James Rodríguez szűk évtizeddel ezelőtt a világbajnokság gólkirálya volt, nem sokkal később pedig már a Real Madrid játékosa. A karrierje azonban soha nem tudott kiteljesedni, folyamatosan visszalépett, most pedig már csapata sincs.

A 2014-es brazíliai foci-vb-nek a legnagyobb felfedezettje volt James Rodríguez. A fiatal tízes öt góllal gólkirály lett, megrúgta a torna legszebb gólját, és a kolumbiai válogatottat egészen a negyeddöntőig vezette.

Rodríguez Uruguay elleni gólja, amelyet a vb legszebb találatának választottak:

A világbajnokság után rögtön teljesült a fiatal játékos álma, leigazolta a Real Madrid, de senki sem gondolta, hogy karrierje legjobb periódusán már túl van az akkor még mindössze 23 éves játékos.

Pedig úgy tűnt, hogy a Madrid megtalálta a tökéletes tízest. James elképesztően tehetséges játékos volt, kiemelkedő technikával, átlagon felüli passzképességgel és a lövései folyamatos gólveszélyt jelentettek.

75 millió eurót fizetett 2014-ben a Real Madrid a Monacónak Jamesért

A Madrid sok következő potenciális szupersztár számára lett végül túlságosan nagy kabát, ezek közé tartozik James is. Akinek szinte mindene megvolt ahhoz, hogy kivételes karriert fusson be, kivéve a hozzáállása.

„A srác nem összpontosít. Ahelyett, hogy az új szezonra készülne, elment megcsináltatni a szemöldökét és a frizuráját, miközben dolgoznia kellene”

– 2019-ben nyilatkozta a kolumbiai válogatott korábbi csapatorvosa, Hector Fabio Cruz. Majd így folytatta:

„A nagy csapatok elvárják a profizmust. Ennek a srácnak azonban nem megfelelő a hozzáállása. Hónapokat hagy ki sérülés miatt, közben egyik éjszakai klubból a másikba megy. Ha viszont normálisan edzene, nem lenne sérült. Cristiano Ronaldo a 2018-as világbajnokság után egy hétre ment el nyaralni, utána viszont már 15 ember vette körül, hogy felkészüljön az új szezonra. Ő a legprofibb játékos, akit ismerek. Eközben James megsérült a vb-n, kibérelt egy privát repülőt, és elment a tengerpartra pihenni. Így nem lehet.”

Rodríguez klubkarrierje legjobb periódusait Carlo Ancelotti edzősködése alatt élte. Előbb a Real Madridnál, majd később az Evertonnál. Az olasz edző egy interjúban beszélt a kolumbiai játékos zsenialitásáról, és ebből is kiderül, komoly tehetségről van szó, akinek a meló nem erősége.

„Az első négy meccsen tudják, hányszor sprintelt? Hétszer. Több gólja és gólpassza volt ezeken a meccseken, mint sprintje. Miről beszélünk? Mit várunk el egy játékostól?

Amikor a Milan edzője voltam, leigazoltuk Ronaldót, aki 100 kilós volt. Megkérdezte tőlem, hogy mit várok el tőle, sprinteljen vagy gólt rúgjon? Ha előbbi, akkor ültessem le a padra, ha viszont a gólok kellenek, tegyem be a csapatba. Nem futott, de gólt rúgott. James esetében is így van”

– mondta Ancelotti.

James a Real Madridba soha nem tudott beilleszkedni, hosszabb ideig nem tudott megragadni a kezdőben, és ugyanez volt a helyzet később, amikor a Bayern Münchenben futballozott kölcsönben. Az Everton egyértelmű visszalépés volt a karrierjében, de sokan úgy gondolták, hogy egy olyan csapatban kibontakozhat, ahol egyértelműen ő az első számú sztár. Jól kezdett Liverpoolban, de ez sem tartott sokáig. Az evertonos időszak után Katarba igazolt, majd Görögországba. Jelenleg nincs csapata, miután április közepén az Olimpiakosz kirúgta.

Rodríguez az Evertonban

Mi az oka a mélyrepülésnek?

A Goal hosszabb cikkben foglalkozik James Rodríguez karrierjével, többek között azzal is, hogy mi az oka annak, hogy a kolumbiai játékos nem tudta befutni azt a karriert, amit elvártak tőle. Az egyik és legfontosabb ok nyilván a hozzáállása. James egy roppant tehetséges játékos, akinek azonban az a tragédiája, hogy a tehetséggel nem párosult munkamorál. A sérülésekkel sem volt szerencséje, de valamilyen szinten ez is következhet abból, hogy nem egy topfocistától elvárt profizmussal élt.

A mai futballban nagyon kevés olyan futballista van, aki felmentődik a védelmi feladatok alól. James egy olyan klasszikus tízes, aki támadásban él, képes eldönteni egy meccset egy jó passzal vagy egyéni villanással, de védekezésben többnyire mínusz egy ember. És egy ilyen típusú játékos a jelen topfocijában nagyon nehezen tud érvényesülni – főleg a kolumbiaiéhoz hasonló hozzáállással.

Azt nem állíthatjuk, hogy James Rodríguez karrierje kudarc, hiszen válogatott- és klubszinten is a csúcson futballozott, rengeteg pénzt keresett, megvalósította az álmát. Azt viszont mondhatjuk, hogy nem hozta ki a maximumot a karrierjéből, és nyugodtan használhatjuk a múlt időd, nem valószínű, hogy 31 évesen fog olyan ívet venni a pályája, amely után ismét egy igazán meghatározó csapatban bizonyíthat. Jelenleg még az is kérdés, hogy egyáltalán van-e olyan csapat, amelyik leigazolná.

Ez is érdekelhet:

Biztos, hogy van még igény Messire Barcelonában?

Hivatalosan is elkezdődött az argentin visszaszerzéséért folytatott művelet. Csakhogy a Barca egyre jobban focizik, megéri-e megbontani ezt Messi miatt?

(A cikk nagy részben a Goal írása alapján készült; fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Balhézott, piált, majd az év meccsén az év meglepetését okozta

További cikkeink a témában