Hihetnénk akár azt is, hogy elfelejtette, kilencven perces egy meccs, elvégre egy Afrika-kupán bármi megtörténhet, de más gond volt. Több is.

Az Afrika-kupa F-csoportjának rangadóján Mali 1–0-ra legyőzte Tunéziát, de a meccs után ez már senkit sem érdekelt, mert Janny Sikazwe játékvezető teljesen elvitte a fókuszt.

A 2018-as világbajnokságon bíráskodó Janny Sikazwe ugyanis a 85., majd a 89. percben is lefújta a meccset.

">
">

">
" target="_blank">AFCON: Full-time chaos after controversy

SCENES!! 🤯🤯

The referee blows the whistle before the 90 minutes are up...

VAR checks, drinks breaks, two penalties and a red card... no stoppage time?!

It ends Tunisia 0-1 Mali 👀

Posted by Sky Sports on Wednesday, January 12, 2022

A zambiai Sikazwe először a 85. percnél fújt háromszor a sípjába, mint kiderült azért, mert rosszul állította be az órát. Persze mindenki hibázhat, de ő tetézte, amire már nincs túl sok magyarázat: a 89. percben is lefújta a meccset, épp azelőtt, hogy a negyedik játékvezető felmutatta volna a ráadást jelző időt.

A tunéziai játékosok és vezetők persze dühöngtek, mindenki a pályára rohant reklamálni, de ekkor már kénytelen volt ragaszkodnia a döntéséhez a sporinak.

Közben kiosztották a mérkőzés legjobbja díjat, a meccs utáni sajtótájékoztatók is javában zajlottak, amikor is azt érthetetlen döntések után még fokozták a balfaszságot: az Afrikai Labdarúgó-szövetség (CAF) illetékesei úgy döntöttek, mégis inkább le kellene játszani a hátralévő perceket.

Negyven perccel a botrány kirobbanása után Mali ismét kivonul a pályára, hogy nekiálljon a maradék négy percnek, de Tunézia erre már nem volt hajlandó, így Sikazwe harmadszor is lefújta a meccset, immár végleg.

A tunéziai döntés persze érthető:

„A játékosok 35 percig ültek a jeges fürdőben, mielőtt ismét kihívták őket – mondta Mondher Kebaier tunéziai edző az újságíróknak. Régóta edzősködöm, soha nem láttam ehhez hasonlót.”

A Fradi tunéziai középpályása, Aissa Laidouni kezdő volt Tunéziánál és 67 percet játszott.

Az Afrika-kupáról már korábban is megvolt a véleményünk:

(Fotó: Haykel Hmima/Anadolu Agency via Getty Images)

És ezt olvastad már?
A Juventus egy argentin támadót elenged, de rögtön igazol egy újat