Így juthat ki a legegyszerűbben a magyar válogatott az Európa-bajnokságra
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Összeszedtük, mit érdemes tudni, és mire kell figyelni az Eb-selejtező hajrájában.

A 2020-as Európa-bajnokságon 24 csapat fog részt venni, az Eb-t 12 helyszínen fogják megrendezni, ezek közül az egyik Budapest lesz. A kvalifikáció során tíz selejtezőcsoportba sorsolták a csapatokat, a magyar válogatottat a negyedik kalapból az E-csoportba húzták ki. A mieinkkel a vb-ezüstérmes horvátok, az előző Eb-n elődöntős walesiek, Szlovákia és Azerbajdzsán került egy ötösbe.

Marco Rossi csapata hét meccs után 12 pontos, ezzel második a szintén hét meccset játszó, de ezalatt 15 pontot gyűjtő Horvátország mögött. A szlovákok 10 ponttal a harmadikok, Wales nyolccal a negyedik – mindkét válogatott hat meccset játszott eddig. Azerbjadzsán az utolsó, egyetlen ponttal.

Tegnap Azerbajdzsánt győzte le Magyarország:

Vagyis jelenleg továbbjutásra áll Marco Rossi csapata. Ez viszont csalóka, hiszen Szlovákia egy meccsel kevesebbet játszott, ráadásul mindkétszer legyőzte a magyar válogatottat, ami pontegyenlőség esetén a szlovákoknak kedvez.

  • Magyarországnak még egy meccse van hátra, november 19-én Walesbe megy a magyar csapat
  • Szlovákia november 16-án Horvátországba látogat, majd három nappal később Azerbajdzsánt fogadja otthon
  • A horvátoknak egy meccsük van, Szlovákiát fogadják
  • Wales előbb Azerbajdzsánba látogat, majd Magyarországot fogadja

Magyar szempontból leginkább Szlovákiát kell figyelni. Ha a papírforma bejön, akkor a szlovákok – hozzánk hasonlóan – kikapnak Horvátországban, majd legyőzik Azerbajdzsánt. Ami azt jelentené, hogy 13 ponttal zárják a csoportkört. Ebben az esetben Walesben nyernie kell a válogatottnak, és kijut a jövő évi Európa-bajnokságra.

A horvátok Walesben tegnap 1–1-et játszottak, ami azért fontos, mert így még nem jutottak ki matematikailag, vagyis nem szabad félvállról venniük az utolsó, szlovákok elleni meccsüket. Wales helyzete bonyolultabb, hiszen csak negyedik helyen állnak a csoportban, de velünk ellentétben nekik kedvező Szlovákiával az egymás elleni mérleg.

Összességében tehát még borzasztóan nyílt a csoport, az viszont egyértelmű, hogy a magyar csapatnak az utolsó fordulóban egy győzelemre van szüksége, és arra, hogy Szlovákia maximum négy pontot szerezzen az utolsó két meccsén.

A pótselejtező rendszere megváltozott, a jövő évi Eb-re való kijutásért összesen 16 csapat vesz majd részt a pótselejtezőn, végül négy csapat jut ki az Eb-re. A 16 csapat kilétét a 2018–2019-es UEFA Nemzetek Ligája összesített rangsorolása dönti el, vagyis egyelőre még nem tudni, hogy melyik lesz ez a 16 csapat.

Sikerül kijutni az Európa-bajnokságra?

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.