Jiří Procházka néhány héttel ezelőtt a UFC félnehézsúlyú világbajnoka lett. A csehek első UFC bajnoka a semmi közepén egy erdőben él, fő motivációja, hogy a lehető legjobb harcművész váljon belőle, ennek érdekében pedig minden zajt megpróbál kizárni. Fiatalkorában egy teljesen más életet élt, balhézott, futballultra volt, de egy közel 400 éves könyv megváltoztatta az életét.

Az előző számozott UFC-gála főmeccsén a félnehézsúlyú világbajnok Glover Teixeira első alkalommal készült megvédeni a világbajnoki címét, az ellenfele a cseh Jiří Procházka volt. A UFC a világ első számú MMA-szervezete, bekerülni sem egyszerű, a világbajnoki címért pedig értelemszerűen csak a legjobbak küzdhetnek meg. Általában egy bunyósnak több évre, sok meccsre van szüksége ahhoz, hogy a világbajnoki övért bunyózhasson. Procházka esetében nem ez történt. Az első két UFC-meccsén kiütéssel nyert – két a súlycsoport elitjébe tartozó versenyző ellen – a harmadik meccsén pedig már megkapta a lehetőséget, hogy megmássza az MMA Everestjét.

A Teixeira–Procházka az év egyik legjobb bunyója volt. Mindkettőjüknek voltak jó pillanatai, fordulatos volt az első négy menet, de a bajnok állt jobban. Az utolsó menetben sem változott a helyzet, egészen az utolsó percig, amikor a földharc során Procházka egy fojtással feladásra kényszerítette Teixeirát. A brazilt a UFC-ben korábban senki sem kopogtatta, míg a kiütéseiről ismert cseh (29 KO-ja van) tőle szokatlan módon – karrierje során mindössze harmadszor – egy fojtással nyert meccset.

Az év egyik legizgalmasabb meccse után lett UFC-bajnok a csehek ketrecharcosa

Jirí Procházka a UFC történetének első cseh világbajnoka lett.

Jiří Procházka a harmadik UFC-meccsén megszerezte az MMA legfontosabb övét, a UFC világbajnoki címét. Később azt nyilatkozta, a teljesítménye szerinte pocsék volt, de ezt persze kompenzálja az, hogy világbajnok lett. A brnói bunyóst hazaérkezése után több ezer szurkoló várta, valóságos hősként fogadták az ellenfeleivel szemben mindig sportszerű, tiszteletteljes sportolót. Aki többször kihangsúlyozta, hogy a célja az, hogy minél komplettebb, jobb harcművésszé váljon.

Karrierje legfontosabb pillanata, fojtással legyőzi Glover Teixeirát

Ez azonban nem mindig volt így. Nem sok hiányzott ahhoz, hogy a kiváló adottságokkal rendelkező tehetség fiatalon letérjen a számára jó útról. A cseh futballbajnokság első osztályában szereplő FC Zbrojovka Brno szurkolója, mi több ultrája volt. Ehhez hozzájött még az, hogy már fiatalkora óta kapcsolata volt a küzdősportokkal, ezek eredményeként pedig volt néhány balhés pillanata. Utcai bunyókban vett részt, klubokban verekedett, a haverja motorjának tankjából vodkát ivott. Később azt nyilatkozta, túlságosan sok energiája volt, és végül a küzdősportok mentették meg.

Közben beindult az MMA-karrierje, nyert néhány meccset, de a partikkal, balhékkal teli életmódja miatt félő volt, hogy elkallódik. A fordulópont 2013-ban jött, miután karrierje során másodszor kikapott, fojtással az orosz Edilovtól.

Az akkor mindössze 21 éves srác ekkor kapta meg edzőjétől, Jaroslav Hovezaktól Az öt elem könyve című könyvet.

Mijamito Muszasi 1645-ben írt könyve a japán kardvívás ősi művészetéről, a kendzsucuról és általánosan a harcművészetekről szól. Az öt elem könyve túlmutat a harcművészeteken, az üzleti világban is népszerű, sokak szerint a műből sokat lehet tanulni a konfliktusokról és az előnyszerzésről az élet különböző területein.

A spirituális személyiségű Procházka életét elmondása szerint ez a könyv változtatta meg.

„Az egyik edzés előtt kaptam a könyvet az edzőmtől. Fontos pillanat volt, mert szabályokat hozott az életembe”

– emlékezett vissza.

Procházka karrierje kezdetén

Regényes pillanatnak tűnhet Procházka megvilágosodása, megkérdőjelezni azonban nem igazán lehet. Az Edilov elleni vereség és Az öt elem könyve elolvasása után megváltozott az élete, és ez az MMA-karrierjét is megváltoztatta. Az azt követő 24 meccséből 22-öt megnyert, mindössze egy veresége és egy döntetlenje van azóta, az elmúlt 11 meccsét idő előtt befejezte, ennek a kiváló sorozatnak a megkoronázása volt a UFC világbajnoki címe.

A most már világbajnok Procházka megpróbál az életéből minden felesleges zajt kizárni, öt éve kiköltött egy erdei házba Brnótól 30 percre, ahol nem zavarja semmi. Az edzésmódszere sem mindennapi, van egy fa, amelyen a különböző ütéseit gyakorolja, szerinte olyan nap is van, amikor 500-szor is megüti a fát, utána pedig már könnyebb a homokzsákon gyakorolnia.

„Egyedül élek egy erdei házban. A karrierem szempontjából most ez fontos. Csak gyakorolni, fejlődni akarok, tisztának maradni. Semmi kapcsolat, semmi olyan tényező, ami elvonhatja a figyelmemet. Később azonban szeretném megosztani másokkal a gondolataimat, az ideológiámat a harcművészetről”

 

– nyilatkozta 2021-ben.

Procházkát a UFC-be érkezésig globálisan leginkább csak a hardcore MMA-rajongók ismerték, a világ legnagyobb MMA-szervezeténél azonban hamar nőtt az ismertsége, a világbajnoki címe után pedig már az MMA egyik új sztárjának számít. A látványos, kiütésekkel teli stílusa miatt nem unalmasak a meccsei, és a nem mindennapi életvitele, filozófiája miatt a ketrecen kívül is érdekes a szurkolók számára. A benne rejlő komoly potenciált a UFC is felfedezte, már a második bunyóján főmeccset kapott, harmadik meccsén pedig már a világbajnoki cím is az övé lett. Viszont karrierje legnagyobb győzelme után sem ünnepelt féktelenül:

„Csehországban nagy dolog a világbajnoki címem. Most már egy ilyen kis országnak is van világbajnoka a világ első számú szervezeténél. Utána otthon az ünneplés elképesztő volt a szurkolókkal, érzelmekkel teli. Büszke vagyok arra, hogy Csehországot képviselhetem.(…) Az ünneplést nem vittem túlzásba, csak a hozzám legközelebb állókkal voltam, majd az afterparty után ittam egy sört és elszívtam két szivart.”

Ez is érdekelhet:

26 évesen hajléktalan volt, ma ő a legfélelmetesebb bunyós – A Predator sztorija

Bemutatjuk az Ngannou-sztorit, amely sokak számára lehet inspiráló.

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Elaludt az Eb-meccsen, majd hajnal négykor a tök üres stadionban ébredt egy szurkoló

A maszkot nem, a műtétet egyelőre megúszta az orrát törő Mbappé

További cikkeink a témában