Eliud Kipchoge minden idők legnagyobb maratonfutója, most viszont olyasmire készül, ami valószínűleg karrierje legnagyobb kihívása lesz. Nem is kihívása, inkább kihívássorozata, amelynek az első állomása a legendás Boston Marathon. A kenyai ugyanis nem csupán nyerni akar, rámegy a pályacsúcsra is.

Eliud Kipchoge maratonfutásban elért eredményei páratlanok. Rióban és Tokióban is olimpiai aranyérmet szerzett, ő lett az első ember, aki 2 órán belül teljesítette a maratont, és ő tartja 2 óra 1 perc és 9 másodperccel a hivatalos – versenykörülmények között elért – világrekordot is. A hat nagy maraton közül Berlinben, Tokióban, Londonban és Chicagóban is nyert már. A maratoni táv nem az a versenyszám, ahol korábban ilyen szintű dominanciát láthattunk, a kenyai azonban olyan szinten kiemelkedett a mezőnyből az elmúlt években, hogy gyakorlatilag verhetetlennek tűnt és tűnik.

Közelít a kétórás álomhatárhoz a maratonfutás világcsúcsa

Fél percet javított a maratonfutás világrekordján Berlinben a kenyai Eliud Kipchoge.

Most azonban jön karrierje talán legnagyobb kihívása, ami pontosabban nem is egy kihívás, hanem egy kihívássorozat.

A célja ugyanis az, hogy karrierje végéig megnyerje a világ hat nagy maratonját, és minden pályán ő tartsa a pályacsúcsot is. Az előbbi sem sikerült senkinek, nemhogy az utóbbi.

A hat nagy maraton

Világszerte évente több száz hivatalos maratont rendeznek, de csak hat nagy (major) maraton van a naptárban: Bostonban, Chicagóban, New Yorkban, Berlinben, Londonban és Tokióban. Aki teljesíti mind a hat versenyt, az külön érmet kap. Korábban egyetlen versenyzőnek sem sikerült megnyernie mind a hat állomást.

Kipchoge a hat helyszín közül négyen már nyert, Berlinben, Londonban és Tokióban övé a pályacsúcs is, vagyis valahol célja felénél jár most. Chicago a kakukktojás, 2014-ben nyert, de nem az övé a pályacsúcs.

„Nem csak az a célom, hogy mind a hat versenyt teljesítsem, meg is akarom nyerni. Ez már két cél. Ehhez még hozzájön, hogy mind a hat pályán az enyém legyen a pályarekord”

– mondta egy interjúban.

Ez pedig még Kipchoge mércéjével is óriási kihívás, talán karrierje legnagyobbja.

Rio és Tokió olimpiai bajnoka

Április 17-én karrierje során először indul a kenyai futó a Boston Marathonon. A bostoni verseny a világ legrégebbi éves szinten megrendezett maratonja, és a tradíciók mellett több szempontból is igazán különleges és óriási presztízsű verseny.

Bostonban nem ritka, hogy teljesen extrém körülmények között rendezik meg a maratont, elég a 2018-as évre gondolni, amikor Kavaucsi Juki óriási meglepetésre nyert egy végig esős, helyenként viharos versenyen.

A körülmények mellett a pálya is különleges. A verseny első fele lejtős, utána azonban dombos, vagyis teljesen mások a körülmények, mint például a szinte teljesen sík berlini pályán – ahol a kenyai a világcsúcsot futotta.

„Boston és Berlin két teljesen más verseny. Berlin lapos, Boston azonban dombos, rengeteg türelemre van szükség a verseny alatt”

– mondta Kipchoge, aki a mostani versenyre a kenyai hegyekben készült.

Nyerni sem könnyű tehát Bostonban, a pályacsúcs azonban még nehezebb ügynek tűnik – egy friss kutatás szerint a hat nagy versenypálya közül ez a leglassabb.

A jelenlegi rekordot a szintén kenyai Geoffrey Mutai tartja 2011-ből 2:03:02-vel. Ennél gyorsabban négyszer futott karrierje során Kipchoge, a világcsúcsa majdnem két perccel jobb, ennek ellenére a pályacsúcs megdöntése borzasztó nehéz feladatnak tűnik. Egyrészt, ha nem lesznek megfelelőek az időjárási körülmények, akkor esélytelen a rekord még minden idők legnagyobb maratonfutójának is, másrészt Mutai pályacsúcsánál szinte minden klappolt. Bostonban nem engedélyezettek az iramfutók, így a rekordhoz az kell, hogy valaki vagy valakik már az elejétől kezdve komoly tempót diktáljanak. Mutai esetében ez megvolt, és ehhez hozzájött még az is, hogy egy szoros, végig kiélezett versenyben nyert, vagyis nem kellett egyedül futnia.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy Kipchoge elsősorban nyerni akar, és az idei bostoni mezőny erős. Hat olyan induló van, akinek 2 óra 5 percnél jobb az egyéni csúcsa. A rajtvonalnál ott lesz a címvédő Evans Chebet is, aki 2020-ban Valenciában 2 óra 3 perc alatt teljesítette a versenyt. A 34 éves kenyai tavaly 2:06:51-es idővel nyert, a Boston mellett pedig a New York City Marathonon is ő győzött 2022-ben. Egy másik nagynév a 2021-es győztes Benson Kipruto, akinek az egyéni csúcsa csak 2:04:24, de az USA-ban Boston mellett Chicagóban is nyert korábban. A kenyaiak mellett indul a korábbi kétszeres győztes (2013 és 2015) etióp Lelisa Desisa is, aki a két győzelme mellett kétszer volt második Bostonban, vagyis nagyon jól ismeri a pályát, és neki is van New York-i győzelme.

Eliud Kipchoge legutóbb 2020-ban kapott ki, akkor nyolcadik lett Londonban, karrierje során 17 maratont futott, ebből 15 alkalommal nyert, ami egészen kiemelkedő mérleg. Hétfőn tehát rajthoz áll pályafutása során először az egyik leghíresebb versenyen, a célja a győzelem mellett a pályacsúcs. Ha ez sikerül, akkor elmondhatja magáról, hogy a hat nagy maraton közül ötöt már megnyert, négy pályán pedig övé a versenycsúcs is.

Ez is érdekelhet:

A világ leghosszabb futóversenyében nem csak a közel ötezer kilométeres táv a kegyetlen

51 nap alatt kell teljesíteni, ami naponta közel 98 kilométer futást jelent.

27 év után 25 másodperccel döntötték meg a maratonfutás országos magyar csúcsát

Egészen felfoghatatlan, mit kellett futnia Szabó Nórának a rekordhoz.

(Fotó: Getty Images; via; via; via)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Balhézott, piált, majd az év meccsén az év meglepetését okozta

További cikkeink a témában