Egyre kevésbé tűnik irreálisnak az, hogy Lionel Messi visszatér Barcelonába, most már hivatalosan is elkezdődött az argentin visszaszerzéséért folytatott művelet. Csakhogy a Barca egyre jobban focizik, megéri-e megbontani ezt Messi miatt? Indokolt-e sportszakmailag?

Eddig igyekeztünk nem foglalkozni a pletykákkal, miszerint Lionel Messi visszatérhet Párizsból Barcelonába, azonban most már képtelenség elhajolni ez elöl. Két napja minden fórumon ömlenek a részletek, melyek hiteles forrásból érkeznek, mi több, hivatalosból is.

Vegyük át, milyen hírek szivárognak

Kezdjük a legfontosabbal, ugyanis a sok semmitmondó félmondat után március 31-én, pénteken megszólalt végre egy hivatalos személy is. Rafa Yuste, a Barça alelnöke a saját szájával mondta ki, hogy felvették a kapcsolatot a klublegendával:

„Messi tudja, hogy nagyra értékeljük őt. Szeretném, ha visszajönne, kapcsolatban állunk vele.”

Legyen ez az origója mindennek, merthogy az összes többi infó ennek tükrében egyre kevésbé tűnik légből kapottnak. Az ilyen tweetek például:

 • „Kezd erősödni a Messi visszatérésének lehetősége.”
 • „Leo Messi távozik a PSG-től. Boldogsága Barcelonában rejlik, és mindent megtesz, hogy visszatérjen élete klubjába.”
 • „Messi most közelebb van, hogy visszatérjen Barcelonába, mint tavaly – sokkal nyitottabb a helyzet.”

 • „Messi vissza akar jönni Barcelonába. Ha lesz ajánlat, el fogja fogadni.”
 • „Xavi folyamatosan kapcsolatban áll Messivel, nagyon szeretné, ha visszatérne.”

Xavi: Messivel folyamatosan kapcsolatban vagyok

Hivatalosan is elkezdődött a Messi-saga 2.0

 • „A Barcelona terve Messi visszahozására: dolgozz csendben a klubon belül, rendezz minden kapcsolatot az összes fél között a bizalom kiépítése érdekében. A klub csak az igényeinek és lehetőségeinek megfelelő ajánlatot fog tenni: a Barcelona nem tudja majd biztosítani neki azt a fizetést, amit a PSG-nél keres, de más lehetőségeket fontolgat a bére kifizetésére, tudva, hogy Leo is megérti a helyzetet.”
 • „Mielőtt ajánlatot tenne Messinek a klub, a Barcelona belsőleg megvizsgálja a visszatérés lehetséges módjait. Laporta világos terv nélkül nem kíván sokat beszélni erről a témáról.”

Gazdaságilag mit jelentene ez a Barcelonának?

A pénzügyi fair play miatt nincs sok mozgástere a Barcelonának, a La Liga szabályai még szigorúbbak is, mint amit az UEFA követel, sőt, jelenleg semmilyen lehetősége nincs a klubnak új játékosokat szerződtetni. Még a jelenlegi keret néhány tagjának új szerződését sem tudja beregisztrálni, így például Gavi elvileg ingyen távozhatna a nyáron.

Emiatt volt teljesen irreális Messi visszatérésének lehetősége, azonban történnek elmozdulások. Egyrészt vaskos bértömeg felszabadult Gerard Piqué visszavonulásával, és közben a régi nagyok szerződését is folyamatosan módosítják: Sergi Roberto kevesebb pénzért hosszabbított, Busquets harmadannyi pénzt kapna, Jordi Albának nem akarják kifizetni az elcsúsztatott bérét, inkább eladnák.

És persze kénytelenek lesznek eladni néhány piacképest labdarúgót. A listán olyanok vannak, mint Ansu Fati, Andreas Christensen, Franck Kessié és Eric García, belőlük nagyobb összeg érkezhet a számlára, és a kölcsönben lévő játékosok értékesítéséből is jöhet pár tízmillió.

De nézzük, Messi hogyan illeszkedhet ebbe a képbe.

A Barcelona vezetésének az a terve, hogy Messinek szemtelenül alacsony alapfizetést ajánlanak, ám egy vaskosabb százalékot hozzácsapnak abból a pénzből, amit a klubhoz való visszatérése generál kereskedelmi és szponzori szinten.

Alighanem bele is menne ebbe az argentin, mert a jelek szerint minden vágya hazatérni.

Az a százalékos leosztás nem is fájna a Barcának, mivel a bevételeik megsokszorozódnának Messi jelenlétével:

 • Egészen biztosan hatalmas lenne a kereslet a Messi-mezek és mindenféle messis csecsebecsék iránt – főleg, hogy már most kijelentették, visszakapja a 10-es mezt.
 • Ugrásszerűen növekedne a szponzorok száma, minden kontinensről érkeznének – ne felejtsük, világbajnok lett, Argentínában most már hivatalosan is nemzeti hős.
 • Messi jelenléte miatt több pénz érkezne a különböző felkészülési mérkőzésekből és túrákból.
 • Teljes teltház a hazai meccseken, dőlne a pénz a meccsjegyekből is.

Még egy olyan hír is előkerült néhány órával ezelőtt, hogy a La Liga ezen a nyáron enyhítene a fair play követelményein, merthogy az egyébként eléggé Barcelona-ellenes Javier Tebas elnök megőrül Messi visszatérésének gondolatától.

Hogy illeszkedne sportszakmailag a csapatba?

