Először szólaltak meg a Liu fivérek, miután bejelentették, hogy a jövőben nem magyar színekben fognak versenyezni.

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang bő egy hete döntött úgy, hogy a jövőben nem magyar színekben fognak versenyezni. A döntés után először szólalt meg a testvérpár, az nso-nak nyilatkoztak az okokról:

„Miután megtudtuk, hogy nem marad változatlan a stáb, többször leültünk tárgyalni a magyar szövetséggel, szerettük volna, ha megtartja az edzőket. Velük értük el a sikereket: ha csak az olimpiákat nézzük, elmondhatjuk, hogy Pjongcsangban szereztünk egy aranyat, négy évvel később, Pekingben pedig egy újabbat és mellé két bronzot. Ez az eredménysor tökéletesen bizonyítja, hogy sikeresek voltunk”

– mondta Shaoang, majd a testvére így folytatta:

„Többször egyeztettünk a szövetséggel, azt szerettük volna, ha nem engedi el őket, szerettük volna, ha együtt dolgozunk továbbra is, ám egyre inkább körvonalazódott, hogy nem oldódik meg a problémánk. Sőt, a szövetségnek a mai napig sincs kidolgozott szakmai terve erre az olimpiai ciklusra, nincs megoldva – vagy legalábbis nem az előző években megszokott színvonalon – a csapat irányítása, nincs szakmai alapon nyugvó hosszú távú edzésterve és versenynaptára. Fájlaljuk azt is, hogy a szövetség eltitkolta, hogy Dzse Szu Csunnal csak rövid távú szerződést kötött, olyat, amely nem tart a következő olimpiáig.

Megingott a bizalmunk a szövetségben, bizonytalanná vált a jövőnk, okkal vetődött fel bennünk, miként tudjuk így hozni az újabb sikereket, hogyan tervezzünk így Milánóig.”

Úgy fogalmaztak, hogy a sportot jelenleg minden más elé helyezik, továbbra is a világ legjobbjai akarnak lenni, de jelenleg erre Magyarországon nincs lehetőségük. Remélik, hogy az elválás problémamentes lesz, hiszen az elmúlt években sok mindent megtettek a sikerért.

Arról is beszéltek, hogy a a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség úgy döntött, hogy csak akkor engedi az országváltásukat, ha kifizetik azt a pénzt, amit az elmúlt években rájuk költött a szövetség:

„Hogy hová megyünk, még nem tudjuk, vagyis nincs olyan ország, szövetség, amelyik rendezné ezeket a költségeket.

Ahogy említettük, a bizalomvesztés és a bizonytalanság miatt döntöttük el, hogy országot váltunk – úgy határoztunk Ádóval, ha a magyar szövetség ragaszkodik a költségek megfizetéséhez, akkor mi magunk álljuk.

Még akkor is, ha nem értünk egyet vele, s ha a rövid pályás gyorskorcsolyázás nemzetközi történetében sincs példa hasonlóra”

– mondta Liu Shaolin Sándor.

A teljes interjú itt olvasható el.

Országot váltanak és nem magyar színekben versenyeznek a jövőben a Liu testvérek

Országváltást kezdeményezett Shaolin Sándor és Liu Shaoang olimpiai bajnok testvérpár.

Több száz millió forint ellenében válthatnak csak országot a Liu testvérek

Liu Shaolin Sándornak és Liu Shaoangnak vissza kell fizetnie azt az összeget, amit rájuk költött a szövetség az elmúlt időszakban.

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Kíméletlen: Haaland öt gólt vert az FA-kupában

Mbappé Emmanuel Macronnal és Nasszer al-Kelaifival találkozott

További cikkeink a témában