Úgy érezzük, érdemes néhány gondolat erejéig visszakanyarodni a Fradi edzőcseréjéhez, Máté Csaba maradéktalanul rászolgált arra, hogy többet beszéljünk róla.

Máté Csaba július 20-án vette át a Fradi irányítását, miután akkori főnöke, Sztanyiszlav Csercseszov belebukott a KÍ Klasvík elleni BL-vereségbe. Akkor egészen konkrétan ezt írta ki a Fradi a Facebook-oldalára:

Már meg is van a Fradi „új” edzője

Ezen nem agyaltak sokat, igaz, felesleges is lett volna.

A döntés logikus volt, de az első szemmel látható hibát itt vétette a Fradi: nincs ugyanis egyértelműen odaírva, hogy „ideiglenesen”. Később szóban és minden egyéb formában megerősítette a Ferencváros, hogy Máté ideiglenesen kinevezett, és egyébként is, ő általában addig szokta a csapatot vezetni, amíg ki nem nevezik fixen a külföldi jelöltet.

Öt nappal a kinevezés után azonban a csakfoci.hu információi megerősítik azt, amit mi is gondoltunk, miszerint a FTC mégsem hoz új, külföldi vezetőedzőt, hanem Mátéval és másodedzőjével, Leandróval folytatja a szereplését. Ezt persze nem lehet a Fradi számlájára írni, elvégre ők ezt nem állították, annyit tudtunk meg, hogy Csercseszov elküldése után számolatlanul jelentkeztek a menedzserek és ajánlották be az edzőket.

Tizenegy év után fixen magyar edzője lehet a Fradinak

Mármint fixen, hosszabb távon, hiszen ideiglenesen most is magyar a tréner. Koncepció vagy logikus spórolás?

Teltek a hetek, pörögtek a meccsek, amiket nagy magabiztossággal hozott a Fradi Máté Csabával, a korábbi örökös másodedző kiráncigálta a Fradit a morális mélypontról, és adott egy jól látható fazont a játéknak.

Az eredménye meg is lett, bejuttatta a gárdát az Európa-konferencialiga csoportkörébe, a tíz meccséből kilencet megnyert, mégpedig 3,9-es rúgott gólátlaggal, a közönség pedig teljes mellszélességgel a magyar edző mellé állt. És mi lett a következmény: bejelentették Dejan Stankovicot.

Ez volt az a pont, amikor sokan értetlenül kapkodták a fejüket, hogy ezek szerint teljesen mindegy, mit csinál Máté, esélye sem volt. Lényegtelen, hogy gyorsan és hatékonyan tette sínre azt, amit Csercseszov félrevitt, hogy ismét jó volt nézni a korábban látványosan küszködő Fradit, nem maradhatott.

Beszédes volt, hogy Stankovic kinevezése után egy szó se esett Mátéról a hivatalos közleményben, és nem volt a stáblistán sem, ellentétben Leandróval.

Ez nem azt sugallta, hogy minden rendben zajlott a váltásnál. Aztán jött a Kubatov-interjú, ami minimum elhibázott volt, tele ellentmondással és némi megalázással.

Borzasztó nehéz döntés volt, és azt a beszélgetést senkinek nem kívánom, amit Máté Csabával le kellett folytatnom” – mondta az elnök, ami érthető is, Máté tíz éve a Fradi kötelékében van, és akkor kellett beszélgetni vele, amikor épp fantasztikusan játszott a csapat az irányításával.

Ám ha előre le volt zsírozva, hogy ideiglenes és a csoportkör után biztosan érkezik egy külföldi, akkor miért volt annyira borzasztó a beszélgetés? És ha Máté tudta, hogy úgysem maradhat vezetőedző, miért tűnt most el, és miért nem tudjuk még mindig, milyen szerepet szánnak neki? Mintha lenne egy adag sérelem a háttérben.

De van itt konkrétabb csúsztatás is: az állítás szerint a játékosok akkor tudták meg, hogy jön a szerb, amikor a hivatalos oldalon bejelentette a klub, ám ezzel erősen ellentmond az, hogy Stankovic maga mesélte el, hogy beszélt már pár játékossal.

Izgalmas mellékszál, hogy a szeptember 2-án igazolt francia védő, Ismaïl Aaneba kire gondolt, amikor a Fradi TV-nek arról beszélt, hogy „Régóta tartottuk a kapcsolatot Duzsánnal / Dözsánnal és Támásszal...”. Az biztos, hogy a magyar fordításnál csak Tamás (Hajnal) volt feliratozva (00:19-nél).

Az elnök állítása szerint tíz nappal a kinevezése előtt kezdtek el tárgyalni először komolyabban Stankoviccsal, amin a Fradi-drukkerek meglehetősen kiborultak:

„Ha tényleg igaz, hogy 10 (!) nappal ezelőtt kezdtek el vele tárgyalni (amit egyébként kétlek), akkor megdőlt a kényszerpálya teória, miszerint a klub még azelőtt megállapodott vele, hogy Csaba csodát csinált volna. Ha igaz, amit mond, akkor konkrétan én szégyellem magam, mert ez a külföldi, magasabb polc hablaty, egyszerűen gusztustalan ahhoz képest, amit egy magyar »alacsony polcos« szívvel lélekkel és (!) tudással letett az asztalra. Az EEE meg sutba lett dobva teljesen” – írta Bandi_SG.

És itt elérkeztünk a Kubatov-interjú legmegosztóbb részéhez, amikor az elnök elmondta, miért váltották le Mátét: mert magyar, és nincs elég magas szinten.

„Nem a magyar edzők tehetnek róla, hanem a futballmorál, amit az elmúlt negyven évben tönkretettek. Az utóbbi tíz évben ez sokat javult, de nem könnyű egy magyar edzővel együtt dolgozni. Vannak kivételek, mint Dárdai Pál vagy Lőw Zsolt, úgyhogy van fény az alagút végén. Talán hamarosan a magyar edzők is az ő szintjükre érnek. [...]

A Fradinak az kell, hogy egy komoly külföldi edzője legyen, akinek komoly ambíciói vannak. Nálunk mindig az volt, hogy a lehetőségeinknél eggyel magasabb polcon lévő edzővel dolgoztunk. Máté Csaba pont az az edző volt, aki illett a csapathoz, de minket mindig az húzott felfelé, hogy olyan edzőnk volt, aki magasabban volt jegyezve, mint a csapat.

Dárdai és Lőw tehát a két magyar, aki jó edző, noha utóbbi még sosem vezetett csapatot, ellenben kiváló másodedző, előbbi meg épp mélyrepülésben van a csapatával, amelyben összesen már négy Dárdai szerepel. Az viszont egyértelmű, hogy Mátét nem tartják elég jó edzőnek, és ezen nem változtatott az sem, hogy milyen gyorsan rendezte a sorokat a BL-kiesés után, és milyen eredményes és látványos focit játszott a csapata.

Nincs azon a polcon. Nem külföldi. Nem elég komoly. És nem elég ambiciózus.

Ezek után a címben feltett kérdés nálam inkább egy olyan feleletválasztós, amelyre több válasz is helyes. Ebben az esetben bizony mindkettő igaz.

A Fradi-elnök elárulta, miért nem maradhatott Máté Csaba az edző

Röviden: mert magyar gyengék a magyar edzők.

(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában