Lampard kemény büntetésekkel kapná össze az Evertont, míg Xavi egy mindenre kiterjedő házirendet vezetett be Barcelonában. Bár néhány történelmi kihágást tekintve mindenre azért mégsem lehet felkészülni.

Január végén nevezték ki Frank Lampardot az Everton élére, ahol nyomban új igazolásokon kezdett dolgozni, de ami még fontosabb: bevezetett egy büntetési listát. A menüsor olyannyira transzparens, hogy a netre is kikerült:

Súlyos tételek, lehet csemegézni. Mi most kiemelünk párat:

 1. Megcsörren a mobilod a csapatmegbeszélésen, 1000 font. Ez március 4-én épp 460 ezer forintot jelentett (lehet még ennél több is, de az már másik téma).
 2. Késés az edzésről, 2500 font (alig merjük leírni: több mint 1,1 millió forint). A szépsége viszont, hogy teljesítményarányos, vagyis minden további 15 perc késés még ugyanennyi. Valószínűleg megosztottak erre egy külön excelt a klubnál.
 3. Késés a csapatmegbeszélésről, 500 font. Ez a legenyhébb tétel a listán, de figyeljünk az apróbetűs részre: PERCENKÉNT! Azaz öt perc késés már ugyanúgy 2500 font, mint edzésről késni.
 4. Lekésni az edzés kezdését: 20 000 font, nem jelenteni időben a sérülést: 10 000 font. Ezek azért elég kemény tételek, forintosítva 9,2, illetve 4,6 millió. Egy Premier League kiesőjelöltről beszélünk. Persze Lampard nem akar kiesni, ezért hát a szigor.

A nagy kérdés éppen ez: mennyire működik ez a módszer? Lampard Evertonja egyelőre továbbra is kieső helyen áll, ellenben az FA-kupában eljutott a negyeddöntőig, ahová pl. a Manchester United, az Arsenal vagy a Tottenham nem. De akad a közelmúltból erre még egy (jó) példa.

Személyre szabott szabályok

Xavit novemberben nevezték ki az addigra teljesen szétesett Barcelona élére, a helyzet pedig tökéletesen indokolta egy szigorú házirend bevezetését. A(z akor még) 41 éves Xavi az általános szabályok mellett személyre szólókat is hozott, megtiltotta például egykori csapattársa, Gerard Pique szezon közbeni privát utazgatásait. Tényleg, 35 évesen már ne cikázzon ide-oda az ember!

Xavi a Napoli elleni EL-meccsen, Francesco Pecoraro/Getty Images

Xavi törvényeihez képest Lampard listája majdhogynem hevenyészettnek tűnik: a katalán legenda nemcsak az edzést, de az ahhoz kapcsolódó dolgokat is szabályozta. És nem csak a játékosoknak.

 • A stábnak az edzés kezdete előtt két órával kell érkeznie, hogy a játékosoknak megfelelően előkészíthessen mindent.
 • Közösen ebédelnek, természetesen a menüt a klub táplálkozási szakértői állítják össze.
 • Luis Enrique 2017-es távozása óta nem voltak büntetések a klubnál – Xavi visszaállította ezt az intézményt.
 • Súlyosabb büntetés a visszaesőknek. Xavi 100 euró (38 ezer forint) büntetést ró ki az edzésről későkre, de aki újra késik, dupla ennyit fizet. Aztán megint duplát. Aztán megint.
 • Időben lefeküdni. Xavi itt figyelembe vette a helyi kulturális szokásokat: a korai fekvés egészen pontosan azt jelenti, hogy a meccs előtti utolsó két napon éjfél előtt ágyban kell lenni.
 • Tilosak a veszélyes hobbik (szörfözés, motorozás), az ilyesmi kirívó szerződésszegésnek számít.

Nos, Xavi Barcája még így sem könnyen, de összeszedte magát. A csikorgó gépezet úgy tűnik, lassan bejáratódik, a csapat az utolsó három tétmeccse mindegyikén négy gólt lőtt (és persze rendre nyert is), az EL-ben simán kiejtette a Napolit, a bajnokságban már BL-indulást érő helyen áll, és lelkesen tervezik a nyári igazolásokat.

Legendás büntetések

Bár a szigorú házirend még most sem teljesen általános – elvégre a milliókat kereső játékosok pályán belüli és kívüli kötelességeit eleve szabályozza a szerződésük –, kritikus helyzetben összekaphatnak egy-egy csapatot. Mindenre pedig amúgy sem lehet felkészülni, a múltban a klasszikus vétkek – mint a késés vagy a dohányzás – mellett láttunk egy-két hajmeresztő esetet:

 • Eric Cantona 20 ezer font bírságot kapott a legendás kung-fu rúgásáért, melyet a Crystal Palace-szurkoló Matthew Simmons kárára követett el 1995-ben.
 • Paolo Di Canio ennek a felét, miután fellökte Paul Alcock játékvezetőt 1998-ban.
 • Ryan Babelt büntették meg először a közösségi média (nem megfelelő) használatáért, miután Manchester United mezbe photoshoppolta Howard Webb játékvezetőt...
 • ...de mi ez ahhoz képest, hogy Ashley Cole kitweetelte, hogy az FA „egy kupac sz...”? Mindenesetre 90 ezer fontjába került ez a beszólás.
 • Ma már alapvetőnek számít a rasszista beszólások büntetése, amiről többek között John Terry vagy Luis Suárez tudna mesélni.
 • Végül Roy Keane az önéletrajzi könyve után kapott súlyos, 150 ezer fontos büntetést, mivel a könyvben kijelentette, hogy szándékosan (bosszúból) okozott súlyos sérülést Alfie Haalandnak.

Ez is érdekelhet:

Frank Lampard visszatér a Premier League-be

A Chelsea után most Liverpoolban fog edzősködni Frank Lampard.

Guardiola szerint nem a Manchester City a világ legjobb csapata

Untatja Guardiolát, ha arról kérdezik, melyik a világ legjobb klubja, de azért válaszolt a kérdésre.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában