Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Amerikai futballista akart lenni, végül egy pornócégnél lett kidobó, ezt követően a YouTube korai időszakának egyik legnézettebb arca volt Kimbo Slice, aki később a profi MMA-ba is belekóstolt, vegyes sikerekkel. Az utcai bunyó leghíresebb alakja három éve halt meg. Bemutatjuk Kimbo Slice-t.

Kimbo Slice, vagyis Kevin Ferguson sztorija nem tucat, nagyon mélyről indulva érte el, hogy egyesek szemében példakép, emellett pedig nagyon megosztó személyiség legyen.

A bahamai születésű Kimbo egész ígéretes linebacker volt fiatalon, annyira azonban nem volt tehetséges, hogy az NFL-be is eljusson. A Miami Dolphinsnál kapott egy esélyt, az előszezon csapatába bekerült, végül azonban az alapszakaszban nem mutatkozott be. Ezután elég nagyot fordult az élete, sztriptízbárban lett kidobó, közben pedig több gyereke is született.

2003-ban kezdett utcai bunyózni, igaz, ekkor még nem a YouTube-on, hanem egy pornóoldalon tették közzé a videókat, közben ennél a cégnél dolgozott, itt is kidobó volt. Majd nem sokkal később YouTube-ra is felkerült néhány meccse, innentől kezdve pedig az internet egyik legismertebb arcának számított. Első meccsét Big D ellen nyomta a saját hátsókertjében, egymás püfölése közben még arra is kínosan vigyáztak, hogy tányérantenna ne sérüljön meg.

Az ezt követő videóit is rengetegen megnézték, közben meg a szurkolókat egyre jobban érdekelte, hogy Kimbo mire menne az MMA, esetleg a profi boksz legjobbjai ellen.

Első komolyabb bunyója egy bemutatómeccs volt, ahol a korábbi bokszvilágbajnok Ray Mercert győzte le fojtással. Ezután az EliteXC-nél három meccset zsinórban nyert, egyre népszerűbb lett, de a profi MMA-világ továbbra sem vette komolyan. Nem is vehette, mert Kimbónak egyszerűen nem volt meg a technikai tudása ahhoz, hogy a legjobbakkal felvegye a versenyt. Továbbra is egy utcai bunyós volt, aki viszont népszerűbbnek számított a profiknál.

A UFC-ben, a legnagyobb szervezetben 2009-ben mutatkozott be, a The Ultimate Fighter szériában, ahol az első meccsen kiütötték – vagyis a kritikusainak igaza lett, ha egy komolyabb, képzettebb ellenféllel találkozik, akkor nem sok esélye van. Mégis kapott két meccset a szervezetben, az egyiket megnyerte, a másikon Matt Mitrione kiütötte.

Ezután profi bokszolónak állt, hét meccsből hetet nyert, hatszor KO-val. Persze egyik ellenfele sem volt igazán komoly név, de a boksz jobban feküdt neki, mint az MMA. Ennek ellenére visszatért az MMA-ba, a második legnagyobb szervezetnél, a Bellatornál két meccse volt, mindkettőt megnyerte, a másodikat viszont elvették tőle dopping miatt. 2016 júniusában 42 évesen halt meg szívelégtelenségben. Halála az egész sportvilágot megrendítette.

Mégis miért volt ilyen népszerű?

Közhelyesen, mert megvalósította az amerikai álmot. Az emberek azonosulni tudtak vele. Nem volt verhetetlen, sőt, a legjobbak ellen esélye sem volt, ennek ellenére beleállt minden bunyóba, vállalta a pofonokat, és akkor is folytatta, ha kikapott. Nagyon mélyről indult, és elég magasra ért.

Ő volt talán az első igazán nagy sztárja a YouTube-nak, megmutatta, hogy a videomegosztóban mekkora potenciál van, és komoly médiajelenlét nélkül is lehet valaki nagyon ismert. Persze az ilyenfajta ismertség ma már elfogadott, vloggerek érnek el olyan nézettségeket, amikről a tévék csak álmodnak, de a 2000-es évek második felében ez valami újnak számított. És ha az utcai harcosokat nézzük, akkor senki nem jött utána, aki legalább megközelítette volna azt a népszerűséget, amit Kimbo Slice elért.

A The Players Tribune-ben 2015-ben magának címzett levelében ezt írta:

Az ESPN egy kisfilmet készített róla, ahol családtagjai, promótere beszél Kimbóról, a UFC-elnök Dana White azt mondja róla, Kimbo Slice a legnagyobb dolog, amit valaha látott, és nem a testi méreteire gondol, hanem a jelenségre.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.