A Barcelona fennakadt a Bajnokok Ligája csoportkörén, majd kiesett az Európa-ligából is, akárcsak az előző szezonban, szóval egyértelműen az utóbbi évtizedek mélypontját éli Európában. Azonban a La Ligában idén hasítanak Xaviék, a Real Madrid legyőzése után már tizenkét pont az előnyük a nagy riválissal szemben.

De nemcsak az eredményekben látszik egyre inkább Xavi munkája és a fiatalok erősödő impactje (hatás, befolyás a játékra), hanem a mutatott futballban is. Kell-e ide egy domináns, labdaigényes, védekezésben nem használható játékos? Szükség van-e még Messire?

Erre van egy rövid válasz, amit Izing és Kolumbán kolléga írt a sportrovatos csetbe:

teljesen mindegy, mi történik a Barcelonával, ha van Messi, őt tesszük fel először a mágnestáblára és minden mást hozzá kell igazítani.

Messi ugyanis hiába 35 éves, még mindig a csúcson van, decemberben úgy nyert világbajnokságot Argentínával, hogy a torna legjobbja lett, hét gólt rúgott (a hét meccsükből haton betalált, a döntőben kétszer) és adott három gólpasszt is, abszolút zseniális volt és igazi vezér. Eközben megérkezett a PSG-be is, idén már jól megy neki, 32 meccsen 18 gólt rúgott és 17 gólpasszt adott.

A legfontosabb azonban az, hogy egy készülő, jól kinéző csapatba hol szorít neki helyet Xavi, ki az, aki kispadra szorul miatta. Nos, már erre is kaptunk választ a napokban, és ez az egyetlen működőképes megoldás egy olyan játékos esetében, aki védekezésben nem használható, azonban támadásépítésben a világ legjobbja, és a kor előrehaladtával sokkal inkább ebben éli magát, mint a nettó gólszerzésben:

szóval a mostanság látott négy középpályásos, hamis balszélsős rendszerben Messi lenne a negyedik középpályás, így elöl a Lewandowski, Dembélé duót szolgálná ki a tűpontos labdáival.

Pedrit és De Jongot tökéletesen kiegészítené, ugyanis épp az hiányzik a Barcelonából, hogy valaki az utolsó passzokat a helyére tegye, mivel Pedri az utolsó előtti passzok mestere. Szóval Xavi megkapná azt a kreativitást, amire vágyik, és amiért annyira akarta Bernardo Silvát is, aki viszont annyira drága, hogy nem szerezhették meg. Na meg Messi az Messi, klublegenda, minden idők legjobbja.

Ez egyben azt is jelentené, hogy Gavi és/vagy Busquets kevesebb percet kapna, és nagyobb lenne a rotálás is, nyilván már nem játszaná végig a szezont Messi úgy, hogy minden meccsen 90 percig a pályán van. Viszont az a védekezés, amit most összerakott Xavi, felborulna. Ez komoly feladat lenne, hiszen pillanatnyilag Európa leghatékonyabb védelme a Barcelonáé, és erre már hosszú évek óta vágytak a katalánok.

Emocionális okok

Itt meg kell említeni egy közvetett ráhatást: egyre több francia szólal fel Messi ellen, szakértők kritizálják, mert úgy érzik, hogy nem teszi oda magát eléggé, nem komfortos neki a PSG-ben játszani. És a drukkerek is kifütyülték.

Messit kifütyülték a PSG drukkerei, most már közel sem biztos, hogy marad Párizsban az argentin

Néhány hónapja közel biztosnak tűnt a hosszabbítás, azóta azonban elég sok minden megváltozott.

A hétszeres aranylabdás családja eleve el sem akart költözni az otthonukból, de most már egyértelmű jelei vannak, hogy a család visszavágyik. Felesége, Antonella Roccuzzo egyre többet jár vissza Barcelonába, egyre többet látni az ottani barátaival lógni, Messi fiai szintén visszavágynak, és természetesen az újságírók is tudni vélik, hogy Barcelonát választaná a család Párizzsal szemben.

Messinek Barcelona az otthona, ezt nem kell különösebben ecsetelgetni, 21 évig játszott gránátvörös-kékben és nem önszántából ment el.

Leo maradni akart, és a klub is azt akarta, hogy maradjon, de a La Liga szabályai szerint ez nem volt lehetséges. A liga fair play szabályzatának betartásához el kellett volna fogadnunk egy megállapodást, amely elzálogosította volna a klub televíziós jogát, ám a Barcelona mindenek felett áll” – nyilatkozta a Barcelona elnöke, Joan Laporta.

Amikor 2021-ben elköszönt, zokogott a sajtótájékoztatón. És akkor azt mondta:

„Most távozom, de ez nem egy búcsú, csak egy »később találkozunk«. Visca el Barça!”

Ez is érdekelhet:

A Barcelona mindenképp veszít a korrupciós üggyel, akkor is, ha igaza van

Teljes erővel egymásnak feszült a La Liga és a Barcelona elnöke. Mindenki veszíteni fog.

Messi 700, Mbappé 200 gól

A világ két legjobb labdarúgója, Lionel Messi és Kylian Mbappé elintézte a Marseille-t, és közben komoly mérföldkőhöz érkezett.

Az éjjel soha nem ért véget az argentin fővárosban – és Barcelonában

Többezres tömeg ünnepelte Argentína döntőbe jutását Buenos Airesben, valamint Messi második otthonában.

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

A Liverpool, a Real Madrid és a PSG harcol a 18 éves védőért, aki 100 millióba kerül

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés