Nem jutott be a döntőbe 5000 méteren a címvédő magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó, nem fért bele az pár hiba az elődöntőben. Ami utána jött, az meg pláne nem.

A Krueger John-Henry, Liu Shaoang, Liu Shaolin és Nógrádi Bence alkotta négyes a negyedik helyen futott be az elődöntőben, így nem jutott be az A-döntőbe, vagyis nem védi meg az olimpia bajnoki címét a magyar csapat.

Bár itt a csapat szó nem fedi teljesen a valóságot, egy csapatnál ugyanis együtt nyernek és együtt veszítenek, bármennyire is közhelyes ez a kifejezés. Ha valaki hibázik, akkor együtt vállalják a felelősséget, és akkor is, ha az egyik tag (még) nem olyan gyors, mint a többi, amit azért előre lehetett tudni.

Tíz körrel a vége előtt az egyik kanyarban Krueger le akarta váltani Nógrádit, de nem sikerült, mint utóbb Krueger elmondta, bekiabáltak neki, hogy váltsa le a fiatalt, de vélhetően Bencéhez már nem jutott el az infó, így teljesen beragadt a váltás.

Rendkívül bosszantó, szomorú eset volt, és persze mind csalódottak voltunk, ahogy a Liu testvérek is. De a nyilatkozataik méltatlanok voltak az eddigi kiváló eredményekhez, és ahhoz, amennyire egyébként példás sportemberek.

„Igazából Bencén ment el, nem tudta tartani a tempót a többiekkel. Örülünk, hogy eljutottunk idáig, de most sajnos nem sikerült megint döntőbe kerülnünk. Pjongcsangban az volt a nagy szerencsénk, azért tudtunk jól menni Ádóval, mert Viktor meg Csabi nem maradtak le, most viszont nem ez volt a helyzet. Én jól éreztem magam, de nem tudtunk már csodát művelni. Ha ott tudtunk volna maradni, akkor beleszólhattunk volna a végébe, de ez nem sikerült”

– mondta a futam végén Liu Shaolin Sándor. Testvére, Liu Shaoang pedig az edzőket okolta az új váltótaktika miatt.

„Ebben sajnos most ennyi volt. Azt, hogy miért ezzel a taktikával álltunk föl, azt az edzői stábtól kell megkérdezni. Az én részemről mehettünk volna úgy, ahogyan eddig is, nem tudom, miért kellett változtatni.”

John-Henry Krueger simán csak rémesen csalódott volt, ő nem hibáztatott senkit:

„Nem találok szavakat. Vissza kell néznem a futamot. Elöl akartunk menni, de az elején hátra kerültünk, és az mindent felborított, elbizonytalanodtunk. Futam közben kaptam egy edzői utasítást, hogy változtassunk a váltás sorrendjén, itt félreértés történt, nem volt megfelelő a kommunikáció. Huszonegy éve korcsolyázom versenyszerűen, ez a legszörnyűbb napom ez idő alatt. Nagyon sajnálom, azért jöttem Magyarországra, hogy olimpiai bajnok legyek.”

Bánhidi Ákos szövetségi kapitányt is megkérdezték az elrontott elődöntő után, és sajnos ő is hangsúlyozta, hogy Nógrádi Bence nem hozta a várt teljesítményt.

„Először is szeretnék elnézést kérni a szurkolóktól, nem tudtunk úgy teljesíteni ebben az elődöntőben, ahogy elvárták. Nagyon erősen kezdtünk az olimpián, a vegyes váltó bronzérme után Sanyi ezer méteren győzött, és bár kizárták, ugyanúgy mindent kiadott magából. Rengeteg energiát felemésztett az első néhány nap, ezért a váltóval próbáltunk kicsit taktikázni, a fő cél az volt, hogy Sanyi a hajrában a lehető legerősebb legyen. Ehhez a többieknek többet kellett vállalniuk.

Bencénél ez csúnyán visszaütött. Nem gondoltuk, hogy ennyire bele fog sülni, de belesült.

A legjobb tudásunk szerint raktuk össze, és ha másképpen keverjük a kártyáinkat, akkor is hasonló problémánk lett volna, mint így.”

Talán nemcsak a fiatal koris sült ebbe bele, hanem az is, aki ilyet mond a tanítványára, vagy aki úgy keveri a kártyákat futam közben, hogy a sajátjai sem értik. Meg az, aki a gyengébb, fiatalabb csapattársra mutogat.

„Ha ez sárga volt Sanyinál, akkor a kínait is ki kellett volna zárni”

Az utánpótlás-válogatott vezetőedzőjét, Szabó Krisztiánt kérdeztük Liu Shaolin Sándor kizárásáról.

Liu Shaolin Sándor megnyerte az olimpiát 1000 méteren, majd kizárták

Óriási versenyben, három kínait megelőzve elsőként haladt át a célvonalon Liu Shaolin Sándor, de végül sajnos kizárták. Liu Shaoang bronzérmes lett, megvan a magyar csapat második érme a pekingi téli olimpián.

(Fotó: Fred Lee/Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Ronaldót megint Messivel hergelték, furcsa, ágyéktáji mutogatással reagált

Szoboszlai Aranylabdát fog nyerni – állítja a Football Manager

További cikkeink a témában
Új sorozat a Playeren: Akarok egy kutyát! Kattints az első részért!
Hirdetés