Cristiano Ronaldo a Bajnokok Ligájában akar futballozni, az ügynöke mindent megtesz azért, hogy az ötszörös aranylabdásnak egy a portugál számára megfelelő csapatot találjon. Érdeklődőkről írt a sajtó, de eddig mindegyikről kiderült, hogy igazán egyik sem akarja leigazolni Ronaldót. Mi az oka ennek?

Ronaldo minden idők egy legsikeresebb futballistája, generációjának kiemelkedő alakja Lionel Messi mellett. Februárban lett 37 éves, de közel a 40-hez is 18 góllal zárta a szezont a világ egyik legerősebb bajnokságában, ezzel Szalah és Szon mögött a Premier League harmadik legeredményesebb támadója volt. A Manchester United szezonja azonban katasztrófába fulladt, a tavaly előtti ezüstérem után az előző szezonban esélye sem volt az MU-nak a dobogóra, végül csak hatodik helyen fejezte be a bajnokságot. Ez azt jelenti, hogy a hamarosan kezdődő szezonban a Manchester United nem indulhat a klubfutball elitsorozatában, a Bajnokok Ligájában. Ez azt jelenti, hogy a BL-történelem legeredményesebb gólszerzője, Mr. Bajnokok Ligája nem lehet ott a BL-ben.

Ez a fő oka annak, hogy Cristiano Ronaldo már hetekkel ezelőtt közölte a Man. United vezetőségével, amennyiben befut egy megfelelő ajánlat, akkor engedjék el, mert ő a Bajnokok Ligájában akar focizni.

Ronaldo közölte az MU-val, hogy nem akar a klubnál maradni

A The Athletic információja szerint Cristiano Ronaldo közölte a Manchester United vezetőségével, hogy elhagyná a klubot.

Ronaldo karrierjében a BL mindig is kiemelt szerepet töltött be, valószínűleg a legfontosabb sorozat számára. Teljesen logikus, hogy 37 évesen már nem feltétlen akar az Európa-ligában játszani. Úgy érzi, hogy még lehet egy nagy dobása a BL-ben, de az óra ketyeg, nem fér bele egy elpocsékolt szezon.

A motivációja tehát érthető. Nyilván lehet azt mondani, hogy a futball nem egyéni sport, és a tavalyi gyengébb Unitedben ott volt, vagyis neki is szerepe van abban, hogy csapata nem kvalifikálta magát a BL-be. A futball csapatsport, Cristiano Ronaldo számára az egyéni elismerések azonban mindig kiemelten fontosak voltak, és ez karrierje jelenlegi szakaszában nem fog megváltozni. Sőt.

Ronaldo az előző szezonban minden sorozatot figyelembe véve 24 gólt szerzett

Ronaldo tehát menne, a célja egy olyan klubban játszani, amely indulhat a Bajnokok Ligájában, és amelynek reális esélye van a győzelemre, vagy legalább nem teljesen esélytelen. A helyzet viszont annál összetettebb, hogy kell egy olyan klub, amely ott van Európa 8-10 legerősebb csapata között.

Ha egy klubvezető fel akarja hívni Jorge Mendest (Ronaldo ügynökét), és nem az a célja, hogy a játékosügynök körberöhögje, akkor annak a klubnak olyan anyagi helyzetben kell lennie, hogy képes legyen egyrészt Ronaldót megvenni a Man. Unitedtől – ez a kisebb kihívás –, és ne okozzon gondot a játékos havi kétmillió eurós fizetése sem. Ez utóbbi viszont már viszonylag kevés csapat számára megoldható.

Van tehát néhány csapat, amelynek reális esélye lenne arra, hogy Ronaldo náluk játsszon. Ott van viszont a másik oldal is. Kik szerepelnek azon klubok listáján, amelyekben Ronaldo szívesen játszana, és a klubok is úgy gondolják, hogy szükségük van a portugálra?

A kulcs az utóbbi, és az elmúlt hetek hírei alapján úgy tűnik, hogy Ronaldo jövőjét illetően ez lehet a döntő faktor.

Most az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a játékos nem vált klubot, mert a számára megfelelő csapatok körében nem eléggé kelendő.

Néhány hete a Bayern München érdeklődéséről írt a sajtó, majd szinte rögtön cáfolt a Bayern. Később a Chelsea tűnt potenciális vevőnek, a legújabb hírek szerint Thomas Tuchel azonban nincs annyira oda az ötletért. Közben Jorge Mendes Ronaldót beajánlotta a PSG-hez, de jelenleg a Párizsnak is gondot jelentene Ronaldo bére, és a Messi-Mbappé-Neymar trió mellett nem is lenne helye.

Nagyon leegyszerűsítve mondhatom azt, hogy Ronaldo már nem annyira vonzó opció. Ez persze csak akkor igaz, ha azt is hozzáteszem, hogy Ronaldo már nem kelendő azoknak a csapatoknak a körében, ahol ő is játszana.
A BL-történelem legeredményesebb gólszerzője a következő szezonban az Európa-ligában játszhat

Van még egy tényező, amit fontos megemlíteni. Nem jó az időzítés. A koronavírus-járvány után az európai topklubok megpróbálnak észszerűbben költekezni. Nem azokat az időket éljük, amikor Neymarért 222 milliót fizetett a PSG, a Barcelona pedig sorra dobálta a 120-150 millió eurókat olyan játékosokért, akik később meg sem tudták közelíteni azt, amit ennyi pénzért elvártak tőlük. Erling Haalandért 60 millió eurót fizetett a Manchester City, Darwin Núnezért 75 milliót a Liverpool, Raheem Sterlingért 56 milliót a Chelsea. Haaland esetében ez kivásárlási ár volt, de a másik két példa (és még lehetne többet felhozni) azt mutatja, hogy a gazdag klubok is próbálnak visszavenni az esztelen költekezésből – legalábbis most.

És nyilván az is fontos tényező, hogy Ronaldo már 37 éves. Még mindig olyan szinten játszik, hogy bármelyik csapatot képes a góljaival segíteni, de az már közel sem biztos, hogy ezek a gólok kompenzálják például azt, hogy az összjátékban, a letámadásban mennyit vesz el a csapatától.

Az egyértelmű, hogy a 30 éves Ronaldóért most is egymásra licitálnának a klubok, de egy 37 éves Ronaldóért – akinek egy-két jó szezonja lehet, a fizetési igényei viszont magasak, és megköveteli, hogy köré épüljön csapata játéka – már nincs ekkora tolakodás. Sőt, úgy tűnik, egyáltalán nincs tolakodás. Európában. Szaúd-Arábiából elvileg kapott egy két szezonra szóló 250 milliós fizetést garantáló ajánlatot, de a szaúd-arábiai ligából nehéz a BL-be bejutni, legalábbis az európaiba. Cristiano Ronaldo számára nyilván fontos a pénz is, de messze nem az elsődleges, így egy Európán kívüli kaland jelenleg nem tűnik reális opciónak.

Most a legvalószínűbb, hogy bár váltana, de az új szezont mégis a Manchester Unitedben kezdi meg.

Cristiano Ronaldót 125 millió eurós fizetéssel csábítja egy szaud-arábiai klub

Európában úgy tűnik, hogy a topcsapatokat nem érdekli Cristiano Ronaldo, de Ázsiából érkezett egy nagyon komoly ajánlat a portugálért.

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Olyan brutális lett az Asus kézikonzolja, hogy jó eséllyel letarolja a gamer piacot
További cikkeink a témában