Az Anthony Joshua–Tyson Fury nehézsúlyú címegyesítő meccsre továbbra is várni kell, de a nehézsúlyú bokszban így is pörögnek az események, szombaton Joshua teszi kockára a világbajnoki öveit, két hét múlva pedig Tyson Fury is ringbe lép.

A WBA, WBO, IBF, IBO világbajnoka, Anthony Joshua profi karrierje 25. meccsére készül, és a szakértők egy része szerint bár favorit, de pályafutása egyik legnehezebb feladata előtt el. Az angol ellenfele az az ukrán Olekszandr Uszik lesz, aki a profik között veretlen, cirkálósúlyban vitathatatlan világbajnok volt, és az amatőrök között is gyakorlatilag minden fontosabb címet begyűjtött.

Az év elején, közepén úgy tűnt, hogy végre összejön Anthony Joshua és Tyson Fury címegyesítő szupermeccse, de utóbbinak végül egy bírósági döntés miatt visszavágót kell adnia az amerikai Deontay Wildernek – azt a meccset október kilencedikén rendezik meg.

Joshua így ellenfél nélkül maradt, de nem sokáig, az egyik kötelező kihívója, a nehézsúlyban eddig mindössze két meccset bokszoló Uszik ellen kell bizonyítania. Joshua tűnik a favoritnak, Uszik azonban olyan stílusú bokszoló, aki könnyen megnehezítheti az angol dolgát, és jóval kisebb szenzáció lenne, ha nyerne, mint Andy Ruiz 2019-es győzelme Joshua ellen.

A nehéz családi körülmények között nevelkedő Uszik 15 éves korában kezdett el bokszolni, közben dolgozott. Farmon segített az édesanyjának, teheneket etetett, gyümölcsöt árult, hogy segítse a családját. 2002-ben lépett először be egy edzőterembe, négy évvel később pedig már az amatőrök között a legjobb négyig jutott az Európa-bajnokságon. Később mindent megnyert, amit amatőrként megnyerhetett, 2009-ben Eb-t, 2011-ben világbajnokságot, 2012-ben pedig amatőr karrierje csúcsán olimpiát. A londoni olimpián egyébként Joshua is aranyérmet szerzett, az angol szupernehézsúlyban, az ukrán nehézsúlyban ért fel a csúcsra.

Miután mindent megnyert az amatőrök között, átment a profikhoz, közel nyolc év alatt 18 meccse volt, mindegyiket megnyerte, 13 alkalommal KO-val győzött. Ezalatt cirkálósúlyban begyűjtötte az összes meghatározó övet, megszerezte a Muhammad Ali-trófeát, utolsó meccsén a súlycsoportban legyőzte az angolok egyik nagy kedvencét, Tony Bellew-t.

Brutális KO napjaink egyik legnagyobb bokszzsenijétől

Olekszandr Uszik továbbra is veretlen, most Tony Bellew-t ütötte ki.

Súlycsoportoktól függetlenül is az egyik legjobb bokszolónak tartotta a közvélemény, cirkálósúlyban nem volt számára kihívás, ezért és azért is, hogy globális sztár lehessen, 2019-ben meghozta csapatával a logikus lépést, úgy döntött, nehézsúlyban folytatja a karrierjét. Két meccse volt eddig, Chazz Witherspoon legyőzése után jött az első komolyabb teszt a nehézsúlyú karrierjében, a nagy ütőerővel rendelkező, igazi verekedő Dereck Chisora ellen 12 menetet bokszolt, egyhangú pontozással nyert.

Technikailag, bokszintelligenciát tekintve kiemelkedő Uszik, igazi virtuóz a ringben és azon kívül is egy színes figura. Szó szerint is az volt a meccs előtti sajtótájékoztatón, amelyen egy Jokeréhez hasonló öltönyben jelent meg. Azonban a mostani nehézsúlyú mezőnyben nem magas (191 centiméter) és legfőbb kritikaként azt hozzák fel vele kapcsolatosan, hogy nincs meg az igazi ütőereje és fizikuma ahhoz, hogy a nehézsúlyú elittel, jelenesetben Anthony Joshuával felvegye a versenyt. Erre ő a következőt mondta:

Meglátjuk, mi történik a ringben. Az igazi erő belülről jön, és nem az számít, hogy mekkora vagy. Nem háborúra számítok, inkább egy sakkjátszmára, aminek a vége sakk-matt lesz.

Joshua méltatta ellenfelét, szerinte karrierje egyik legnagyobb kihívása előtt áll:

Egy nagyon jó bunyós. Megnyerte a 2012-es olimpiát, világbajnok volt az amatőrök között és vitathatatlan világbajnok cirkálósúlyban. Az egyik legjobb, akivel a pályafutásom során eddig megküzdöttem.

A szombat esti, a Tottenham futballstadionjában megrendezésre kerülő meccsnek a szakértők egyértelműen a világbajnokot tartják az esélyesének, a The Ring 22 szakértőt kérdezett meg, 19 Anthony Joshua győzelmét várja.

Anthony Joshua és Olekszandr Uszik a nehézsúlyú világbajnoki meccsük előtti sajtótájékoztatón

Ugyanakkor az angol már okozott kellemetlen meglepetést, profi pályafutása egyetlen vereségét az előzetesen szinte teljesen esélytelennek tartott Andy Ruiz Jr. ellen szenvedte el, azon a meccsen azért kiderült, hogy a gyorskezű bokszolók ellen akadhat gondja. Uszik pedig technikailag kivételes képességű, minden bizonnyal képzettebb Joshuánál. Előzetesen a legnagyobb kérdés az, hogy Joshua fizikuma, méretbeli fölénye és boksztudása elég lesz-e, hogy bedarálja a nála alacsonyabb, kisebb ütőtávval és kisebb súllyal rendelkező Uszikot, vagy esetleg az ukránnak igaza lesz, és valóban nem a méret számít.

A gálát szombat este rendezik, a DAZN streamingszolgáltatón keresztül lehet majd nézni Magyarországon.

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában