Rendszerszintű csalás történt.

A Richard McLaren vezette független vizsgálat után derült fény arra, hogy Rióban manipulálták a bokszmeccsek eredményeit. A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) csütörtöki közleménye szerint a jelentés rámutat, hogy

rendszerszinten csalták el az öt évvel ezelőtti játékokon az eredményeket, ami a mostani vezetést aggodalommal tölti el.

A szervezet egyúttal világossá tette: mindent megtesz, hogy a jövőben tiszta viszonyokat teremtsen, és McLarent nem csupán a riói események vizsgálatára kérte fel, hanem arra, hogy mostanáig valamennyi nagy világversenyt ellenőrizze a teljes átláthatóság érdekében.

McLaren professzor és csapata feltárta a riói játékok eredményeinek manipulálására használt rendszert. Eltökélt vagyok abban, hogy az ökölvívók korrekt körülmények között versenyezzenek. Ezt az eltökéltséget bizonyítja az AIBA elköteleződése amellett, hogy kiderüljön az igazság – olvasható Umar Kremljov AIBA-elnök nyilatkozata a közleményben. – Figyelmesen tanulmányoznunk kell a jelentést és lépéseket kell tennünk az igazság megvédéséért. Ami a legfontosabb, hogy olyan rendszert dolgozzunk ki, ami által a mérkőzések eredményei minden gyanú felett állnak majd.”

Az insidethegames.biz oldal azt írta, hogy több mint tíz gyanús összecsapást rendeztek Rióban.

  • A McLaren-vizsgálatban szerepelt többek között az orosz Vlagyimir Nyikityin és az ír Michael Conlan negyeddöntője, amelyet előbbi ökölvívó nyert meg 2–1-es pontozással, és lett végül bronzérmes az 56 kilogrammos súlycsoportban.
  • Szintén problémák merültek fel a francia Tony Yoka 2–1-es pontozásos győzelmével végződött, a brit Joe Joyce elleni plusz 91 kilogrammos döntőben.
  • McLaren elmondta azt is, hogy 250 ezer dollár (78 millió forint) kenőpénzt ajánlottak fel a mongol Otgondalai Dorjnyambuu és a francia Sofiane Oumiha 60 kilogrammos elődöntőjében. Ezt a csatát 3–0-s pontozással a francia ökölvívó nyerte, és lett később ezüstérmes.

A McLaren vezette cég folytatja munkáját, és nem csupán a nagy tornák eredményeit vizsgálja majd, hanem az AIBA korábbi vezető tisztségviselőinek tevékenységét is.

„Az AIBA azért bízta meg Richard McLarent, mert nincs takargatnivalónk – folytatta a szövetség élére tavaly decemberben megválasztott Kremljov. – Igyekszünk minden segítő javaslatot beépíteni a rendszerünkbe. Egyúttal jogi tanácsot fogunk kérni, hogy megtudjuk, milyen lépéseket tehetünk azok ellen, akikről bebizonyosodik, hogy a csalásban részt vettek. Az AIBA köreiben nincs helye azoknak, akik mérkőzéseket csaltak el.”

A változások jegyében az október végén kezdődő belgrádi férfi világbajnokságon résztvevő mérkőzésvezetőket, pontozókat és a technikai személyzet tagjait nagyon szigorú szempontok alapján választották ki, McLaren cége, az MGSS valamennyiük múltját és hátterét ellenőrizte.

(A fotón Vlagyimir Nyikityin és az ír Michael Conlan elcsalt negyeddöntőjének eredményhirdetése – Jonathan Newton / The Washington Post via Getty Images)

És ezt olvastad már?
„Nem igazságos, hogy Messi kapta az Aranylabdát”