Leon Edwards felért a küzdősportok csúcsára, miután szinte teljesen esélytelenként legyőzte a legjobbnak tartott UFC-bunyóst, és megszerezte a világbajnoki övet. A Rocky becenevű világbajnoknak nem szokványos az életútja, bevándorló család gyereke, az apját lelőtték, őt pedig a küzdősportok mentették meg attól, hogy bűnözővé váljon.

A világ legjelentősebb ketrecharc-szervezetének, az UFC-nek a legutóbbi gáláján a súlycsoportoktól függetlenül jelenleg legjobb MMA-snak tartott Kamaru Usman hatodik alkalommal tette kockára a váltósúlyú övét. A nigériai Usman 19 meccses nyerőszériában volt, évek óta dominálta a UFC-t, minden komolyabb riválisát legyőzte – ezek közül több versenyzőt kétszer is.

Usman komoly favorit volt a jamaicai származású, de angol színekben versenyző Leon Edwards ellen. A két bunyós hét évvel ezelőtt már találkozott, akkor mindketten feltörekvő versenyzők voltak, az a meccs végül Usman egyértelmű győzelmével ért véget. A legtöbb szakértő és rajongó a visszavágóra is hasonló forgatókönyvet vizionált.

A bajnok a tőle megszokott módon dominált, bár az első menetet elveszítette. Az utána következő hármat azonban magabiztosan nyerte, és az utolsó menetben is ő volt fölényben. Nagyjából egy perccel a meccs vége előtt a kommentátorok arról beszéltek, Edwards számára már az egy morális győzelem, hogy kihúzza a 25 percet a világbajnok ellen. Leon Edwards azonban teljesen vert helyzetből, a semmiből előhúzott egy tökéletes ütemben elindított, tűpontos fejrúgást, és egyetlen másodperc alatt eldöntötte a meccset, megváltoztatta a saját életét. Kiütötte a világbajnokot, és megszerezte az MMA legértékesebb övét, a UFC világbajnoki címét.

A meccset követően aztán az egyébként introvertált és marketingszempontból kevésbé eladható Edwards bemutatta az egyik legérzelmesebb és legemlékezetesebb nyilatkozatot, amit a UFC-ben valaha láttunk.

„Mindenki kételkedett bennem. Mindenki azt mondta, nem tudom megcsinálni. Most nézzetek rám! Most nézzetek rám! (...) Megmondtam, hogy lehetséges. Most nézzetek rám! (...) Köszönöm a UFC-nek, hogy lehetőséget adott annak a srácnak, akinek nem volt semmije, hogy valakié váljon”

– nyilatkozta Joe Rogannek, miután kihirdették győztesnek.

Leon Edwards tehát megmászta az MMA legmagasabb csúcsát, világbajnok lett a UFC-nél.

Küzdősportokban nem ritka a filmbeillő sztori egy bunyós esetében, de Edwards története még ezt tudva is egészen lenyűgöző.

A balhés kamasz, akit az MMA mentett meg a bűnözéstől

Edwards Jamaicában született, később költözött a családjával Birminghambe egy jobb élet reményében. Az apját egy éjszakai klubban lelőtték, még ma sem tudja, mi történt pontosan. Már Jamaicában balhés srác volt, és ez azután sem változott meg, hogy Angliába költöztek. Egy interjúban azt mondta, kamaszként nem akarta otthagyni a barátait, de még így is jobb volt, mint attól tartani, hogy melyik jamaicai utcasarkon lelövik.

Bevándorlóként, nehéz anyagi körülmények között élt a családjával, és a balhék új otthonában sem kerülték el.

„Iskolásként kerültem be a bandák világába. Van néhány dolog, amit megtettem, és azóta sem vagyok rá büszke. Voltam már olyan helyzetben, amikor veszélyben volt az életem.

Azt tettük, mint a bandák általában: drogot árultunk, részt vettünk balhékban, lövöldözésekben, rablásokban, késelésekben”

– nyilatkozta a BBC-nek.

Többször letartóztatták, 17 éves volt, amikor aztán eljött a fordulópont az életében. Az édesanyja beíratta az edzőterembe, ahol küzdősportok oktatásával foglalkoztak, és bármennyire is elcsépelt, de ez a pillanat megváltoztatta a balhés tinédzser életét.

„Arra gondoltam, hogy élveznem kellene az életet, és nem mindig a hátam mögé nézni, hogy éppen ki akar leszúrni. 17 éves koromtól kezdve minden energiámat az edzésbe fektettem, és azóta soha nem néztem vissza.”

Egy évvel később bemutatkozott az amatőrök között, öt év elteltével pedig leigazolta a világ legnagyobb MMA-szervezete, a UFC.

A bunyós, aki nyert, de mégis elmaradt az áttörés

A Rocky becenevű Edwards rögtön az első meccsén kikapott a UFC-ben, majd a negyediken ismét alulmaradt, a már említett Kamaru Usman ellen. Ezt követően azonban egy hét éven át tartó, tíz meccses veretlenségi sorozat következett. Nem tudták legyőzni, mégis rengeteget kellett várnia arra, hogy világbajnoki címért küzdhessen.

