A darts népszerűsége töretlen, ez a PDC-nek, a szervezet világbajnokságának és annak is köszönhető, hogy egy viszonylag olcsó, otthon is játszható sportról van szó. Összeszedtem, milyen hibákat követtem el kezdő dartsosként, hogy neked ezeket már ne kelljen, ha a világbajnokság alatt kedvet kaptál ahhoz, hogy megismerkedj a nyilak dobálásával.

A koronavírus-járvány kezdetén úgy döntöttem, ideje beszereznem egy dartstáblát és egy szett nyilat. A PDC-világbajnokságot már egy ideje követem, a Covid eredményezte korlátozások és a mindennapok megváltozása miatt pedig úgy gondoltam, itt az idő, hogy jobban megismerkedjek a dartsszal. Egy Winmau Blade 5 típusú táblát és egy teljesen kezdőszintű, olcsóbb szett nyilat vettem, közben már fejben dobáltam a száznyolcvanakat és a 170-es kiszállókat. Aztán néhány nap gyakorlás után rájöttem, hogy talán egy kicsivel több időbe fog telni, amíg jönnek azok a bizonyos száznyolcvanak.

Különösebb céljaim nem voltak. Egyszerűen csak dobálni akartam, kikapcsolódni és a home office-t elviselhetőbbé tenni. Ezt azért említem meg, mert ha komolyabb célokkal indultam volna neki a dartsos kalandnak, akkor a cikkben szereplő hibák egy részét nem követtem volna el. Mert egyszerűen sokkal tudatosabb lettem volna. De nem baj, hogy nem voltam az, mert a célom sem az volt, hogy néhány hónapon belül online versenyeken induljak, pár év múlva pedig az én bevonuló zeném szóljon az Alexandra Palace-ben.

Ez a cikk elsősorban azoknak szól, akik most ismerkednek a dartsszal, és vannak annyira tudatosak, hogy beírják a Google-be: Milyen hibákat ne kövessek el kezdő dartsjátékosként?

Azt is fontos megjegyeznem, hogy dobástechnikai tanácsokat nem adok, hobbi dartsosként ezt nem érezném fairnek, akit ez érdekel, YouTube-on rengeteg nagyon jó videót talál a témában. Na, de nézzük a hibáimat!

Nyilak, nyilak és nyilak

A korábbi világbajnok, Peter Wright híres arról, hogy folyamatosan – akár meccs közben is – cseréli a nyilait, óriási nyílkészlete van. Persze ez nála megmagyarázható, mégiscsak ez a szakmája, és viszonylag tűrhető is benne. A nyílgyűjtés, nyílvásárlás és a folyamatos nyílvásárlási inger bugyraiba nekem már akkor sikerült beleesnem, amikor még csak néhány hete játszottam.

A megfelelő nyíl kiválasztása viszonylag macerás dolog, egyéntől függ, hogy az adott személynek milyen típusú, súlyú nyíl válik be a legjobban. Az az optimális, ha van lehetőségünk elmenni egy üzletbe, dartsklubba és ott több nyilat kipróbálhatunk, hogy számunkra melyik a legkényelmesebb. Nekem ez nem volt opció, és nagyon hamar rájöttem, hogy az első nyilam nem az igazi. Így vásároltam egy másodikat, ami már kényelmesebb volt. Aztán rendeltem egy harmadikat, ami először nagyon fura, majd egyre kényelmesebb lett. Majd azt vettem észre, hogy fejben a negyedik, ötödik, tizedik szett nyilamat készülök megvenni. Több időt töltöttem a nyilak felkutatásával, mint a gyakorlással. Rájöttem, hogy ez így nem feltétlen jó, de azért nyilván gyorsan rendeltem még egy szett nyilat – azóta is azt használom. Ezután sikerült lassítanom. Gondolom, hogy a tanulság már átjött. A nyilak gyűjtése viszonylag addiktív tud lenni (elég benézni néhány dartsos Facebook-csoportba), és fontos, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő típust, de

egy nyíltól senki sem lesz konzisztensen jobb dartsos. A gyakorlástól már inkább.

A 180 és a triplák bűvölete

A legtöbb teljesen kezdő dartsos álma az első 180 vagy pontosabban: száááznyoolcvaaan! Én is tagja voltam ennek a klubnak. Kis túlzással megszállottan próbáltam három tripla húszat dobni. Rá is görcsöltem, ennek pedig az eredménye elég sok 140, 123, 135 lett, de aztán összejött az első 180 is. Érdekesség, hogy az elsőnek megvásárolt, hónapokra elfeledett, majd elővett nyílszettemmel dobtam meg, van is fotóm róla, annyira nem jó, hogy a cikkbe betegyem, de linkelem.

A 180-ak után jött több 171 és 162, vagyis ráálltam arra, hogy ne csak a tripla húszast dobjam. Ez előrelépés volt, de a gyakorlásaim nagy részét továbbra is a triplák dobálása tette ki, és viszonylag keveset foglalkoztam a darts egyéb, nagyon fontos aspektusaival.

Kiszállók

Nem találom fel a meleg vizet, de azért leírom: a dartsot duplákra játsszák. Lehet valaki a 180-ak királya, ha rosszul kiszállózik, akkor sorra fogja bukni a legeket.

Kiszállóra és duplára gyakorolni nagyon fontos, de kezdőként ezt sokan hajlamosak elfelejteni, mert a 180-ak vadászata izgalmasabb.

Ez persze nem gond, de már kezdőként is érdemes dobálni kiszállóra. Aki pedig már nem duplára, hanem konkrét kiszállóra dobál, az még jobb. Ez azt jelenti, hogy például 32 pontnál, ha az első dupla 16 csak sima lesz, akkor váltani kell a dupla nyolcra, ha az is sima, akkor jöhet a dupla négy. Ez azért fontos, mert meccshelyzetben sem az a cél, hogy – a példánál maradva – megdobd a dupla 16-ot, hanem az, hogy sikerüljön kiszállni, megnyerni a játékot.

A duplák és a kiszállók gyakorlását már érdemes az elején elkezdeni. Konkrét gyakorlatokkal egyébként tele van az internet, én például Székely Penge Pál, magyar dartsversenyző tippjeit használtam, de itt is szokásos a sztori: a YouTube aranybánya.

Számolás

Ahogy korábban írtam, nem volt komolyabb célom a dartsszal, ez azt eredményezte, hogy nem tanultam meg normálisan számolni – mármint a darts szempontjából. Általában applikáción keresztül gyakoroltam, online meccseket játszottam, és az applikáció mindig megmutatta, hogy a kiszállónál milyen kombinációkat kell dobnom. Kényelmes, nagyon jó megoldás, de azt eredményezte, hogy még mindig a szegény ember lebutított José de Sousája vagyok.

Ez nem egy megbocsájthatatlan, ki nem javítható hiba, gyakorlással nagyon hamar megtanulható a különböző kombinációk listája, és rengeteget dobhat javíthat valakinek a játékán, ha például tudja, hogy 265-nél milyen kerekítőt kell dobnia, vagy hogy 93-nál miért a tripla 19-re és nem a tripla 20-ra kell dobni.

Csak úgy dobálni

A fejlődés szempontjából öngól a csak úgy dobálás. Itt arra gondolok, hogy elkezdek dobálni különösebb cél nélkül, szinte nulla tudatossággal, minimális koncentrációval, majd egy idő után abbahagyom, mert egyszerűen megunom.

Ez a lehető legkevésbé hatékony módszer a fejlődésre. Sokkal jobb, ha úgy kezdünk gyakorolni, hogy van egy célunk, lehetőleg egy olyan cél, ami reális. Rengeteg nagyon jó, kezdőknek való darts edzés van a YouTube-on (naná, hogy ott), de már az is előrelépés, ha a csak úgy dobálás helyett kitűzzük célnak, hogy dobunk tíz tripla húszat vagy tripla tizenkilencet. Tíz percen át csak egy triplára dobunk, vagy egy meghatározott számú dobást elengedünk valamelyik triplára vagy szektorra. Az egyestől kezdve végig dobáljuk az egész táblát, de csak akkor lépünk tovább, ha mindhárom nyíl a kívánt szektorban landol. Folytathatnám a sort, de a YouTube valóban rengeteg hasonló tippet tud mutatni, és ha már rájövünk arra, hogy nem hatékony a cél nélküli dobálás, akkor rengeteg opciónk van ezen a téren is a fejlődésre.

Ez is érdekelhet:

Tinédzserként eltört a csípője, így lett dartsvilágbajnok – Michael Smith-portré

Bully Boy 32 évesen a csúcsra ért, az örök vesztes átlépte a saját árnyékát és legyőzte a vb-döntőben Van Gerwent. De hogy jutott el a rögbizéstől és a tehéntrágyától a vb-címig a nem túl sportos külsejű Smith?

Két évtizedre abbahagyta a dartsot, heti 14 fontból élt, most milliomos – Peter Wright-portré

Tanulság az van: ne add fel az álmod – és válassz jó feleséget.

(Fotók: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában