Egyes statisztikák szerint a világ második legnézettebb sportága, a világbajnokság pedig a földkerekség harmadik legnézettebb sporteseménye, mégsem tudunk róla szinte semmit. Angliában és egykori Brit Birodalom gyarmatain mindenki imádja és játssza, a világ legjobbjai is innen kerülnek ki – Krenn Gergely, a Magyar Szövetség outreach menedzsere avat be minket a krikett rejtelmeibe.

Milyen játék a krikett és honnan ered?

A krikett az ütős-labdás játékok közé tartozik, legközelebbi rokona a baseball és a méta. A játék pontos eredete a múlt homályába vész, de legjobb tudásunk szerint a krikett a középkorban a pásztorgyerekek szórakozásaként vált ismerté, a történészek szerint már a normann hódítás előtt is játszották a dél-angliai (Kent, Surrey, Sussex megyékben) mezőkön. A hivatalos álláspont tehát, hogy a krikett a gyerekek játékából előbb a vidéki lakosság, majd az angol urak játéka lett. Az angol katonák, tengerészek és tisztviselők pedig magukkal vitték a krikett szeretetét a nemzetközösség összes szegletébe.

A „cricket” kifejezés eredetére több elmélet van: 1, A walesi bárdok-ból ismerős Edward király fiáról, Edward hercegről feljegyezték, hogy egy „creag” nevű játék volt a kedvence. 2, A flamand „kricke” szó, ami pálcát jelent. 3, Az óangol „crycc” szó, ami botot jelent.

Mennyire népszerű a világon?

Ha hihetünk a hivatalos statisztikáknak, a krikett a futball után a második legnézettebb sport a világon, több mint kétmilliárd követővel. A játék természetesen az egykori brit gyarmatbirodalom területén örvend a legnagyobb népszerűségnek, és a világ legjobb csapatai is egykoron a birodalom részei voltak. Az élcsapatok napjainkban: Anglia, Ausztrália, Banglades, Dél-Afrika, India, Karib-szigetek (West Indies), Pakisztán, Srí Lanka, Új-Zéland és Zimbabwe. Tehát, ha egy olyan országba tévedünk, ahol bal oldali a közlekedés, nagy valószínűséggel a krikett is magas színvonalú és népszerű lesz.

Mik a legalapvetőbb szabályok?

Hogyan szerzel pontot/győzelmet? Egyáltalán mi a cél?

A krikettet két, 11 főből álló csapat játssza egy 100–150 méter átmérőjű ellipszis alakú pályán. A dobócsapatból mindenki elfoglalja a helyét a pályán, az ütőcsapat kapitánya pedig kijelöl két főt, akik elfoglalják a helyüket az ellipszis közepén. A pálya közepe, az úgynevezett pitch egy húsz méter hosszú, három méter széles téglalap, a végén két kapuval. A kaput, vagyis a wicketet három karó és két pálcika alkotja. A pitch a pályának azon része, ahol a krikett lényegi része zajlik.

A krikettben az győz, aki a legtöbb pontot, ún. futást (run) szerez. Csak az ütőcsapat szerezhet pontot, ez akkor történik meg, ha a két ütőjátékos helyet cserél a kapuk előtt, amíg a labda játékban van. Minden helycsere egy futást ér. Ha a labda elhagyja a pályát, az négy vagy hat futást ér, attól függően, hogy földet ér-e a vonal előtt, vagy sem. A dobócsapat dolga, hogy az ütőjátékosok dolgát megnehezítse, a mezőnyjátékosok szétszóródnak a pályán, és a rájuk bízott területen megpróbálják megállítani a labdát.

Ütések, dobások

Természetesen, ha csak az a két játékos ütne, akiket a kapitánya az elején beküldött, a krikett nem lenne kifejezetten izgalmas, hiszen nem lenne kockázata az ütésnek. Az ütőjátékosok, ha hibáznak, el kell hagyniuk a játékteret és átadják a helyüket a csapattársuknak. Ezt hívják kiesésnek (out/wicket).

Hogyan eshetsz ki?

  • A dobó ledönti a kaput (bowled)
  • A mezőnyjátékosok földet érés előtt elkapják az elütött labdát (caught)
  • Az ütő lába takarja a kaput, és a játékvezető úgy ítéli meg, hogy a labda leverte volna a pálcikákat, ha nem állítja meg az ütő lába a dobást (ez a legendás leg before wicket, LBW-szabály)
  • A két ütőjátékos nem tud helyet cserélni, és ledöntik az egyikük kapuját (run out)
  • Az ütőjátékos elvét egy ütést, és a kapus leveri a labdával a kapuját (stumped)
  • Az ütőjátékos ledönti saját kapuját (hit wicket)
  • Az ütőjátékos kétszer üti meg a labdát (hit the ball twice)
  • Az ütőjátékos szándékosan zavarja a mezőnyjátékosokat a labda visszajuttatásában (obstructed the field)
  • Az ütőjátékos kézzel ér a labdába, hogy védje a kapuját (handled the ball)
  • Az ütőjátékos nem jelenik meg három perccel társa kiesése után a kapu előtt

Akik egyszer kiestek, többet már nem jöhetnek vissza, ezért különösen felelősségteljes és nehéz dolog az ütés. Az ütés kivitelezésére nincsenek szigorú szabályok, a dobásokat azonban nyújtott karral kell elvégezni ügyelve arra, hogy az erre kijelölt vonalon ne lépjen be a játékos. A dobás legtöbbször földet ér, mielőtt kontaktusba kerül vele az ütőjátékos, de a labda nem pattanhat kettőnél többet.

Játékrészek, játékformák

Volt már szó ütésről és dobásról, arról viszont még nem, milyen keretek között zajlik a játék. Egy mérkőzés mindkét csapat számára egy-egy, vagy két-két játékrészből (innings) áll. A játékrészeket hat jó dobásból álló játszmák (over) alkotják, a rossz dobásokat meg kell ismételni, és nem számítanak bele a hatba. Egy játékrész akkor ér véget, ha lejátsszák a kijelölt overeket, vagy kiesik tíz ütőjátékos. A nemzetközi krikett megmérettetései három formában zajlanak: teszt, ODI és Twenty20.

A teszt a klasszikus krikett, a játék csúcsa. Csak azok a csapatok játszhatnak tesztet, akiknek a Nemzetközi Krikett Tanács erre engedélyt adott. 2012-ben az a tíz csapat rendelkezik tesztstátusszal, akiket az előző kérdésnél felsoroltam. A teszt krikett négy játékrészből áll, a játszmák számát nem limitálják. A meccs hossza öt nap, de egy nap csak hat óra tiszta játékidő, három szakaszra osztva.

Az első két játékperiódust az ebédszünet (negyven perc) szakítja meg, a második és harmadik szakasz közé pedig húsz perc teaszünetet iktatnak be. Hat óra alatt nagyjából száz játszmát dobnak le. A legjobb dobó körülbelül harminc overt (180 labda) dob egy nap alatt. A tesztmérkőzés legfurcsább szabálya, hogy az ütőcsapat kapitánya bármikor befejezettnek nyilváníthatja a saját játékrészét, és megkérheti az ellenfelet az ütés megkezdésére.

Már majdnem mindent elárultam a tesztről, csak azt nem, ki győz a végén. Azt írtam, az nyer krikettben, aki több futást szerez. Ez a tesztre csak részben igaz: itt az győz, aki több futást szerez a negyedik innings végére (a csapatok kétszer ütnek és összeadják a futások számát), valamint aki kiejtette az ellenfél összes ütőjátékosát. (Nincs limitálva a játszmák száma, ezért csak akkor ér véget a játékrész, ha mindenki kiesett).

Ejtsünk szót röviden a másik két formátumról is. A One Day International (ODI) verzióban ötven játszmában határozták meg egy játékrész (innings) hosszát. Tehát ha nem esik ki tíz ütőjátékos, akkor is véget ér a játékrész az ötvenedik játszma utolsó labdája után, így mindkét csapatnak háromszáz jó dobása van. Az győz, aki ötven játszma alatt több futást szerzett.

A Twenty20 a legújabb és a legrövidebb verzió. Mindössze húsz játszmából (120 dobás) áll, és maximum három óra alatt be kell fejezni. Nézőbarát verzió, mert nem kell szabit kivenni, hogy az ember végignézzen egy meccset. A kevés játszma kedvez a nagy ütéseknek, mert kevésbé fájdalmas egy ütőjátékos elvesztése (többet lehet kockáztatni). Éppen ezért a régi vágású krikett rajongók nem kedvelik.

Kik (voltak) a sport legnagyobb sztárjai?

Egy krikettjátékos karrierjében a legnagyobb dolog, ha egy tesztcsapat kapitánya lehet. A csapatkapitány a játék legfelelősségteljesebb posztja, ráadásul tesztkapitányból egyszerre csak tizenegy van a világon. Az indiai szubkontinens országaiban a krikettjátékosok a legnépszerűbb sportolók, megkockáztatom, népszerűségük nagyobb, mint Európában a top futballistáké, vagy az Egyesült Államokban a major sportágak képviselőié.

Az indiai Sachin Tendulkar a krikett legnagyobb sztárja volt, igazi őstehetség – 1989-ben, mindössze 16 évesen mutatkozott be az indiai válogatottban, és attól kezdve húzóembere a csapatnak. Több világcsúcsot is tart, tulajdonképpen ő a krikett történetének legeredményesebb ütőjátékosa. Indiában félistenként tisztelik, de ő megmaradt egy szerény bombayi srácnak. Pályán kívül és belül is példakép.

A jamaicai Chris Gayle a modern krikett megtestesítője, agresszív stílusa miatt ő a leginkább romboló ütőjátékos napjainkban. Rövid idő alatt szerez sok futást az ellenfél dobásaiból, elsősorban a rövidebb formátumokban jeleskedik. Nem lehet úgy írni a krikett sztárjairól, hogy ne említsük meg az ausztrál Shane Warne-t, aki már visszavonult a nemzetközi krikettől, de az ausztrál Twenty20-kupában még negyven felett is aktív.

Warne dobóspecialista, amit ő tud a pályán, azt senki más rajta kívül. Mindent elmond a zsenialitásáról, hogy játéka megváltoztatta a krikett történetét, egy kiveszőfélben lévő stílust támasztott fel. Magánélete többször a bulvárlapok kereszttüzébe került, legutóbb éppen Liz Hurleyvel folytatott románca miatt.

Mi kell ahhoz, hogy krikettezni kezdj?

A krikettet bárki elkezdheti. Nem kell hozzá példás fizikum, és a kor sem akadály. Türelemre és kitartása viszont mindenképpen szükséged lesz, mert a krikett alapjainak elsajátítása hosszú folyamat.

Mennyibe kerül a felszerelés, és hol lehet hozzájutni?

A kriketthez mindenképp szükség van egy ütőre, ezek ára nagyjából 20 és 300 font között mozog. Nem feltétlenül a drágább ütő a jobb, mindenkinek más tetszik. A védőfelszerelés nagyon fontos, a krikettlabda nagyon súlyos sérüléseket okozhat. A lábvédőt az ütőjátékosok és a kapusok viselik, könnyűnek és kényelmesnek kell lennie, mert a futáshoz nem vesszük le. Ezek ára nagyjából az ütőével megegyező, 20–25 fontért már egy megfelelőt lehet kapni. A sisakot muszáj felvenni az ütéshez és néhány közeli mezőnypozícióhoz, mert életveszélyes lehet, ha valakit fejbe dobnak. A sisakok ára szintén 20 font körül kezdődik, a határ itt is a csillagos ég, a hipermodern Aytrek-sisakok 250 fontba kerülnek. A kesztyű az ütéshez kell, egy jobb minőségű megvan már 10 fontból is. Az alapfelszerelés tehát 70–100 fontból jön ki.

Természetesen nem kell mindent azonnal megvenni, ha valaki elkezd játszani, használhatja a csapat közös felszerelését. Általában külföldi webáruházakból (pl. Sportsdirect) szerezhető be a felszerelés, nagyon jó szezonvégi leárazásokat lehet kifogni.

Edzések szerda esténként vannak, ezek díja alkalmanként ezer forint. A tagdíj a Dunamenti Kenguruknál háromezer, diákoknak ezer forint.

Hol krikettezhetsz Magyarországon?

Junior krikett jelenleg hat városban van: Békéscsabán, Isaszegen, Székesfehérváron, Szolnokon, Tiszakürtön és Budapesten. Bővebb infó és elérhetőség a Magyar Szövetség honlapján található.

Hol?

KAC pálya – Kispest, 1194 Budapest, Katona József utca 3.

Felnőttcsapatok csak Budapesten vannak. Az első magyar játékosokból álló csapat a Dunamenti Kenguruk, ahol én is játszom, szívesen látunk minden érdeklődőt. Legkönnyebben szerdánként találkozhatsz velünk a magyaroknak tartott edzésen. Idén Budapesten alakult női csapat is, velük szintén szerdánként lehet találkozni személyesen.

Mi kell ahhoz, hogy jó krikettjátékos légy?

Habár ez elsőre nem látszik, de a krikett nem tartozik a legkönnyebb sportágak közé. Sok türelemre és kitartásra van szükség, az alapokat muszáj nagyon sokat gyakorolni. Ha valakinek van érzéke a labdajátékokhoz, természetesen gyorsabban fejlődik.

