Legutóbb 2007-ben adtak át olyan Aranylabdát, amit nem a két klasszis vehetett át. Tizenegy év uralkodás után most egy horváthoz került.

Bár félúton még kanyarban sem volt C. Ronaldo, végül – ahogy arra számítottunk is – úgy alakultak a számok, hogy odaért a dobogóra. De csak a második helyre, mert

2018-ban Luka Modric kapta az Aranylabdát.

A harmadik helyezett a világbajnok és Európa-liga-győztes Antoine Griezmann lett.

Modric Bajnokok Ligáját nyert és vb-döntőt játszott a horvát válogatottal, őt választották meg a világbajnokság legjobbjának. Később az UEFA és a FIFA Év játékosa díjat is ő kapta, így tulajdonképpen nem annyira meglepő, hogy végül az Aranylabdát is neki adták. Ő az első horvát labdarúgó, aki megkapta a legmagasabb elismerést.

la chaine L'Équipe on Twitter

La première réaction du Ballon d'Or France Football 2018, Luka Modric #ballondor https://t.co/bjJGR2lh2D https://t.co/muAayhMq55

Modric a vb-döntőig pazar évet futott, a torna óta viszont magához képest meglehetősen gyengén játszik, az ősszel nem tud meghatározó lenni a Realban. Ennek ellenére összességében tényleg nagyszerű éve volt.

A 2018-as Aranylabda végeredménye:

  • Luka Modric 753 pont
  • Cristiano Ronaldo 478 pont
  • Antoine Griezmann 414 pont

Ronaldo is BL-t nyert, mint Modric, és ő lett a sorozat gólkirálya, a bajnokságban harmadik helyen végeztek a Reallal, Portugáliával a nyolcaddöntőben kiesett a vb-n. Griezmann volt a legeredményesebb ebben az évben, ő a vb mellett behúzott egy Európa-ligát és az európai Szuperkupát is. A vb-n ezüstlabdás lett.

Érdekes, hogy a világbajnok franciáktól csak ő tudott bekerülni a háromba, a BL-t és vb is nyerő Raphaël Varane, vagy a vb legjobb fiatalja, Kylian Mbappé nem.

Akárcsak Lionel Messi, ő csak az ötödik helyen végzett. Vicente del Bosque, a Real Madrid történetének egyik legsikeresebb edzője, világ- és Európa-bajnok korábbi szövetségi kapitány erre csak ennyit mondott: „Szerintem a díj nem ér semmit, ha nem ő vezeti a világ legjobb játékosait. Kissé furcsa, hogy finoman fogalmazzak.” Messi az öt Aranylabdája ellenére alulértékelt a Guardian szakírója szerint.

A gálán egyébként sem őt, sem Ronaldót, sem pedig Neymart nem láttuk, de a FIFA már dolgozik azon, hogy jogi úton kötelezze őket a megjelenésre.

A legjobb U21-es játékosnak járó Raymond Kopa-díjat Kylian Mbappé nyerte meg.

A norvég Ada Hegerberg kapta az első női Aranylabdát.

A korábbi Aranylabda-győztesek:

Goal on Twitter

It's #BallondOr day! 🏆 Plain and simple: who do you think should win? 👇

Griezmann már előre csalódott volt:

És ezt olvastad már?
16 éve, hogy Kobe Bryant még Jordant is lepipálta