Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A magyar labdarúgó-válogatott 2016-ban az Európa-bajnokságon is járt, sőt első helyen továbbjutott a csoportjából, ám akkora eredmény akkor sem ért el, mint vasárnap este Horvátország ellen.

A világ második legjobb csapatát győzte le a magyar válogatott, hiszen a horvátok vb-döntőt játszottak, és veszítettek el 2018-ban. Ilyen magasan jegyzett, és ilyen kvalitású csapatot a FIFA-világranglista (1992) bevezetése óta nem kapott el a válogatott tétmeccsen, vagyis nevezhetjük történelminek ezt a sikert. Bizony, ez a magyar foci elmúlt évtizedeinek legnagyobb eredménye volt.

(Fotó: MLSZ)

Viszont kicsúszottnak aligha nevezhetjük, a Rossi-éra alatt nagyjából így játszik a nemzeti csapat, több-kevesebb sikerrel.

De mégis hogyan sikerülhetett ez az eredmény egy szlovákiai vereség után?

Erre a legautentikusabb, leghitelesebb személy válaszolt már rögtön a meccs után: Marco Rossi. Az olasz szakember kimondta:

És nagyjából valóban ennyi kellett, de azért nézzük meg ezeket részletesebben is.

Szív

A magyar válogatottnak egy mérsékelten rosszul sikerült trnavai meccs után három nappal a világ egyik legjobb csapata ellen kellett javítani. Mi több, bravúrt elérni, hiszen az ott elveszített pontot, pontokat most kellett kompenzálni. A csapat, ahogy Szalai is mondta, remekül reagált az akkori kritikára, és fejben, mentálisan és szívben ritka erősen ment neki a horvátok elleni meccsnek. Ez komoly tartásról árulkodik.

Az meg, hogy valóban vérben forgó szemekkel, halálra hajtották magukat a játékosok, tökéletesen lehetett látni a lelátóról. Elképesztően sokat melózott mindenki, de ki kell emelni Szalait, akinek 22 párharca volt, minden felívelés hozzá ment, minden támadás átfolyt rajta. És a védekezés is nála indult.

Nálunk Szalai Ádám volt a meccs embere, rengeteget melózott és gólt is szerzett. (Fotó: MLSZ)

Szerencse

Itt arra gondolt a kapitány, hogy ez a horvát válogatott árnyéka annak az együttesnek, amely Oroszországban a vb-aranyért játszott. Formán kívül, alulmotiváltan játszottak, és akadt néhány fontos hiányzó is, főleg a védelemben (Strinic, Pivaric).

Ezen kívül arra gondolt még Rossi, hogy Szlovákiában is alakulhatott volna a meccs, elvégre nem focizott le minket a hazai csapat, ott is pattanhatott volna be a labda, ahogy most a két gólunknál. Apróságokon múlott a siker és a vereség.

„Baj, hogy mindig a végeredményből indulunk ki, a játékot nem vizsgáljuk. Háromszor néztem újra azt a meccset, nem volt szerencsénk. Ma viszont Fortuna mellénk szegődött, ez volt a különbség.”

(Fotó: MLSZ)

Komoly csapatjáték, taktika

Nem kérdés, hogy ez a torta legnagyobb szelete. Rossi durván lemeccselte Dalicot, a magyar kapitány tökéletesen kielemezte a horvátok gyengeségeit, és kihúzta a méregfogait is. Na meg persze élesre állította a kissé megtépázott önbizalmakat.

  • Ezúttal is a középpályára és annak védekezésre tette a fókuszt Rossi

Azonban a szlovákok elleni meccshez képest, ahol szintén a pálya közepét akarta uralni, most sikerült is végrehajtani a játékosoknak a kapitány taktikáját. Ez roppant fontos volt, elvégre a világ egyik legjobb középpályáját kellett féken tartani: Modricot, Rakiticet és Brozovicot.

Ehhez persze kellettek a személyi cserék is: Kleinheislernek sokszor gőze sem volt, hol kellene állnia, kit kellene fogni, milyen területet kellene védenie. A helyére Pátkait tette Rossi, aki jóval tapasztaltabb és futballokosabb is, jól is játszott a Vidi játékosa a 8-as pozícióban. Nagy Ádámmal együtt nagyot melóztak.

Kalmár helyett pedig Szoboszlai kezdett, a Salzburg tinije sokkal hasznosabb volt a 4-4-2-es védekezésben, amíg Szalai támadta a középhátvédeket, ő zavarta a védelembe visszalépő hatos pozícióban játszó horvátot. Ez Kalmárnak akkor sem ment, amikor beállt a meccs utolsó húsz percére, Rossi nem egyszer ordított vele, hogy mit kellene tennie, kit kellene támadnia.

Szoboszlai megoldotta a rá bízott feladatokat. (Fotó: MLSZ)

  • A letámadás

Ez egy kockázatos, de nagyon fontos elem volt. Olykor tökig feltolt védelemmel mentünk nekik a horvátoknak, öten támadták le a védelmüket, így képtelenek voltak gyorsan megjátszani a veszélyes támadóikat. A Rakitic, Modric, Brozovic trió egyik tagjának mindig vissza kellett lépnie a hátvédsorba, de volt olyan is, amikor kettőnek. Az egyik így nem tudott a szervezni, a másikat pedig szinte mindig ketten nyomorgatták eggyel feljebb. Mivel emellett a Lovren, Vida duó messze nem a legjobb lábbal, és lassúak is, ezzel Szalaiék teljesen megfojtották a horvát építkezést.

  • A védekezés

Visszaállította a négyvédős rendszer Rossi, mert bár szerinte ezek csak számok, a filozófia a lényeg, azért jóval stabilabb volt így a csapat. A miértre is ő adott választ:

A szlovák meccs után egy olyan edzés volt, ahol mindenki jelen volt, ennyi idő alatt ezeket nem lehet készségszintre hozni.

  • Rájátszott a horvátok gyengéjére: a baloldali védekezésre

A két legjobb horvát balbekk hiányzott, akik pedig itt volna a Fradi-pályán, egészen más szintet képviseltek. És ezt tűpontosan látta Rossi is. Rájuk küldte a Lovrencsics, Dzsudzsák párost, akik szétfutották Barasicot, és Szalai is erre a szélre húzódott ki rendre, hogy létszámfölény legyen, valamint, hogy kicibálja középről Vidát. Onnan is jött az egyenlítő gólunk.

De már előtte is többször belőtte Lovrencsics Barasic és Vida mögé a labdákat. Tisztán látszott a terv. Azt már csak halkan teszem hozzá, hogy a megsérülő Barasic helyett beálló Leovac felett, mellett lőtte a győztes gólt Pátkai.

A végén is idézzük Rossit: „Ez a győzelem csak akkor ér valamit, ha Azerbajdzsán ellen három pontot szerzünk. Az edzések során a hozzáálláson lehet a legtöbbet változtatni. Ebben kell még rengeteget fejlődnünk. Most az első perctől roppant pozitívak voltunk.

Semmi kétség, ha ugyanilyen szívvel, motivációval és fegyelemmel játszunk júniusban is, akkor jönnek a pontok.

A következő meccs:

Június 8., szombat; 18.00: Azerbajdzsán–Magyarország

(Fotó: mlsz.hu)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.