Akiket felsoroltam nem jó csapatok, hanem pusztán remek képességű játékosok gyülekezete.

Példának felhozta a franciák világbajnok támadóját, Kylian Mbappét, aki nem igazán találta a helyét az Eb-n.

„Fizikálisan és technikailag is egészen kiváló, fantasztikus, de taktikailag nincs a legmagasabb szinten. Ha lehetőséged van passzolni, de te inkább tartogatod és cselezgetni kezdel, ezzel kockáztatod a labdavesztést, akkor a csapatért játszol? Kételkedem benne.”

Egyik felvetésével sem lehet vitatkozni, a franciákról és Mbappéról mi is hosszabban beszélgettünk:

Player podcast: arrogancia, káosz, rossz döntések? Páros lábbal szállunk bele a francia válogatottba

Ebben az epizódban playeres hangvételben és felvágott nyelvvel okoskodtunk Franciaország Eb-szerepléséről a francia származású szakértő, Szabó Christophe segítségével.

(Fotó: Mike Egerton/PA Images via Getty Images)

És ezt olvastad már?
A vb hetedik napja: az első Lewandowski-gól, Messi-villanás és francia továbbjutás
.