Az UEFA határidejét betartva Marco Rossi kihirdette 26 fős Európa-bajnoki keretét. Sajnos a szoboszlais hír igaz volt.

A sérülés miatt idén még egy mérkőzést sem játszó Leipzig-középpályás a válogatott egészségügyi stábja által végzett alapos felmérés alapján nincs megfelelő állapotban, minimális terhelés is megerőltető volt számára. Szoboszlain kívül Tóth Balázs és Spandler Csaba nem került be a végleges keretbe. Hangya Szilveszter sérülés miatt már korábban kidőlt.

„Mindannyian nagyon bíztunk abban, hogy Dominik az Eb-re játékra alkalmas állapotban lehet, hiszen nagyon fontos tagja a csapatunknak. Én magam szinte bármilyen kompromisszumra kész voltam, hogy legrosszabb esetben is legalább pár percre pályára léphessen az Európa-bajnokságon. Ugyanakkor kötelességünk kizárólag szakmailag megalapozott és felelősségteljes döntést hozni, amellyel nem veszélyeztetjük Dominik egészségét a rövidtávú célok érdekében.

Emellett szól az is, hogy ha esetleg pár percre pályára küldenénk a kontinenstornán, és ott megsérülne, akkor lehet, hogy a rendkívül fontos őszi vb-selejtezőkön nélkülöznünk kellene őt, ráadásul ezzel nagyon nehéz helyzetbe hoznánk klubcsapatát, az RB Leipziget is.”

Szoboszlai is megszólalt:

„Ha azt mondom sajnálom, az nem írja le azt a csalódottságot, amit most érzek. Az elmúlt napokban az egészségügyi stábbal közösen mindent megtettünk annak érdekében, hogy a szűk keretnek is tagja lehessek.

Ugyanakkor bármennyire is nehéz ezt megélni, ez volt az egyetlen felelősségteljes döntés. Jelenleg az a legfontosabb, hogy a csapat jól szerepeljen az Eb-n, én pedig mihamarabb teljesen felépüljek, és szeptemberben már biztosan számíthasson rám a szövetségi kapitány 

– mondta Szoboszlai.

Elmondta Rossi azt is, hogy nehéz feladat volt eldönteni, kik kerüljenek be az Eb-keretbe, hiszen kivétel nélkül mindenki nagyon keményen dolgozott azokon az edzéseken, amelyeken részt vett.

„Szeretném megköszönni Balázsnak és Csabának is a kitűnő munkát, a profi hozzáállásukat, biztos vagyok benne, hogy fogunk még találkozni velük a magyar válogatottban. A csapatrészek között szerettünk volna egyensúlyt tartani, hogy mindegyikben nagyjából ugyanannyi opciónk legyen, és elsőbbséget élveztek azok, akik több poszton is bevethetők” – fogalmazott a szövetségi kapitány.

Három újoncot avathatunk a következő mérkőzéseken, Schön Szabolcs, Hahn János és Bolla Bendegúz első alkalommal léphet pályára a felnőtt nemzeti csapatban.

„Schön bal lábas, akár a védelemben és a középpályán is tud játszani, ezért alternatívát jelenthet több poszton. Hahn nagyszerűen érzi a labdát, kiváló góllövő, az edzéseken is remek formát mutatott. Örömmel látom, hogy hamar alkalmazkodott a követelményekhez, és a csapat is gyorsan befogadta.”

(Fotó, forrás: MLSZ)

És ezt olvastad már?
Négyet rúgott a Fradi az ír bajnoknak