Ha a kedvenc csapatod a szezon legfontosabb meccsének hajrájában döntetlennél szabadrúgáshoz jutna, kiben bíznál? Ki lenne az a futballista, akit kiválasztanál, hogy odaálljon a labda mögé? Összeszedtünk néhány játékost a futballtörténelemből, akik kivételesen jól rúgták a szabadrúgásokat, a cikk végén pedig szavazhatsz, hogy nálad ki lenne a nyerő.

Nyilván nem teljes a listánk, lehetetlenség mindenkit felsorolni, ezért leszűkítettük az opciókat. És persze az sem mindegy, hogy hány méterről jöhet az a bizonyos mindent eldöntő szabadrúgás. Úgy döntöttünk, hogy 20-30 méter közötti távolságot lövünk be, és a rúgónak a számára legoptimálisabb szögből jöhet a próbálkozás. Jöjjön a lista!

Juninho Pernambucano

A Lyon korábbi futballistája karrierje során 77 szabadrúgásgólt rúgott, a hivatalos adatok szerint nála többet senki a futballtörténelemben. Nálunk ő lenne az egyik favorit.

Roberto Carlos

Ki nem emlékszik a franciák ellen rúgott szabadrúgásgóljára? De a Real Madridban is volt néhány piszok nagy gólja. Ha valaki az erőben bízik, akkor Roberto Carlos lehet a nyerő.

Lionel Messi

Messi karrierje elején egyáltalán nem számított jó szabadrúgáslövőnek, pályafutása második felében viszont az egyik legjobb mesterlövész lett, napjainkban pedig nem igazán van nála jobb szabadrúgáslövő.

Pelé

A futballtörténelem egyetlen háromszoros világbajnokáról nem feltétlen az óriási szabadrúgásgólok ugranak be, de karrierje során 70 gólt rúgott szabadrúgásból, amivel Juninho mögött a második az örökranglistán.

Ronaldinho

Karrierje csúcsán szabadrúgásból is rendkívül veszélyes volt a mosolygós brazil zseni. Ha kellett okosan elrúgta a sorfal alatt, de a csavarásai is kivételesek voltak, sőt, váratlant is tudott húzni. Ugye, David Seaman?

Cristiano Ronaldo

Az ötszörös aranylabdás portugál szabadrúgáslövő-karrierje némiképp Messiének az ellentettje. Ronaldo az előző néhány szezonban egyáltalán nem hatékony, de ha a pályafutása egészét nézzük, akkor azért helye van ezen a listán.

David Beckham

Beckham egyértelműen a szabadrúgáslövésben volt a legerősebb, a csavarásai védjegyévé váltak, számos emlékezetes gólt rúgott. Például a görögök ellenit, amivel Anglia kijutott a 2002-es világbajnokságra.

Rogério Ceni

A kapus, akinek 59 gólja volt pályafutása során, ennek egy része szabadrúgásból, a többi tizenegyesből. Aki plusz drámát akar a képzeletbeli meccsünk hajrájára, annak Ceni tökéletes választás.

Siniša Mihajlović

Túlzás azt állítani, hogy a fair play megtestesítője volt a pályán, de azt nem lehet elvenni tőle, hogy a balosa piszok veszélyes volt. És jelenesetben ez a fontosabb.

Andrea Pirlo

Pirlo igazi művész volt a pályán, és ez jellemezte a szabadrúgásait is. Ha egy tökéletesen megrajzolt csavarás a gyengéd, akkor te Pirlóra fogsz voksolni.

Alessandro Del Piero

A Juve-legenda karrierje során összesen 11 olyan szabadrúgásgólt rúgott, ami meccsnyerő volt. Most ez egy elég fontos statisztikai adat lehet.

Álvaro Recoba

Recoba nem feltétlen a legnépszerűbb választás, de ha egy tipikus mesterlövészt preferálnál, akkor az uruguayit is érdemes figyelembe venni. Mert ilyen góljai voltak:

Zico

62 szabadrúgásgólt szerzett karrierje során a brazil. Őt sem lehetett kihagyni a listáról, szenzációs tekerései voltak.

Diego Maradona

Maradonáról sem feltétlen a szabadrúgásgólok ugranak be, de ha a statisztikákat nézzük, akkor a 62 góljával ő is ott van minden idők legjobbjai között ebben a kategóriában is.

Ronald Koeman

Az egyik leggólerősebb védő volt a holland, aki az 1992-es BL-döntő egyetlen gólját rúgta, természetesen egy szabadrúgás után. Összesen 60 alkalommal talált be hasonló helyzetből.

Kiben bíznál? Nálad ki állhatna oda szabadrúgást lőni?

És ezt olvastad már?
Igazi élmény ez a futball – Öt pontban a Dortmund–Bayernről