A UFC-ben legalább annyira fontos egy bunyós marketingértéke, mint a teljesítménye. Conor McGregor az elmúlt közel hat évben egyetlen meccset nyert meg, mégis még mindig ő a legnagyobb sztár, és gyakorlatilag bármikor megkaphatja az esélyt az újabb világbajnoki meccsre. Az ír a legékesebb példa, de lehetne tovább folytatni a sort, ami azt bizonyítja, hogy Dana White nem az alapján osztja a vb-meccseket, hogy éppen ki hányszor hagyja el győztesen a ketrecet.

Leon Edwardsnak részben emiatt is kellett éveket várnia a saját lehetőségére, részben meg azért, mert peches volt. A 30 éves bunyós még az angol piacon sem volt igazán eladható (eddig), sokáig egyszerűen nem volt eléggé nagy név ahhoz, hogy a legnagyobb nevek ellen bunyózzon. Majd amikor megkaphatta volna az esélyt, akkor közbeszólt a koronavírus vagy a sérülések. Zsinórban négy meccsét kellett elhalasztani, tavaly márciusban majdnem kétéves kihagyás után tért vissza, dominált a Belal Muhammad elleni meccsen, de egy általa elkövetett vétlen szembenyúlás miatt félbe kellett szakítani a meccset.

Nem sokkal később az egyik legnagyobb sztár, Nate Diaz ellen léphetett volna ketrecbe, de ismét halasztani kellett a meccset, majd végre összejött a bunyó. Edwards nagyjából 24 percen keresztül dominált, sima pontozással nyert, de a vége előtt nem sokkal majdnem kiütötte őt Diaz, így ugyan nyert, de elmaradt az igazán markáns teljesítmény tőle.

Ezt követően a szintén óriási sztár Jorge Masvidal ellen léphetett volna ketrecbe, de végül az a bunyó is elmaradt, pedig Edwards szempontjából nagyon fontos mérföldkő lehetett volna. Kettejüknek is megvolt a sztorija, 2019-ben Masvidal egy UFC-gála után a színfalak mögött megtámadta az angolt. Az esetről készült videó többmilliós megtekintést generált, de ez sem az a sztori volt, amelyből bármilyen tekintetben is győztesen jött ki Edwards.

Miközben úgy tűnt, hogy semmi nem jön össze neki, addig Kamaru Usman sorra nyerte a meccseit, többször magabiztosan megvédte a világbajnoki övét. Edwards szerencséje az volt, hogy Usmannak elfogytak az ellenfelei, így végre ő is megkapta az esélyt, hogy a világbajnoki címért bunyózhasson. Amit már évekkel korábban megérdemelt volna, hiszen a ketrecben senki nem tudta legyőzni 2015 óta.

Innen pedig már ismert a sztori. Rocky-filmbe illő előzmények után, szinte teljesen esélytelenül lépett a ketrecbe, majd a meccs is úgy alakult, ahogy a nagy többség várta. Egészen az utolsó fejrúgásig, amivel Leon Edwards az egész karrierjét és az életét is megváltoztatta.

A KO után nem sokkal felkerült a Twitterre egy – a Rocky filmzenéjére összevágott – videó arról, ahogy a menetek között Edwards edzői próbálnak lelket önteni az angol bunyósba, valahogy elérni azt, hogy végre kezdeményezzen, többet támadjon. A végén pedig jött a már említett KO. Hidegrázós felvétel:


Leon Edwards a második angol Michael Bisping után, aki világbajnok lett a UFC-ben. Eddig igazán ismert még Angliában sem volt, de a hétvégi teljesítménye után egycsapásra az MMA jelenlegi legfelkapottabb figurája lett. Igazi szupersztár valószínűleg a személyisége miatt nem lesz, de épp ezért nagyon szerethető a története. Egy átlagos srác, aki kerüli a médiafigyelmet, akit sokáig mindenki leírt, de most felért a csúcsra. Olyan sztori ez, amivel könnyű azonosulni, és egycsapásra rengeteg új Edwards-rajongó lett világszerte. Bajnokként pedig a lehetőségek terén is szintet lépett, a hírek szerint az első címvédése Angliában lesz, valószínűleg Kamaru Usman ellen, és az sem kizárt, hogy a Wembley stadion lesz a helyszín.

Ez is érdekelhet:

Hogyan lett UFC-bajnok a fociultrából egy 400 éves könyvnek köszönhetően?

Jiří Procházka néhány héttel ezelőtt a UFC félnehézsúlyú világbajnoka lett. A csehek első UFC bajnoka a semmi közepén egy erdőben él, fő motivációja, hogy a lehető legjobb harcművész váljon belőle, ennek érdekében pedig minden zajt megpróbál kizárni. Fiatalkorában egy teljesen más életet élt, balhézott, futballultra volt, de egy közel 400 éves könyv megváltoztatta az életét.

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Elaludt az Eb-meccsen, majd hajnal négykor a tök üres stadionban ébredt egy szurkoló

A maszkot nem, a műtétet egyelőre megúszta az orrát törő Mbappé

További cikkeink a témában