Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Khabib „A Sas” Nurmagomedovnak nem volt átlagos gyerekkora, és nem nevezhető átlagos UFC-harcosnak sem.

MMA karrierje során 24 meccset vívott, egyszer sem veszített. A UFC-ben eddig nyolc alkalommal lépett szorítóba, és manapság az egyik legérdekesebb harcosnak számít a szervezetnél, aki ellen a bunyósok nagy része egyszerűen nem akar kiállni.

És ez nem meglepő, Khabibnak a vérében van a harc. A dagesztáni srác gyerekkorában 15 rokonával élt együtt, apja edzette őket, elmondása szerint olyan volt, mintha a seregben lenne. Ez az életforma azonban nem kirívó Dagesztánban, az ottaniak hozzászoktak a kemény körülményekhez, az évszázadok során folyamatosan harcoltak, Khabib szerint ennek köszönhető, hogy a küzdősportokban rendkívül sikeres a térség.

Dagesztán

Az Oroszországi Föderáció tagköztársasága, lakossága három millió fő, hivatalos nyelve az orosz. Neve török és perzsa eredetű szavakból származik. Az ötödik században hunok és avarok foglalták el, több helységnév is őrzi a magyarság emlékét – ott található a Madzsar Garaolan nevű falu és Madzsarli település is.

Nurmagomedov büszke származására, rengetegszer elmondta, mennyire szereti hazáját, és megtiszteltetésnek tartja, hogy dagesztániként léphet a ketrecbe. A meccsek előtt mindig papakhát visel – ez a dagesztániak tradicionális, báránybőrből készült fejfedője.

Győztesként a tradicionális fejfedőben

A UFC-be kerülése után mondogatta, hogy gyerekkorában ő bizony medvékkel birkózott. Ami tök eladható, viszont kevésbé hihető sztorinak tűnt, aztán előkerült egy felvétel, ahol a fiatal Khabib tényleg egy medvével harcol. Apja szerint egyszerűen nem volt ellenfele, ezért új feladatot találtak neki.

A fia szerint pedig, ha az apja nem lett volna vele annyira szigorú, akkor most vélhetően egy huligán lenne. Viszont nem az, hanem a UFC ranglistáján az első számú könnyűsúlyú bunyós – a divízió bajnoka a UFC legnagyobb jelenlegi csillaga, Conor McGregor.

A Sas 2012-ben debütált a UFC-ben Shalorus ellen, és a harmadik menetben egy fojtással KO-zta ellenfelét. Legnagyobb erőssége a földharca, egyszerűen mindenkit levisz, és a földön bedarálja az ellenfeleit. Legutóbb Michael Johnsont semmisítette meg, előtte meg a korábbi bajnok Dos Anjost verte egyhangú pontozással.

A Johnson elleni meccs összefoglalója:

Az MMA-világ most egy Conor McGregor elleni szupermeccset látna a legszívesebben, az ír viszont állítólag hosszabb pihenőre megy miután a UFC 205-on történelmet írt. És szerinte a Sas nem érdemli meg jelenleg, hogy ellene küzdjön, mert egyszerűen kevés meccset vállal – Nurmagomedov inaktivitásának az oka, hogy hosszabb ideig sérült volt. Néhány hete azonban Dana White UFC-elnök azt mondta, hogy a bunyó összejöhet, ráadásul Oroszországban.

Nyilván a UFC elsődleges szempontnak tartja, hogy egy-egy gála mekkora jövedelmet termel. És a Conor vs Khabib meccs elég nagyot szólna, a szervezet legérdekesebb arcai csapnának össze, ráadásul egy ilyen gálával betörne Oroszországba is a promóció.

Mi meg ezt a meccset nagyon megnéznénk.

Mert a dagesztáni is egészen félelmetes MMA-harcos:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.