Erling Moe, a Molde edzője nagyon pipa volt a 3-3-ra végződött BL-playoffmeccs lefújása után, mivel két olyan büntetőszituáció is volt, amiből rosszul jöttek ki.

A Molde azt reklamálja, hogy James lövése után Haratin kézzel blokkolt, amit VAR-ral meg is néztek, sőt még a spori is elemezte a monitorján, ám végül nem fújta be a tizenegyest.

Itt van a magyarázat a miértre:

A 2020–21-es szezontól változott a szabály és némi anatómiai csavarral a váll a hónalj aljáig ér, addig nem számít kezezésnek. A gyakorlatban ezt úgy lehet meghatározni (lásd a grafikát is), hogy a mez ujjának aljáig tart a szabályos zóna – értelemszerűen a hosszú ujjú meznél nem –, az alatt kezdődik a kéz. Ezért is mutogatta indokként a mezének ujját Carlos del Cerro Grande játékvezető. Haratin erősen felkaros blokkja még a mez aljánál történt.

Még a nyár elején az IFAB jól illusztrálta ezt, csak akkor nem tulajdonítottunk neki ekkora jelentőséget. Most viszont egészen új jelentőséget nyert:

null

EXPLANATIONFor the purposes of HANDBALL, the arm starts at the bottom/end of the armpit.⚽️ Keep up to date with all changes: https://t.co/aFHh5rXapE#LOTG202021 pic.twitter.com/zIafDZwepJ

A Fradi tizenegyesénél a norvég védő kézfejét lőtte el Zubkov, azon változtatott irányt a labda. És bár esélye sem volt eltüntetni a kezét Brynhildsennek, a "nem szándékos" kitételt már kivették a szabályból. Érthető egyébként a norvégok felháborodása, hiszen a spanyol játékvezető ezt azt esetet még csak vissza sem nézte.

Egy norvég volt FIFA-játékvezető, Per Ivar Staberg egészen máshogy látja az eseteket:

„A Moldénak járt volna a büntető, a Ferencvárosnak nem. A VAR használata teljesen megváltoztatta a játékvezetők hozzáállását. Számomra érthetetlen, hogy miért használta a videót, majd aztán egy másik, kérdésesebbnek tűnő szituációban miért nem. Jobban szerettem a régi szabályt, amikor a szándékosságot kellett mérlegelnie a játékvezetőknek. A mai szabályok szerint, ha megnagyobbítod a tested vele, akkor tizenegyest kell fújni, ha kézhez ér a labda, más nem számít. Egyszerűen azt remélte Carrlos del Cerro Grande, hogy a második szituációt már jól látta, büszkébb volt annál, mint hogy a monitor használata után azt kelljen mondania, oké, tévedtem.”

A Molde edzője nem érti, hogy a Fradi miért kapott tizenegyest és ők miért nem

Erling Moe, a Molde edzője a játékvezetők munkájával nem volt elégedett, a meccsről azt mondta, könnyű gólokat engedtek a Fradinak, de így is nyerniük kellett volna.

(Fotó: fradi.hu; forrás: ulloi129; nso)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Fél lábbal kint van az olimpián a női kézilabda-válogatott

A Nike kicsit elszabta a bikinivonalát az amerikai női atléták olimpiai mezének

További cikkeink a témában