A dobás technikáját könnyebb elsajátítani, mint az ütését, elsősorban ritmusérzékre, erőre, állóképességre és pontosságra van szükség hozzá. Az ütés alaptechnikájának elsajátítása sok időbe telik, rengeteget kell gyakorolni, a jó szem és a kiváló reflexek elengedhetetlenek. A megfelelő technika elsajátítása sokkal fontosabb, mint az erő. Az ütőjátékosoknál nagyon fontosak a pszichés tényezők, nemcsak a profiknál, hanem már a magyar bajnokságban is, végig koncentrálni kell, és nem szabad elveszíteni a türelmet. Azokból lesznek a jó ütők, akik jól tudnak összpontosítani.

Mik a krikett fizikai szükségletei?

Kriketthez alapszinten nincs szükség komoly fizikumra. Azért a futásszerzéshez és a dobáshoz is maximális erőkifejtésre van szükség, és aki jobb kondiban van, jobb teljesítményre képes. A dobáshoz robbanékonyságra, kar-, váll- és hátizmokra van szükség, az ütéshez has-, hát-, felkar- és vállizmokra, valamint nagyon jó reflexekre, egyensúlyérzékre. Az állóképesség azért kell, mert a krikettmeccsek nagyon hosszúak. A játékosoknak elsősorban kis súllyal, de többször ismételve kell erősítenünk a fejlődés érdekében.

Hányan játszanak itthon és milyen keretek között?

Magyarországon nagyjából 100–120 fő krikettezik rendszeresen, egyelőre túlsúlyban vannak a külföldiek, de évről évre nő a hazai játékosok száma. A krikettet nagymértékben befolyásolja az időjárás, mert a csúszós talaj sérülésveszélyes. A szezon március végén kezdődik és októberig tart, a köztes időben teremedzések keretében lehet gyakorolni a játék alapjait. A női krikett 2012-ig ifjúsági vonalon volt erős, idén már egy csapatra való szenior játékos játszik.

Az elmúlt hat évben sokat fejlődött a magyar krikett infrastruktúrája. megépült Magyarország első szabványos méretű (160 x 170 méter) krikettpályája Sződligeten, a GB Oval nemzetközi mérkőzések lebonyolítására is alkalmas. A másik fő helyszín a KAC-pálya, ahol rendes krikettedzések megtartása is lehetséges az ún. netsben – a krikettjátékosok világszerte ilyen hálós pályákon edzenek.

Magyarországon két osztályban zajlanak a küzdelmek: az első osztályban a hat legjobb csapat szerepel, a mérkőzések kétszer 35 játszmából állnak, a második osztályban három csapat szerepel, kétszer játszanak egymás ellen kétszer 25 játszmát. A szezon felénél csatlakozik hozzájuk az első osztály utolsó helyezettje.

Hol áll Magyarország a krikett-világranglistán?

Magyarországot idén vette fel a Nemzetközi Krikett Tanács (ICC) a tagjai közé, a hivatalos világranglistán jelenleg nem szerepelünk, mert ott csak a világ 16 legjobb csapatát rangsorolják. A magyar válogatott jelenleg hasonló játékerőt képvisel, mint Európa harmadik divíziójának csapatai. A viszonyok azonban gyorsan változnak Európában, lehet, hogy néhány éven belül jó esélyünk lesz az első divízióban szerepelni, amitől már csak egy lépés a világcsoport.

Miért olyan népszerű ez a sport?

A krikett ugyan csapatsport, de nagyon nagy szerepe jut az egyéneknek, talán nagyobb, mint bármilyen más csapatsportban. Amikor egy játékos besétál ütni, onnantól kezdve egyedül van. Önmagának kell megoldania a nehéz helyzeteket, mindezt úgy, hogy tudja, egyet sem hibázhat, mert a kiesést nem lehet visszafordítani.

Egy játékos pillanatokon belül a csapat hőse lehet, egyedül is képes megfordítani a mérkőzés menetét. Úgy kell ezt elképzelni, mint a tizenegyesrúgásokat futballban, ahol csak a kapuson és rúgójátékoson múlik a párharc. És ez megy egész nap. Mindeközben a krikett társasági esemény is: az ember vasárnap lemegy játszani, közben találkozik a barátaival és megvitatja a világ dolgait.

Találsz még érdekes sportágakat a Playeren. Olvasd el interjúnkat a Magyar Fallabda Szövetség elnökével!

(Fotó: Europress/AFP)

És ezt olvastad már?
Drámai meccsen, az utolsó pillanatokban nyert a kéziválogatott az Eb-n