Tudtuk, hogy szervezetten doppingoltak, de ez azért mégis meglepő – mégiscsak a hatalmas Oroszországról van szó.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szervezett doppingolás miatt felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottság tagságát, ergo kizárta Oroszországot a 2018-as téli olimpiáról, vagyis a legnagyobb kontingens nélkül rendezik az olimpiát, rengeteg esélyes elesik így egy éremtől.

Azok a sportolók, akik tiszták, olimpiai zászló alatt elindulhatnak, de orosz csapat nem lesz Phjongcshangban, a NOB nem akarja megfosztani a részvételtől őket. Ezért szigorú feltételek betartása mellett engedélyezi a részvételüket az olimpiai zászló alatt.

A feltételek:

  • a versenyző nem követhet el doppinggal kapcsolatos vétséget
  • a versenyzőnek alá kell vetnie magát az olimpiát megelőző célzott doppingteszteknek
  • a versenyzőnek alá kell vetnie magát más, orvosok által meghatározott teszteknek, azért, hogy biztosítsák a tiszta versenyzést.

A NOB elnöke, Thomas Bach azt nyilatkozta, hogy a 2014-es oroszországi téli olimpián tapasztalt rendszerszerű doppingolás „példátlan támadás volt az olimpiai játékok és a sport integritása ellen.”

A NOB egyben felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot vezető Alekszandr Zsukov NOB-tagságát, továbbá minden ötkarikás eseményről kitiltotta Vutalij Mutko volt orosz sportminisztert, a futballszövetség jelenlegi elnökét, a jövő évi foci-vb főszervezőjét.

A NOB fenntartja a jogot, hogy további büntetőintézkedéseket hozzon a rendszerben résztvevő egyének ellen.

Az Orosz Olimpiai Bizottságnak meg kell térítenie a NOB vizsgálattal kapcsolatos költségeit 15 millió dollár értékig. Ezt az összeget a globális doppingellenes harcra fordítják.

(BBC, MTI)

És ezt olvastad már?
Robert Lewandowski lett az Év futballistája a FIFA-nál